<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
Köyde tarlada.. Ekonominin, üretimin içinde..
Yaşamın her alanında.. KADINLARIMIZ
Toplumsal alanda üretimin pek çok aşamasında rol alan Yalovalı kadınlar, çağdaş ve demokratik yaşamın kendilerine sunduğu olanaklar çerçevesinde verimliliğe olan katkılarını her fırsatta gözler önüne seriyorlar.
Uluslararası platformlarda yapılan çeşitli düzenlemeler, Türkiye’de kadının hukuki haklarına kavuşması yönünde gelişmelerin önünü açmaktadır. Bu anlamda yaşanan gelişmelerin Yalovalı kadınlar açısından da çeşitli şekillerde yansımaları gözlenmektedir. Yalovalı kadınlar, gelişen ve değişen statülerin gereklerini hızla kavramakta ve sahip çıkmaktadır. Örtü altı yetiştiriciliği, meyve-sebze yetiştiriciliği gibi konularda iş gücü anlamında istifade edilen kadınlar, cinsiyet eşitsizliğinin yaşanmadığı Yalova’ da eğitim, tıp, diş hekimliği, hukuk, bankacılık, eğitmenlik gibi alanlarda da yüksek oranda temsil edilmektedirler. Yalovalı kadınların verimli alanlardaki istihdamının önündeki en büyük engellerden biri doğum ve çocuk bakımıdır. Cumhuriyetin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk sayesinde tüm siyasi haklarını kazanan Türk kadını Yalova’da, toplumsal yaşamın her alanında ve özellikle politikada etkinliğini hissettirmektedir. Yalova da yer alan siyasi partiler bugün dahi kadınları seçmen olarak görmenin ötesine fazlaca geçememişlerdir. (Çok az sayıdaki istisnalardan biri Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca) Toplumsal alanda üretimin pek çok aşamasında rol alan Yalovalı kadınlar çağdaş ve demokratik yaşamın kendilerine sunduğu olanaklar çerçevesinde verimliliğe olan katkılarını her fırsatta gözler önüne sermektedirler.
Yalova’da son yıllarda merkez ve köylerden gelen kadınlarımızın el emeği ürünlerini değerlendirdikleri, ev kadınlarının el emeği- göz nuruna dayalı el ve ev sanatlarının, biçki-dikiş, nakış, oya, makrome ve her çeşit giysilerin teşhir ve satış imkanının sunulduğu merkezde kadınlarımız bos zamanlarını değerlendirerek aile bütçelerine katkıda bulunmaktadır. Yalovalı kadınlardan gönüllü bir grup tarafından 29 Aralık 1994 tarihinde kurulan Yalova Belediyesi Ev Hanımlarının El Emeği Göz Nuru Eserlerini Değerlendirme Merkezi, kısa sürede beceri sahibi ve maddi gelire ihtiyacı olan kadınlar tarafından büyük ilgi görmüştür. İşin sahibi üretici kadın kendi eserine kendisi değer biçerek satış sonrası ürün bedelini alıp aile bütçesine gelir sağlamaktadır. Mesai saatleri içerisinde açık tutulan merkezin günlük işleri gönüllü, yardımsever Yalovalı kadınlar tarafından ücretsiz olarak yürütülmektedir. Yalova’ya gelen yerli ve yabancıların büyük ilgi gösterdiği Türk işi el sanatları, zamanla Japonya, Çin, Almanya, ABD, Suudi Arabistan ve Fransa gibi pek çok ülkeye ürün ihraç eder hale gelmiştir. Özellikle ABD’ye örnek el işleri (yün isleri ağırlıklı olmak üzere) gönderilmesi yoluna gidilmiş ve bu ülke ile özel anlaşmalar yapma ve orada internet aracılığı ile ürün pazarlama aşamasına gelinmiştir. 15-80 yas arası pek çok hanımın el emeği-göz nurunun sergilendiği merkezde, Yalova dışından ürün kabul edilmemekte ve sadece kendi el emeklerinin mahsulü olan ürünlere yer verilmektedir.
Yalova’da her yıl binlerce kadın kursiyere hizmet veren Halk Eğitim Merkezi, bu sayede kadınların boş zamanlarını değerlendirmelerine, bilgi ve becerilerini geliştirmelerine, kazandıkları bilgi donanımını belgeleyerek aile bütçelerine katkıda bulunmalarına imkan sağlamaktadır.