Yalova Anadolu Lisesi kapanıyor.
Son altı ayı kaldı.
Yerini sınavla öğrenci kaydı yapan proje okulu nitelikli Yalova Lisesi alacak.
Bu konuyu artık ne gündeme getirmek ne de tartışmak niyetinde değilim.
O defteri kapattım.
Çünkü Yalova Anadolu Lisesi ve Yalova Proje Lisesi üzerinden yapılan bütün tartışmalar olumsuz sonuçlandı ve tartışmaya katılan herkese zarar verdi. Bir türlü meramımızı anlatamadık. Bizleri Yalova Anadolu Lisesi’ni savunanlar ve Yalova Proje Lisesi’ne karşı olanlar olarak yaftaladılar. Hâlbuki biz Yalova merkezde var olan öğrenci potansiyeline göre ortaya çıkan sorunları anlatmak istemiştik.
Anlatamadık…
Anlaşılamadık…
Yalnız…
Yalova merkeze çok acil adrese dayalı öğrenci kaydı yapan bir lise açılması lazım.
Bu yeni açılacak okul, Yalova Anadolu Lisesi olmayacaksa…
Durun, durun…
Ben yeni açılacak okulun ismini de buldum. Sizlere kolaylık olsun.
Adı, “Yalova Türkiye Yüzyılı Anadolu Lisesi” olsun.
Elbette ki şimdi bana “Neden yeni bir lise kurulmalıdır?” diye soru da yönelteceksiniz.
Anlatayım.
Sabah çok erken kalkar ve evden de erken çıkarım. Sabah namazı cemaatine çay hazırlayan kahvehaneler vardır. Oralarda günlük siyaset konuları en güzel şekilde konuşulur. Siyasiler ve yerel yöneticilerin yargılamaları yapılır. Onları dinlerim.
Bazen de bir okulun önüne kırk beş dakika önceden gider gözlem yaparım.
Şimdi sözün burasına dikkat buyurunuz.
İşte böyle gözlem yaparken Bahçelievler mahallesinde Çiftlikköy Mustafa Kemal Anadolu Lisesi formalı bir öğrenci gözüme ilişiverdi. Acaba dedim “Bu çocuk okuldan mı kaçtı da buralarda dolaşıyor?”. Hemen arabadan indim. Öğrencinin yanına gittim. “Senin okulun Çiftlikköy’de evladım, ne işin var buralarda?” sözlerimle sitemli bir soru sordum.
Öğrenci, “Benim evim burada” diye cevap verdi. Şaşırmadım desem yalan olur.
“Evin buradaysa sen neden Çiftlikköy’de bir okula gidiyorsun?” dedim.
On yedi yaşında genç bir delikanlı…
“Sınavla öğrenci alan nitelikli okullardan birini kazanamadım. Yalova merkezde de adrese dayalı bir tek Halil İnalcık Lisesi var. Oraya da giremedim. Çaresiz kaldım ve Çiftlikköy’e gidiyorum. Her sabah bir saat önce uyanıyorum. Gidiş geliş bir buçuk saate yakın sürem yolda geçiyor. Bir sürü yol parası veriyorum. Ve ben üniversite sınavına hazırlanıyorum. Kime kızayım? ”diyerek hayli sitemli konuştu.
Zeki bir genç olduğu duruşundan ve konuşmasından belli oluyordu.
Bana dönüp “Siz öğretmen misiniz, polis misiniz?” sorusunu yöneltti.
“Öğretmenim” dedim.
“Hah işte, beni daha iyi anlayabilirsiniz!” sözleriyle bana anlamlı anlamlı bir bakış attı. Hiçbir şey diyemedim. Gün boyunca o öğrencinin sözlerinin etkisinde kaldım. Sonrasında küçük bir araştırma yaptım. Aynı durumda birçok öğrencinin olduğunu öğrendim.
Haklı sitemini dile getiren lise son sınıf öğrencisinin çektiği çile, kimin sorumluluk alanına giriyorsa benim duyduklarımı o da duysun diye bu satırları yazıyorum.
Yine de diyorum ki Yalova merkezde adrese dayalı öğrenci kaydı yapan bir liseye çok acil ihtiyaç vardır. Çünkü Prof. Dr. Halil İnalcık Anadolu Lisesi’nin öğrenci alım kapasitesi mevcut öğrenci sayısından çok aşağıdadır. Geriye Kemerköprü mahallesinde bulunan FSML Anadolu Lisesi kalıyor. O da istihdam için yeterli olmuyor. Fatih caddesinin sonundaki bir öğrenci Çiftlikköy’e gitmek zorunda kalıyor. Ya iki minibüse binecek ya da çarşıya kadar yürüyüp böylece tek vasıta kullanacak. Hava yağmurlu ve soğuksa ne olacak?
Meslek hayatının sonuna gelmiş bir eğitimci olarak açıkça söylüyorum. Böyle eğitim planlaması olmaz. Yalova Anadolu Lisesi’ni açamıyorsanız yeni bir lise açınız. İsmini de buldum işte…
Yalova Türkiye Yüzyılı Anadolu Lisesi