yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,0973
EURO
38,0933
ALTIN
2.874,79
BIST
9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Yağmurlu
22°C
Yalova
22°C
Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Açık
26°C
Salı Açık
27°C

‘YÜZDE 1 BARAJ SENDİKAL AHLAKA AYKIRIDIR’

‘YÜZDE 1 BARAJ SENDİKAL AHLAKA AYKIRIDIR’
23.07.2024 17:42
0
A+
A-

Hürriyetçi Sendikalar Konfederasyonu (HÜR-KON) Yalova İl Başkanı Ersin Tanrıkulu, TBMM gündemine yeniden getirilen yüzde 1 sendikal barajın sendikal ahlaka ve hukuka aykırı olduğunu belirtti.

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Daha önce Danıştay ve Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen bu barajın yeniden gündeme getirilmesinin, sendikal hakların ihlali anlamına geldiğini vurguladı. Tanrıkulu, yazılı açıklamasında, “Tekrar uygulanmaya çalışılan yüzde 1 barajının, Anayasa’nın 10. ve 51. maddelerine ve Türk Ceza Kanunu’nun sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi başlıklı 118. maddesi 2. fıkrası gereği hukuka aykırı olması nedeniyle, hem bir suç unsuru teşkil etmesi hem yargı kararlarına hem de sendikal ahlaka aykırı olduğu için itirazımız var” dedi.

ANAYASA VE TÜRK CEZA KANUNU’NA AYKIRILIK..

Tanrıkulu, bu yasal düzenlemeler doğrultusunda, yüzde 1 barajının sendikal faaliyetleri engelleyeceğini ve hukuka aykırı olduğunu ifade etti. ” Anayasa’nın 10. maddesi, herkesin kanun önünde eşit olduğunu belirterek, devlet organları ve idare makamlarının bu ilkeye uygun hareket etme zorunluluğunu vurgular. 51. madde ise çalışanların ve işverenlerin sendika kurma, sendikalara serbestçe üye olma ve üyelikten çekilme haklarını düzenler. Türk Ceza Kanunu’nun 118. maddesi ise sendikal hakların kullanılmasının engellenmesini suç sayar. Bu, Anayasa’nın 10. ve 51. maddelerine ve Türk Ceza Kanunu’nun 118. maddesine aykırı bir düzenlemedir” dedi.

DAHA ÖNCE İPTAL EDİLEN BARAJ..

Tanrıkulu, toplu sözleşme kararı olan yüzde 1 barajının Danıştay tarafından iptal edildiğini hatırlatarak, “Kanun tanımayan, ilkeli duruştan nasibini almamış sarı sendikaların, ağa babalarından ısrarla talep etmeleri üzerine bu defa barajın yüzde 2’ye çıkarılması, Cumhur İttifakı bileşenlerince kanunlaştırılmıştı. Anayasa ve sendikal mevzuata aykırı olan bu düzenlemeye Anayasa Mahkemesi’nden tokat gibi bir karar çıkmıştı. Bu karara rağmen, uslanmayan, utanmayan sarı sendikalar bu defa da yüzde 1 barajını kanun yoluyla hayata geçirmeye çalışmaktadır” ifadelerini kullandı.

TBMM’YE ÇAĞRI..

Tanrıkulu, TBMM Genel Kurulu’ndaki milletvekillerine çağrıda bulunarak, bu düzenlemenin değiştirilmesi gerektiğini ifade etti. “Bu kararın, TBMM Genel Kurulu’nda aklıselim milletvekillerinin teklifi ile değişeceğine inanıyorum. Değişmezse, Anayasa Mahkemesi kararına açıkça aykırı olacağı için Danıştayca derhal iptal edilecektir” dedi.

SENDİKAL AHLAKA AYKIRI..

Ersin Tanrıkulu, sendikal ilkeler ve kurumsal ahlak gereği bu ilkesizliğe karşı en net tavrı göstereceklerini belirtti. “Adaleti merkeze alan sendikal anlayışımız gereği bu ilkesizliğe karşı en net tavrı göstereceğiz” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Anayasa ve Türk Ceza Kanunu’nun İlgili Maddeleri paylaşan Tanrıkulu, “Anayasa’nın 10. Maddesi: Kanun Önünde Eşitlik: Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar. Anayasa’nın 51. Maddesi: Sendika Kurma Hakkı: Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten çekilme haklarına sahiptir. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz. Sendika kurma hakkı ancak, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlâk ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebepleriyle sınırlanabilir. Sendika kurma hakkının kullanılmasında uygulanacak şekil, şart ve usuller kanunda gösterilir. Türk Ceza Kanunu’nun 118. Maddesi: Sendikal Hakların Kullanılmasının Engellenmesi: Bir kimseye karşı bir sendikaya üye olmaya veya olmamaya, sendikanın faaliyetlerine katılmaya veya katılmamaya, sendikadan veya sendika yönetimindeki görevinden ayrılmaya zorlamak amacıyla cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir sendikanın faaliyetlerinin engellenmesi halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.”

Tanrıkulu, bu düzenlemelerin ışığında, yeniden gündeme getirilen yüzde 1 barajının hukuka ve sendikal ahlaka aykırı olduğunu ve buna karşı en güçlü şekilde mücadele edeceklerini belirtti.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.