KOVANDANSOFRAYA..
Yalova balı coğrafi işaret almaya hazır..
..”Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Yasin Özdemir ve Dr. Seda Kayahan’ın sağladığı bilimsel destek ile probiyotik ve asetik asit bakterilerinin birlikte kullanıldığı doğal bir sirke fermantasyonu yapmaktayız.”
Yenilikçi üretim teknolojileri ile Yalova’ya özgü bir lezzet olan bal sirkesi, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) desteği ile kurulan tesiste üretiliyor. Bal sirkesinin Yalova’ya özgü bir ürün olduğunu söyleyen Yalova Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hakan Gündüz, sirke ile ilgili bilgi verdi. Başkan Gündüz, “Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Yasin Özdemir ve Dr. Seda Kayahan’ın sağladığı bilimsel destek ile probiyotik ve asetik asit bakterilerinin birlikte kullanıldığı doğal bir sirke fermantasyonu yapmaktayız. Bu şekilde ürettiğimiz bal sirkesi ile hem balın hem de sirkenin sağladığı faydaları tüketiciye sunabiliyoruz” dedi.
Coğrafi işaret süreci son aşamaya geldi
Yenilikçi çalışmaları üretiyor olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Gündüz, “İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün katkıları ve MARKA’nın desteği ile Yalova balının coğrafi işaret süreci son noktaya gelmiştir. Bu süreçte Yalova’nın farklı bölgelerinden alınan bal numuneleri analiz edilmiştir. Analiz sonuçları Yalova’da üretilen balların yüksek oranda kestane poleni içerdiği, onu ıhlamur poleninin takip ettiği ve bunlar haricinde çeşitli endemik bitkilerin de ballarımızı zenginleştirdiği ortaya çıkmıştır. Böyle yüksek kaliteli baldan üretilen sirkeler sayesinde hem sağlıklı hem de lezzetli yeni bir sirke ürünü üretilmektedir. Yurt dışında yapılan çalışmalar bal sirkesinin bağışıklık güçlendirici, sindirim rahatsızlıkları için rahatlatıcı, metabolizmayı hızlandırarak zayıflamaya yardımcı ve şeker hastalıklarının tedavisine katkı sağlayıcı olduğu bildirilmiştir. Bal sirkesi ile ilgili güncel bilimsel çalışmalar gerçekçi bilgilere ulaşmamızı sağlamaktadır. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’ndeki uzmanlar bu bilgiler ışığında bal sirkesi üretimimizi daha faydalı hale getirmiştir” şeklinde konuştu.
‘Kovandan sofraya güvenli ve sürdürülebilir
arıcılık projesi’ Yalova’da
Kovandan sofraya güvenli ve sürdürülebilir arıcılık projesi ile ilgili de bilgi veren Başkan Gündüz, “MARKA tarafından desteklenen kovandan sofraya güvenli ve sürdürülebilir arıcılık projesine başlanmıştır. Proje ile Türkiye’de ilk defa arı yemi üretiminin, kovan bakım işlemlerinin ve balın işlenmesinin tamamının dahil olduğu bir kalite yönetim sistemi ile tüketicilere kaliteli ve güvenilir bal sunulabilecektir. Proje ile ‘kovandan sofraya’ kadar kapsamlı gıda güvenliği ve kalite yönetim sistemleri kurulacaktır” ifadelerini kullandı.
Fondan şeker ve arı keki artık Yalova’da üretilecek
Bu proje kapsamında fondan şeker ve arı kekinin de artık Yalova’da üretileceğini söyleyen Gündüz, “Bu sayede üyelerimizin ihtiyaçları daha makul fiyatlar ile karşılanabilecektir. Böylece Yalova’daki arıcılık faaliyetlerinin artması ve tüketicilere daha hesaplı ve kaliteli balların satışa sunulması hedeflenmektedir” dedi.