yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
19°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

YALOVA’DA TURİZMİN SADECE ADI VAR..    ‘T’Sİ OLMAYAN TURİZM!

YALOVA’DA TURİZMİN SADECE ADI VAR..    ‘T’Sİ OLMAYAN TURİZM!
19.04.2022 16:18
0
A+
A-

 

  • 15-22 Nisan tarihleri arası ‘TURİZM HAFTASI’ olarak kutlanıyor. Yalova’da da hafta dolayısıyla bir dizi etkinlikler gerçekleştiriliyor. Her yıl, birbirinin kopyası gibi, ‘dostlar alışverişte görsün’ türünden etkinlikler silsilesi!
  • Açılışta folklor gösterileri.. İlerleyen günlerde birtakım sergiler, haftanın anlam ve önemini vurgulayan güzel sözler ve kapanış. İşte size Yalova’daki turizm haftası etkinliklerinin özeti!
  • Yalova’nın markası Yürüyen Köşk’ü geçtiğimiz yıl yaklaşık 35 bin kişi ziyaret etti. Oysa, sadece sınır komşumuz olan İstanbul, Bursa ve Kocaeli vilayetlerinde 20 milyon civarında insan yaşıyor!
  • İstanbul metropolüne yılda yaklaşık 10 milyon yabancı turist geliyor. Yalova’ya ise, tamamına yakını Orta Doğu ülkelerinden, ortalama 100 bin yabancı turist uğruyor!
  • TURİZM CENNETİ OLMASI GEREKEN YALOVA, VİZYONSUZ YÖNETİMLERİN ELİNDE KÖRELİYOR!!

 

  • Haber/Yorum – İbrahim Yurdagül

Deniz ulaşımının tekelleştiği, Termal’de otellerin kapatıldığı, Çiftlikköy’de turizm tesislerinin kaderine terk edildiği, otel ve kongre merkezi yapılması için satılan arazilerin park alanına çevrildiği, dere ağzının davalık olduğu, yazlık sitelerin dibine ilave sanayi tesislerinin kurulmaya çalışıldığı Yalova’mızda, her yıl olduğu gibi bir turizm haftası daha kutluyoruz.

1999’dan bu yana, her 17 Ağustos’ta depremi hatırladığımız gibi, 15-22 Nisan tarihleri arasında da turizm şehri olduğumuzu hatırlama gayretindeyiz.

  • LOKASYON MÜKEMMEL, ULAŞIM SIKINTILI..

Dünyada turizmin geliştiği herhangi bir ülke, bölge ya da yerleşim merkezinin en belirgin ortak özelliği, ulaşım kolaylığının sağlanmış olmasıdır. Oysa ‘turizm cenneti’ olması gereken Yalova, lokasyon olarak 3 büyük vilayetin tam ortasında bulunmasına ve çevresinde yaklaşık 20 milyon nüfusu (ülke nüfusunun 4’te 1’i) barındırmasına rağmen, deniz ulaşımında kendi yerel ağını, filosunu (YADO) kuramadığı için büyük sıkıntı yaşıyor; Yalova’yı tanımayan ve önceliği Yalova olmayan firmaların (örneğin; İDO) uyguladığı fiyat politikaları yüzünden milyonlarca insanı şehrin turizmdeki cazibe merkezlerine (Batıda Termal, Koru, Çınarcık, Teşvikiye, Esenköy, Armutlu.. Doğuda Altınova, Hersek) çekemiyor.

  • OTEL ŞARTI İLE SATILAN ARAZİLERİN BAŞINA GELMEYEN KALMADI

Yıllar önce 5 yıldızlı, sıcak sulu, SPA’lı, kongre merkezli turizm tesisleri kurulması amacıyla satılan arboretum arazileri yıllardır kaderine terk edildi. Otel mi olacak, rezidansa mı çevrilecek, yeşil alana mı dönüştürülecek derken ortaya şehrin göbeğinde kaderine terk edilmiş koca bir atıl alan çıktı. Hala daha, arazi sahipleri ‘lanet olsun’ deyip haklarından vaz mı geçecekler yoksa mahkemelere gidip belediye yönetimlerine milyonlarca dolarlık davalık tazminat davaları mı açacaklar; bilen yok. Kim bilir; belki de sürecin sonunda satışa imza atanlara ciddi zimmetler de çıkabilir!!

  • SADECE BÖLGE VE ÜLKE DEĞİL.. AVRUPA VE DÜNYA GELECEKTE YALOVA’YI KONUŞACAK; FARKINDA BİLE DEĞİLİZ!

Yalova’nın batısı baştan sona tarih, kültür ve doğa turizmine müsait. Termal kaplıcaların ülkede değil, dünyada bir eşi yok. Teşvikiye’deki Delmece yaylası, Dipsiz göl; onlarca şelale, göl, yayla.. Hiçbirinin, sadece Marmara’da değil, ülkede eşi-benzeri yok. Koru’dan başlayarak Çınarcık, Armutlu, Esenköy ve diğer belde-köyler, müthiş doğal güzelliklere sahip, yeşillikler-ormanlar arasında kalan yerleşim bölgelerimiz.. Sadece şehrin batısı mı? Doğu sınırımız olan Altınova’da Hersek lagünü sayısız bitki ve kuş türünü bünyesinde barındırırken, farklı endemik bitki türleri ile de dikkat çekiyor. Osmanlı’nın kurulduğu topraklarda aynı zamanda Hristiyanlığın başlangıcını temsil edecek bulgulara rastlanıyor. Kazı çalışmaları, bilimsel araştırmalar sonuçlandığında Yalova, gelecekte, belki de sadece ülkemiz için değil, dünya medeniyetleri açısından çekim merkezi olacak bir noktaya hızla ilerliyor; ancak biz tüm bu süreci doğru okuyamıyor, doğru değerlendiremiyor ve atılması gereken adımları atamıyoruz.

  • VİZYON FUKARASIYIZ VESSELAM..

Bir turizm haftası daha başladı-bitiyor. Ancak şehrin yönetimindeki insanların ‘VİZYON FUKARALIĞI’, böylesi önemli günleri çok ciddi gelişmelerin başlangıcı yapması gerekirken… Çok farklı projelerin konuşulması, beyin fırtınalarının yapılması, geleceğe yönelik stratejilerin belirlenmesi gerekirken… Maalesef, her turizm haftasında olduğu gibi, bu yılki kutlamalarda da havanda su dövüyoruz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.