yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
16°C
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

‘YOKSULLUK ARTIYOR’

‘YOKSULLUK ARTIYOR’
14.07.2023 15:31
0
A+
A-
  • CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, dramatik boyutlara ulaşan ekonomik buhranı Meclis gündemine taşıdı..

..”Yoksulluk krizi derinleştikçe, maddi yardımla ayakta kalabilen ihtiyaç sahibi hanelerin sayısı hızla artıyor. Yalova’nın da içinde yer aldığı Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu illerini kapsayan Doğu Marmara Bölgesi’nde 2014 yılında 539 bin olan yoksul yurttaşlarımızın sayısı geride kalan 8 yıl içerisinde yüzde 24 artarak 669 bine yükseldi.”

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, ülke ekonomisinin şah damarı olarak nitelendirilen Doğu Marmara bölgesinde her 25 kişiden 4’ünün yoksullukla boğuştuğunu söyledi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın istemiyle soru önergesi veren Becan, “Yoksulluk krizi derinleştikçe, maddi yardımla ayakta kalabilen ihtiyaç sahibi hanelerin sayısı hızla artıyor. Yalova’nın da içinde yer aldığı Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu illerini kapsayan Doğu Marmara Bölgesi’nde 2014 yılında 539 bin olan yoksul yurttaşlarımızın sayısı geride kalan 8 yıl içerisinde yüzde 24 artarak 669 bine yükseldi. İktidarın ‘sürdürülebilir fakirlik’ politikası nedeniyle yoksulluk kurumsallaştı. Aldığı seyyanen zam kök maaşına yansıtılmayan memurlar ile verilen yüzde 25’lik zammı bir lütuf olarak kabul etmesi beklenen milyonlarca emeklimiz hayatta kalabilmek için insanüstü bir mücadele veriyorlar. İktidar ise ‘4 milyon haneye mali destek verdik’ diyerek yoksulluğun üzerine örtmeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.

‘FAKİRLİK ÇOĞALDI’..

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre içinde Yalova’nın da bulunduğu Doğu Marmara Bölgesi’nin yoksullukla mücadelede zorlu bir dönemden geçtiğini belirten CHP’li Becan, “2014 yılında Doğu Marmara’daki yoksul kişi sayısı 539 bin iken bu rakam 2022’ye geldiğimizde yüzde 24’lük artışla 669 bin kişiye yükseldi. Bu durum, bölgedeki yoksulluk sorununun büyüklüğünü gösteriyor. TÜİK’in açıkladığı yoksulluk verileri Türk sanayisinin kalbinin attığı, ülkenin ihracat gelirlerine önemli katkıda bulunan, ekonominin şah damarı olarak nitelendirilen Doğu Marmara’da her 25 kişiden 4’ü yoksulluğun pençesinde kıvrandığını hatta asgari ücretin de altında bir gelirle yaşam mücadelesi verdiğini gösteriyor” dedi.

‘YOKSULLUK KURUMSALLAŞIYOR’..

Gelinen noktada yoksulluğun çözülmesi gerek bir sorun olmaktan çıkıp, kurumsallaşarak yaygınlaştığını ifade eden CHPliBecan, Yalova başta olmak üzere çevre illerdeki yoksulluğun azaltılması ve bölgedeki insanların yaşam koşullarının iyileştirilmesi için acil önlemler alınması gerektiğini söyledi. Sosyal devlet olabilmenin yegâne yolunun hak temelli ve ihtiyaç öncelikli sosyal yardımlara öncelik vermekten ziyade ekonomik fırsat eşitliğinin sağlanmasından geçtiğini vurgulayan Becan, “Görünen o ki, Bakanlık, maddi yardımlarla kabullenilmiş yoksulluğu sürdürülebilir ve kalıcı hale getirmek istiyor. Oysa yoksulluğun kurumsallaşmasına karşı mücadelenin en etkin yolu sosyal refah devletini yeniden inşa etmekten geçiyor” dedi. CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan ayrıca verdiği önergede Bakan Mahinur Özdemir Göktaş’a Yalova’da kişi başı aylık geliri 2.835 liradan az olan kaç kişi tespit edildiği ve bu kişilerden kaçının Aile Destek Programı’ndan yararlandığı sorularını da yöneltti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.