yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,4432
EURO
34,7490
ALTIN
2.439,32
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C

‘YÜRÜYEN KÖŞK’TE TARİHİNİN EN CİDDİ RESTORASYON ÇALIŞMASI BAŞLAYACAK’

‘YÜRÜYEN KÖŞK’TE TARİHİNİN EN CİDDİ RESTORASYON ÇALIŞMASI BAŞLAYACAK’
14.04.2022 17:54
0
A+
A-

 

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından yaptırılan, Yalova’nın marka değeri Yürüyen Köşk’ün iskelesi son zamanlarda hava şartlarından dolayı harabeye döndü. Uzun zamandır iskelenin bu durumda olduğunu söyleyen vatandaşlar, ilgili kurumlara adeta isyan ettiler. Köşk iskelesinin akıbeti hakkında HABERCİ’ye özel açıklamalarda bulunan Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, “Biz de oranın öyle durmasını asla istemiyoruz. Anıt bir yapı olduğu için Köşk’e bir çivi dahi çakamıyoruz. İskeleyi Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu restore edecek” dedi.

‘BİZİM DE GÖNLÜMÜZ EL VERMİYOR’..

Yürüyen Köşk’ün Yalova’nın bir markası olduğunu söyleyen Başkan Vekili Tutuk, “Orası Yalova’nın bir markası. Turizm açısından çok önemli bir değer. Gerekli başvuruları uzun zaman önce zaten yapmıştık. Fakat anıt bir yapı olduğu için bir çivi dahi çakamıyoruz. Böyle durmasına bizim de gönlümüz el vermiyor. Yürüyen Köşk, Anıtlar Kurulu’na bağlı olduğu için çalışmayı kurul yapacak. Biz de elimizden ne geliyorsa destek vereceğiz. Yakın zamanda da çalışmalar başlayacak. Hem iskelede hem de köşkün içinde ve dışında restore çalışması  yapılacak” ifadelerine yer verdi.

‘ULUSAL ŞİRKETLER İLE GÖRÜŞÜLDÜ’..

Yürüyen Köşk’ün bakım-onarım zamanının geldiğini söyleyen Başkan Vekili Tutuk, “En son 2013 yılında restorasyonu yapılan Köşk’ün, tekrardan bakım-onarım zamanı geldi. Başkanlığımız tarafından 2020 yılında Yürüyen Köşk ile ilgili çalışmalar başlatıldı. Öncelikle hasar tespit raporu uzman akademisyen denetiminde hazırlandı. Hazırlatılan rapor, müdahale yöntemi, mevcut durum tespiti ve koruma tekniklerini ve maliyet analizlerini içeriyor. Yapılan çalışma neticesinde devraldığımız kültürel ve manevi mirasa sahip çıkmak için Başkanlığımızca finansman sağlanması ve en hızlı şekilde müdahale edilmesi için gerekli çalışmalar başlatıldı ve ulusal ölçekte fon sağlayan banka ve şirketlerle sponsorluk taleplerimiz için görüşüldü” diye konuştu.

‘TARİHİNİN EN CİDDİ RESTORASYON ÇALIŞMASI YAPILACAK’..

Köşk’ün yakın zamanda restore çalışması içerisine gireceğini söyleyen Başkan Vekili Mustafa Tutuk, “Taşınmaz Kültür Varlıklarını Korunmasına Ait Katkı Payına Dair Yönetmelik kapsamında gerekli dosya hazırlanarak başvuru yapıldı. Ayrıca 29-30 Kasım 2021 tarihinde meydana gelen fırtına sebebiyle Yürüyen Köşk’e ait iskelede çökme meydana geldi. Konu ile ilgili Kocaeli Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kuruluna gerekli bilgi verilerek iklim şartları elverdiğinde gerekli müdahalenin ilgili kurul denetimde yapılacağı bildirildi. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından bizlere miras kalan kültürel ve manevi değeri ile ülkemize ve Yalova’ya değer katan Yürüyen Köşk ve içinde bulunan Atatürk’e ait zati eşyalar Başkanlığımız tarafından korunarak restorasyonu ve konservasyonu için gerekli çalışmalar belediyemiz tarafından takip ediliyor ve gelecek nesillere aktarılması için gerekli çalışmalar yapılıyor. Yakın zamanda, köşkün toparlanması için tarihinin en ciddi restorasyon çalışması yapılacak” dedi.

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.