50 yıldır gülüyoruz ağlanacak halimize!
- Romanı -70’lerde yazılmış, filmi-80’lerde oynamıştı.. Aradan neredeyse yarım asır geçti; ancak gelin görün ki..
ZÜBÜK’LER BİTMEDİ!
Zübük; Aziz Nesin’in aynı adlı romanından sinemaya uyarlanmış, yönetmenliğini Kartal Tibet’in, senaristliğini Atıf Yılmaz’ın yaptığı 1980 yapımı bir film.
Film, Türk siyasi yapısındaki çarpık karakterleri hicveder; Nesin’in tanımlamasıyla, ‘kendi çıkarı için her yolu mübah sayan kişi’ anlamına gelir.
Milletvekili İbrahim Zübükzade (Kemal Sunal) mesleğinden ihraç edilmiş bir siyasetçidir. Sözünde durmayan, ahlaksız bir adamdır. Gazeteci Yaşar (Metin Serezli) gazetede yayınlamak istediği yazı dizisi için Zübükzade’nin yaşam öyküsünü öğrenmek ister. Gittiği köyü Gülören’de karşılaştığı köylüleri Zübükzade’yi nefretle anarlar. Yaşar’ın köylüden aldığı bilgiye göre Zübük, iş hayatına bir dairede kâtip olarak başlamış, kısa sürede aldığı rüşvetlerle zengin olup çıkmıştır. Foyası ortaya çıkınca kovulan Zübük, Destek Partisi’ne girip yağcılıkla ocak başkanlığına yükselir. Girdiği her yere de rüşveti bulaştırır. Muhalefet partisinden olan Kadir Ağa’nın (Kadir Savun) kızı Yektane’yi (Nevra Serezli) evlenme vaadiyle kandırıp birlikte olur. Ama çetin ceviz Yektane, silah zoruyla Zübük’ü nikâh masasına oturtur. Uyanık Zübük, partili partisiz herkesi öylesine birbirine düşürür ki, sonunda halk O’nun belediye reisi olması için neredeyse yalvarır. Aklı sürekli şeytanlığa çalıştığı için kendisine kurulan komploları da birer ikişer savuşturan Zübük, kendini milletvekili seçtirir. Tüm bu anlatılanlara çok şaşıran kurt gazeteci Yaşar, Zübük’le yüz yüze konuşmaya gider. Zübük, tüm yüzsüzlüğü ile köylüyü, kasabalıyı, giderek tüm halkı kötüleyip, kendisinin ne denli dürüst ve vatansever bir politikacı olduğunu öyle bir anlatır ki; Yaşar, Zübük’e neredeyse acımaya başlar. Ama giderayak Zübük’ün kendisine de oynadığı bir oyun aklını başına getirir. Çirkin politikacıların elinde çaresiz kalan halkın her zaman haklı olduğunu anlar.
- Tarif edilen Zübük’lerden; basında, siyasette, bürokraside, iş dünyasında; hemen her alanda çokça görmek ve bulmak mümkün…
Türk televizyonlarında onlarca-yüzlerce kez yayınlanan Kemal Sunal filmlerinden biri de Zübük adlı filmdi. Tarif edilen politikacı tiplemesini farklı meslek gruplarında, farklı makam-mevkilerde hemen her dönemde çokça gördük. Menfaatleri uğruna tüm ahlak ve etik değerleri hiçe sayan kimlikler azalmadı; aksine çoğaldıkça çoğaldı.
- Yalova’da da az Zübük görmedik…
Yalova’nın il olduktan sonra seçilmiş ve atanmışlarına baktığımızda, sergiledikleri tutum, davranış ve uygulamalarını incelediğimizde, benzer özellikler taşıyan birçok Zübük ile tanıştık ve doğrusunu söylemek gerekirse, filmde güldüğümüz şeylere gerçek hayatta pek de gülemedik; tebessüm edemedik. Zira zararları koca bir şehre-topluma oldu. Ahbap-çavuş ilişkileriyle elde edilen makam-mevkiler asla topluma hizmet aracı olarak kullanılmadı. Servetine servet katanı gördük, nüfuz edineni gördük, kaynakları eş-dosta peşkeş çekenleri gördük. En iyisinde bile tam bir ‘vizyonsuzluk-basiretsizlik’ gördük. Zübüklerin ağırlığını kaybettiği, piyasalardan silindiği, gerçek manada vatansever, dürüst, vizyoner insanların yönetimlerde hakim güç olduğu gün Yalova’mızın yükselişinin başladığı gün olacaktır diye düşünüyoruz; en azından böyle olmasını umut ediyoruz.