yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3533
EURO
34,7324
ALTIN
2.406,41
BIST
10.147,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
19°C
Yalova
19°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C

YALOVA UMKE BAŞARIDAN BAŞARIYA KOŞUYOR

YALOVA UMKE BAŞARIDAN BAŞARIYA KOŞUYOR
08.08.2023 18:22
0
A+
A-

Yalova’da 2023 yılı itibariyle toplamda 65 sağlık profesyoneli UMKE gönüllüsü bulunuyor..

 

Yalova’da 5-9 Haziran tarihleri arasında afet ve olağan dışı gelişen olaylarda tıbbi destek ve arama-kurtarma çalışmalarında görev almak üzere tamamı gönüllülerden oluşan UMKE ekiplerinin gönüllü sağlık çalışanı sayını arttırmak üzere UMKE temel eğitimi düzenlendi..

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

7-13 Ağustos UMKE Haftası sebebiyle İl Sağlık Müdürü Dr. Emrah Eray tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada şu sözlere yer verildi: “Halk arasında UMKE olarak tanınan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi kavramı 1999 Marmara Depremi sonrasında arama-kurtarma faaliyetlerinde sağlık personeline olan ihtiyacın artması ile Sağlık Bakanlığı tarafından 2004 yılında kurularak, tamamı gönüllülük esası ile profesyonel sağlık çalışanlarından oluşturulmuştur. Zamanla tüm illerde kurulan UMKE timleri ile bugün Türkiye genelinde olası afet ve olağan dışı durumlarda göreve hazır şekilde UMKE timleri oluşturulmuştur. UMKE ekipleri aldıkları eğitimler, edindikleri tecrübe ve başarıları ile tüm Dünya’da bilinen bir arama-kurtarma ekibi olmuş; yurtiçi haricinde yurtdışı afetlerde de görev almaktadır. Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı birimdir. UMKE, her türlü afet ve olağandışı durumda yurtiçi ve yurtdışında yeterli ve nitelikli sağlık hizmeti sunabilmek için gönüllü sağlık personelinden oluşur. Aldıkları eğitim ve donanımlarıyla afet ve olağandışı durumlarda olay yerine en hızlı şekilde intikal ederek olay yeri yönetimi ve yaralı kişilere medikal yardımda bulunurlar. Kurtarılan kazazedelerin stabilizasyonunu sağlayarak en yakın sağlık kuruluşuna sevki için hazırlık yaparlar ve ambulanslara naklederler. Ayrıca normal şartlarda sağlık ekiplerinin ulaşamadığı bölgelere intikal edip tıbbi destek sağlarlar. UMKE personeli, çeşitli birimlerde çalışan ve kendi görev tanımları kapsamındaki asli işlerini yapan istekli sağlık personeli arasından seçilir. Bu personel belirlenen eğitim ve faaliyet programına göre yıl içerisinde çeşitli zamanlarda eğitimlere ve tatbikatlara katılır, gerektiğinde afet ve olağandışı olaylara müdahale eder. Asli işlerinin yanında UMKE faaliyetlerini yürüten personel, bu faaliyetlerini Bakanlık veya Valilik görevlendirmesi ile yapar. UMKE’ye diğer resmi, özel kurum ve kuruluşlardan sağlık personeli katılabilir. Eğitimleri Bakanlık adına İl Sağlık Müdürlüğünce yapılır. UMKE’nin sahada yapacağı müdahalelerde, tatbikatlarda gerekli lojistik, ulaştırma ve diğer teknik işleri yapmak üzere sağlık personeli dışındaki istekli personel arasından UMKE destek personeli oluşturulur. UMKE’ye katılmak isteyen personel, dilekçe ile Sağlık Müdürlüğüne veya ASOS Sağlık üzerinden online olarak başvuru yapar. Her personel için UMKE personeli kayıt formu doldurulur. Bununla birlikte UMKE personeli olarak kabul edildikten sonra verilen tüm görev ve faaliyetlere katılmak zorunludur.”

YALOVA UMKE BAŞARIDAN BAŞARIYA KOŞUYOR..

Yalova’daki UMKE çalışmaları hakkında bilgi veren Eray, açıklamasını şu sözler ile tamamladı: “Yalova’da 2023 yılı itibariyle toplamda 65 sağlık profesyoneli UMKE gönüllüsü bulunmaktadır. İlimizde 5-9 Haziran tarihleri arasında afet ve olağan dışı gelişen olaylarda tıbbi destek ve arama-kurtarma çalışmalarında görev almak üzere tamamı gönüllülerden oluşan UMKE ekiplerinin gönüllü sağlık çalışanı sayını arttırmak üzere UMKE temel eğitimi düzenlenmiştir. Yalova İl Sağlık Müdürlüğü tarafından koordine edilen Yalova, Çanakkale, Bursa ve Balıkesir illerinden gelen 45 UMKE gönüllüsüne yönelik 5 günlük temel eğitim, zorlu saha, enkaz, triyaj, olay yeri yönetimi ve tatbikatı ile sona ermiştir. UMKE ekiplerimiz 6 Şubat’ta gerçekleşen ve 11 ilimizi etkileyen büyük deprem sonrasında da bölgeye ivedilikle intikal etmiş ve 45 UMKE personeli sahada aktif görev almıştır. Sağlık tedbiri amacıyla 6 UMKE personeli Hakkari sınırında görevlendirilmiştir. Yalova UMKE envanterinde 2 adet (4×4) UMKE Müdahale Aracı, 1 adet Ambulanstan dönüşüm personel nakil aracı ve 1 Adet Acil Müdahale Aracı (TUN) mevcuttur. Olağandışı afet durumunda kurulmak üzere 1 adet Lanco Şişirilebilir Hastane Seti ayrıca 72 m2 ve 37,5 m² olmak üzere 2 adet Şişme Acil Müdahale çadırı ile 18 metrekare şişme triaj çadırı mevcuttur.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.