yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Açık
18°C
Yalova
18°C
Açık
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Çok Bulutlu
17°C

YALOVA’MIZIN ÜRÜNLERİ MARKALAŞIYOR

YALOVA’MIZIN ÜRÜNLERİ MARKALAŞIYOR
23.06.2023 18:52
0
A+
A-

KOVANDANSOFRAYA..

Yalova balı coğrafi işaret almaya hazır..

 

  • Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) desteği ile Yalova Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından Yalova balından sirke üretildi. Birlik Başkanı Hakan Gündüz, Yalova balının coğrafi işaret almaya hazır olduğunu söyleyerek, bal sirkesi ile ilgili bilgi verdi.

..”Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Yasin Özdemir ve Dr. Seda Kayahan’ın sağladığı bilimsel destek ile probiyotik ve asetik asit bakterilerinin birlikte kullanıldığı doğal bir sirke fermantasyonu yapmaktayız.”

 

  • Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Yenilikçi üretim teknolojileri ile Yalova’ya özgü bir lezzet olan bal sirkesi, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) desteği ile kurulan tesiste üretiliyor. Bal sirkesinin Yalova’ya özgü bir ürün olduğunu söyleyen Yalova Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hakan Gündüz, sirke ile ilgili bilgi verdi. Başkan Gündüz, “Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Yasin Özdemir ve Dr. Seda Kayahan’ın sağladığı bilimsel destek ile probiyotik ve asetik asit bakterilerinin birlikte kullanıldığı doğal bir sirke fermantasyonu yapmaktayız. Bu şekilde ürettiğimiz bal sirkesi ile hem balın hem de sirkenin sağladığı faydaları tüketiciye sunabiliyoruz” dedi.

Coğrafi işaret süreci son aşamaya geldi

Yenilikçi çalışmaları üretiyor olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Gündüz, “İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün katkıları ve MARKA’nın desteği ile Yalova balının coğrafi işaret süreci son noktaya gelmiştir. Bu süreçte Yalova’nın farklı bölgelerinden alınan bal numuneleri analiz edilmiştir. Analiz sonuçları Yalova’da üretilen balların yüksek oranda kestane poleni içerdiği, onu ıhlamur poleninin takip ettiği ve bunlar haricinde çeşitli endemik bitkilerin de ballarımızı zenginleştirdiği ortaya çıkmıştır. Böyle yüksek kaliteli baldan üretilen sirkeler sayesinde hem sağlıklı hem de lezzetli yeni bir sirke ürünü üretilmektedir. Yurt dışında yapılan çalışmalar bal sirkesinin bağışıklık güçlendirici, sindirim rahatsızlıkları için rahatlatıcı, metabolizmayı hızlandırarak zayıflamaya yardımcı ve şeker hastalıklarının tedavisine katkı sağlayıcı olduğu bildirilmiştir. Bal sirkesi ile ilgili güncel bilimsel çalışmalar gerçekçi bilgilere ulaşmamızı sağlamaktadır. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’ndeki uzmanlar bu bilgiler ışığında bal sirkesi üretimimizi daha faydalı hale getirmiştir” şeklinde konuştu.

‘Kovandan sofraya güvenli ve sürdürülebilir

arıcılık projesi’ Yalova’da

Kovandan sofraya güvenli ve sürdürülebilir arıcılık projesi ile ilgili de bilgi veren Başkan Gündüz, “MARKA tarafından desteklenen kovandan sofraya güvenli ve sürdürülebilir arıcılık projesine başlanmıştır. Proje ile Türkiye’de ilk defa arı yemi üretiminin, kovan bakım işlemlerinin ve balın işlenmesinin tamamının dahil olduğu bir kalite yönetim sistemi ile tüketicilere kaliteli ve güvenilir bal sunulabilecektir. Proje ile ‘kovandan sofraya’ kadar kapsamlı gıda güvenliği ve kalite yönetim sistemleri kurulacaktır” ifadelerini kullandı.

Fondan şeker ve arı keki artık Yalova’da üretilecek

Bu proje kapsamında fondan şeker ve arı kekinin de artık Yalova’da üretileceğini söyleyen Gündüz, “Bu sayede üyelerimizin ihtiyaçları daha makul fiyatlar ile karşılanabilecektir. Böylece Yalova’daki arıcılık faaliyetlerinin artması ve tüketicilere daha hesaplı ve kaliteli balların satışa sunulması hedeflenmektedir” dedi.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.