yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3616
EURO
34,7772
ALTIN
2.401,08
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
19°C
Yalova
19°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C

‘YALOVA’NIN ENGELLİ ADINA BİR POLİTİKASI YOK!’

‘YALOVA’NIN ENGELLİ ADINA BİR POLİTİKASI YOK!’
11.05.2023 23:25
0
A+
A-

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Murat Arslanhan, yerel yöneticilere seslendi:

‘AYNI MASAYA OTURUP, KONUŞMAMIZ LAZIM!

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Murat Arslanhan, “Yalova’nın engeliler adına bir politikası yok” diyerek yerel yöneticilere çağrıda bulundu.
  • ..”Yalova’da bir şey yapmak istiyorsak; erişilebilirlikte, destek teknolojilerinde, bakımda, istihdamda, meslek eğitimde vs. muhakkak bir an önce yerel yöneticilerimizin STK’larla yan yana gelip bu gelişmeleri hızlandırmaları lazım.”

..”Yalova’mızın engelliler adına bir politikası yok. Yön çizmemiz lazım. Toplu taşıma araçlarından tutun da kaldırımlara kadar, istihdamdan tutun da eğitime kadar bir yığın konu var. Aynı masaya oturup konuşmamız gerekiyor.”

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Murat Arslanhan, Yalova’nın engelliler politikasının belirlenmesi gerektiğini söyleyerek, yerel yöneticilere çağrıda bulundu. Türkiye’nin özel eğitimde önemli bir noktaya geldiğini ifade eden Arslanhan, bu gelişmelerin yeterli olmadığıdile getirdi. Arslanhan, “2002’den sonra engellilerin faydası için devrim niteliğinde gelişmeler oldu. Bakım, engelli, istihdam, eğitimdede devrim niteliğinde gelişmeler yaşandı. 2005’ten önce herkes özel eğitimden faydalanamıyordu, mevzuat değişince herkes faydalanmaya başladı. Özel eğitimin şu ana kadar geldiği nokta güzel ancak yeterli değil. Acilen bundan sonraki süreçte özel eğitimdeki seans sayılarının artırılması lazım. Özel eğitimin içerisindeki özel eğitimci sayısının da artırılması gerekiyor” dedi.

‘Bakımın sigortalı hale getirilmesi lazım’

Devlet tarafından engelli vatandaşın bakımını üstelenen aile bireylerine bakım ücretinin yanında sigorta yapılması gerektiğini de söyleyen Arslanhan, “Allah korusun; engelli birey vefat ettiğinde aile birden boşa düşüyor. Bunca yılsigortası ödenmemiş oluyor. Maaş da kesiliyor, aile bu sefer bocalıyor. Bir an önce bakımın sigortalı hale getirilmesi lazım. Türkiye’ye yakışan modeli yakalamamız lazım. Hatta şöyle bir talebimiz de var; sigortanın bir bölümünü aile, bir bölümünü de devlet karşılasın. Bakıma bir sigorta modeli geliştirilmeli. Yoksa mağduriyetler oluşuyor” ifadelerini kullandı.

‘Engelsiz Yalova’yı hep birlikte inşa edebiliriz’

Erişilebilirlik çalışmalarında yerel yöneticilere önemli görevler düştüğünü ancak, Yalova özelinde ilerleme kaydedilmediğini belirten Arslanhan, “Yalova’da bir şey yapmak istiyorsak; erişilebilirlikte, destek teknolojilerinde, bakımda, istihdamda, meslek eğitimde muhakkak bir an önce yerel yöneticilerimizin STK’larla yan yana gelip bugelişmeleri hızlandırmaları lazım. Bunları hep birlikte planlamamız gerekiyor ki, önümüzde tekrar sorun yumağı birikmesin. Yalova’da atanmış ve seçilmişlere çağrımız olsun; acilen STK’larla işbirliği içerisinde engelli politikalarını belirlemek gerekiyor. Yalova’mızın engelliler adına bir politikası yok. Yön çizmemiz lazım. Toplu taşıma araçlarından tutun da kaldırımlara kadar, istihdamdan tutun da eğitime kadar bir sürü konu var. Aynı masaya oturupkonuşmamız lazım. Herkes iyi niyetli ancak ilerleyiş yok. Engelsiz bir Yalova’yı hep birlikte inşa edebiliriz” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.