yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
18°C
Yalova
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

YAREN BABA TÜRBESİ RESTORE EDİLDİ

YAREN BABA TÜRBESİ RESTORE EDİLDİ
15.05.2023 14:40
0
A+
A-

‘TARİHİ VE KÜLTÜREL VARLIĞIMIZ GELECEK NESİLLERE AKTARILACAK’

  •  Osmanlı’nın 1326 yılında Yalova’yı fethettiği sırada şehit düşen Yaren Baba’nın türbesi, İl Özel İdaresi tarafından yeniden düzenlendi.

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Çınarcık ilçesine bağlı Şenköy’de yer alan, bilhassa yaz aylarında çok sayıda kişinin ziyaret ettiği Yaren Baba Türbesi, İl Özel İdaresi tarafından restore edildi. Çalışmaların tamamlanmasının ardından Şenköy’de bir anma töreni gerçekleştirildi. Törene; Vali Muammer Erol, AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, Çınarcık Kaymakamı Cemil Aksak, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Şenköy Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Muhsin Sevencan, kurum müdürleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

‘Gelenek nesilleri bilinçlendirmek için çabalıyoruz’

Programda bir açılış konuşması yapan Araştırmacı- Yazar\ Şenköy Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Muhsin Sevencan, “Yaren Baba, Hoca Ahmet Yesevi’nin izinden giden, Şeyh Edebali’nin dergâhında yetişmiş, ordumuzun içinde manevi önderlik yapmış, gerekirse savaşmış, gönül erenlerinden bir şehidimizdir. 1326 yıllarında bu bölgenin fethi sırasında şehit düşmüş ve 700 yıldır insanlarımız tarafından hiç unutulmadan günümüze kadar adı yad edilmiştir. Anlatımlara göre; Şenköy’de Yaren Baba, Kocadere’de Koca Baba, Çınarcık’ta Hasan Baba, Termal’de Binave Baba, Geyikdere’de Geyik Baba, Kabaklı köyünde Kabaklı Baba, İlyasköy’de İlyas Baba olmak üzere 7 kardeş olarak zikredilir. Bunların Yalova’daki manevi önderleri de Termal’de Binave Baba’dır. Şeyh Edebali’nin dergâhında yetişmiş gönül erenlerindendir. Onlar İstanbul’u fethetmek için yola çıkmış, yolları buraya kadar düşmüş ve şehit olmuşlar. Belki İstanbul’u fethedememişler ama buradan İstanbul’u kıyamete kadar seyretme şansına sahip olmuşlar. Biz de, burada sembolik olarak isimlerini yaşatmak, gelenek nesillere aktarmak ve gelecek nesilleri bilinçlendirmek için bir çaba içerisindeyiz. İl Özel İdaremiz katkılarıyla, en güzel şekilde bu manevi sembolümüzü tekrar göz önüne çıkardık, ben Sayın Valimize, İl Genel Meclis Başkanımıza verdikleri destek için çok teşekkür ediyorum” dedi.

‘Muhsin Sevancan’ın katkılarıyla’

İl Özel İdaresi’nin Yalova’da bulunan tüm şehitliklerde bakım ve restorasyon işini üstlendiğini söyleyen İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz, “Muhsin Sevencan hocamızın da katkılarıyla Yaren Baba Türbesi’nin restorasyon çalışmasını devreye aldık. Meclisimizin de kararıyla çalışmalarımıza başladık, mimarisini İl Özel İdaresi olarak gerçekleştirdikten sonra Çınarcık Kaymakamlığı ve Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin desteği ile projeyi tamamlamış olduk. Bu vesile ile şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum” ifadelerini kullandı.

‘Yalova’nın bu yönü unutulmuştu’

“Bir yer ancak tarihi ve kültürüyle şehir olabilir” diyen İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, “İl Genel Meclisi olarak bu dönem İl Özel İdaremizin bu alana da ilgi göstermesi için bir irade ortaya koymuştuk. Sadece bu konuda değil, Yalovamızın tarihinin, kültürünün, geleneklerinin, bu şehrin oluşmasına emek vermiş manevi önderlerinin bilinmesi ve tanınması için bir çaba içerisine girdik. Yalova’nın bu yönü çok unutulmuştu. Bu işlerde hiç şüphesiz bize katkı bulunan kurumlar oldu. Yaren Baba ile çalışmamız birazcık meşakkatli oldu. Araziden ve bir takım izinlerden dolayı. Mimar Hüseyin Ersoy beyin tasarımı ile sembolik bir anıt oluşturuldu. Yaren Baba, Yalova dışında da bilinen bir şahsiyet, çok ziyaret edilen bir alan burası. İl Özel İdaresi olarak, buraya bir mesire alanı yapmayı da planlıyoruz. İl Kültür Turizm Müdürlüğü ile de yörenin tanıtılmasına yönelik bir çaba içerisine gireceğiz. Bu süreçteki desteklerinden dolayı Sayın Valimize çok teşekkür etmek istiyorum. Sayın Kaymamamıza ve Muhsin hocamıza çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

‘Bu anlatıyı gelecek nesillerle buluşturacağız’

Bir konuşmada Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş yaptı. Büyükgümüş, “Uzun zamandır, Muhsin hocamızla buranın tarihi ve kültürel özellikleri üzerine istişarelerde bulunuyorduk. Attığımız bu somut adımla da buranın hem bir çekim noktası olmasını hem de bu tarihi, kültürel varlığımızı gelecek nesillere aktaracak bir projeyi de hayata geçirmiş oluyoruz. Tabi bu hizmetler tarihi boyutları ile de bizim için kıymetli. Bölgemizin İslamlaşmasında hem de fethedilmesinde manevi şahsiyetlerin çok büyük bir yeri var. Bu anlatıyı gelecek nesillerle hep birlikte buluşturacağız” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.