Haber / Zeynep TAŞTAN
Yalova AFAD Eğitim Uzmanı Soner Görse ve Yalova İtfaiye Eğitmeni Mustafa Öztoprak tarafından verilen ve Yalova Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleşen eğitime Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hamit Er, Personel Daire Başkanı Cemal Şensoy, Sivil Savunma Uzmanı Ömer Kesici, akademik ve idari personel katılım sağladı.
‘YAŞANAN KAYIPLARIN ÇOĞU YANLIŞ EŞYA DİZİLİMİNDEN KAYNAKLANIYOR’..
AFAD Eğitim Uzmanı Soner Görse, istatistiklere göre Marmara bölgesinin yaklaşık her 30 yılda bir büyük depreme şahit olduğunu ve 1999 depremin üzerinden de 23 yılı aşkın bir sürenin geçtiğini belirtti.En iyimser senaryoda, Marmara’da yaşanacak 7.2 şiddetinde bir depremde 40-50 bin binanın yıkılacağının öngörüldüğünü belirten Görse, depremlerde yaşanan kayıpların birçoğunun eşyaların yanlış diziliminden kaynaklandığını ifade etti. Depremin yanı sıra sel ve taşkınlar, heyelan, yangın gibi afet süreçlerini belirten AFAD eğitim uzmanı Görse, afetler esnasında yapılması gerekenler hakkında bilgilendirici bir sunum yaptı. AFAD gönüllülük sisteminin tüm vatandaşlara açık olduğunu söyleyen Soner Görse, AFAD acil mobil uygulamasının indirilmesinin önemini vurguladı. Sonrasında yangın bilinci konusunda sunumunu yapmak üzere Yalova İtfaiye Müdürlüğünden İtfaiye Eğitmeni Mustafa Öztoprak sahneye geldi.
YANGINA MÜDAHALEDE İLK 5 DAKİKA KRİTİK..
Yalova İtfaiyesi’nin sim kartlı telsiz sistemine geçiş yapan ilk illerden birisi olarak, 112 üzerinden ihbarların saniyeler içerisinde kendilerine ulaştığını ve telsiz sistemi sayesinde ihbar sonrası ortalama olarak 5 dakika içerisinde olay yerinde olduklarını vurguladı. Yangın tüplerinin efektif kullanımı hakkında da bilgilendirmelerde bulunan Öztoprak, konuyla ilgili sorularla interaktif bir eğitim gerçekleştirdi. Sonrasında personelimizin katılımıyla bir yangın tatbikatı yapıldı ve rektörlük binası tahliye alanında toplanan personelimize uygulamalı olarak yangın tüpü kullanımı gösterildi.