yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,0306
EURO
37,8106
ALTIN
2.802,18
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
25°C
Yalova
25°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
24°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

YALOVA İÇİN BİRARAYA GELİN!

YALOVA İÇİN BİRARAYA GELİN!
19.06.2024 15:30
0
A+
A-
  • Başta belediyeler olmak üzere, kurumların önemli bir bölümünde yatırımlar durma noktasında…

Ekonomi sıkıştığında ilk akla gelen tasarruf oluyor; ancak gelirleri artırmadan tek çözüm tasarruf olabilir mi?

  • Valilik ve YTSO’nun öncülüğünde acil bir toplantı yapılmalı; siyasetiyle, seçilmişleriyle, sivil dinamikleriyle, fabrikaları, tersaneleri ve OSB’leriyle hep birlikte, şehir ekonomisinin nasıl ayağa kaldırılacağı masaya yatırılmalı.

Seçilmişler, atanmışlar; şehri yönetenler..

YALOVA İÇİN BİRARAYA GELİN!

 

  • Haber / Yorum – İbrahim Yurdagül

 

Akkök Şirketler Grubu’na bağlı fabrikalar…

Altınova Tersane Girişimcileri A.Ş.’ye bağlı tersaneler…

Yalova OSB ve Avrasya OSB yönetimleri ile bu OSB’lerde temelleri atılan dev kuruluşlar…

Ayrıca…

Fabrikalar, tersaneler ve OSB’lerdeki yatırım girişimcilerine yan sanayi ve tedarik noktasında hizmet veren onlarca irili-ufaklı firma, şirket…

Büyük bir çoğunluğu Yalova Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı üye…

Ancak bu üyelerin çok önemli bir bölümünün bağlı bulundukları vergi daireleri Yalova dışında…

Yani; ülke ekonomisinde söz sahibi onlarca firma Yalova’nın havasını, suyunu, toprağını kullanıyor…

Ancak vergiler Yalova dışında ödendiği için, devletin İlbank aracılığı ile illere dağıttığı payın Yalova’ya yansıması ters orantılı oluyor; bir başka ifade ile Yalova, hak ettiği payı almıyor; alamıyor…

…………………

İlbank her ay belediyelere ve il özel idarelere rutin ödemeler gerçekleştiriyor ve ödemelerin miktarını belirleyen belli kıstaslar bulunuyor.

HABERCİ olarak defalarca yetkilileri uyardık, hatta son olarak geçtiğimiz hafta sonu, bayram arifesinde bir kez daha şehri yöneten seçilmiş ve atanmışlara seslendik; VERGİLERİN YALOVA’DA ÖDENMESİ İÇİN MASAYA YUMRUĞUNUZU VURUN dedik…

  • KISA BİLGİLER..

Yalova Belediyesi’nin İl Bank’tan aldığı katkı payı, kesintiler sonrası aylık yaklaşık 40 milyon TL. İşin ilginç tarafı ise; bu para, bırakın hizmet ve yatırım sağlamayı, belediyenin aylık 60 milyon TL’yi bulan personel ödemesine bile yetmiyor. Hal böyle olunca da belediye yönetimi, içinden çıkılamaz bir borç sarmalına giriyor ve borç üstüne borç yapıp bankalardan kredi alarak çarkı döndürmeye çalışıyor. Arsa satarak ya da çevre, temizlik, emlak vergileri ile bir taraftan rutin ödemeleri diğer yandan hizmet ve yatırım giderlerini karşılamak pek de mümkün görünmüyor.

  • NEDEN VERGİLER YALOVA’DA ÖDENMELİ?

İLBANK A.Ş., bütün işlemlerinde kuruluş kanunu ve özel hükümlerine bağlı, tüzel kişiliğe sahip, Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olan bir kamu kurumudur.

Bu kurum tarafından ayrılan belediye payının; yüzde 80’lik kısmı belediyelerin nüfusuna ve yüzde 20’lik kısmı ise gelişmişlik endeksine göre belirleniyor ve ödeniyor. Yani bu noktada; belediye sınırları içinde ödenen her bir vergi, kurumun belediyelere ödeyeceği payın % 20’lik bölümüne direkt olarak yansıyor.

  • KREDİ VERİLDİ ANCAK GERİ ÖDEME BÜYÜK SORUN..

İLBANK; içme suyu, kanalizasyon, atık, arıtma, yol, çevre düzenlemesi, hizmet binası, araç-gereç, malzeme ve kamulaştırma gibi 10’u aşkın kalemdeki iş türü için yerel yönetimlere kredi imkânı sunuyor. Yalova da bu anlamda kurumdan kredi aldı, ancak aylık ödemelerdeki kesinti oranı can sıkıyor. Yalova’nın bütününe yönelik bir alt yapı yatırımının tek muhatabı Yalova Belediyesi olunca, diğer belediyeler kesintiyle muhatap olmuyor ve bunun da ceremesini Yalova Belediyesi tek başına çekiyor.

  • BAYRAM SONRASI YALOVA’YI ZOR GÜNLER BEKLİYOR…

Temmuz ayı ile birlikte personel maaşlarındaki artış, zaten kredi alınarak kapatılmaya çalışılan açığı daha da büyüteceğinden büyük bir ihtimalle işten çıkarmalar yaşanabilecek. Sadece tasarruf uygulayarak bütçe dengelenemeyeceğine göre, Yalova belediyesi ne yapıp edip gelirlerini artırmak zorunda. Eğer bu sağlanmazsa tek zorda kalacak olan siyaseten belediye yönetimi olmayacak, hizmet ve yatırımlar ciddi biçimde aksayacağından; başta çevre ve sağlık olmak üzere birçok alanda şehrin bütünü büyük zarar görecek. Üstelik nüfusun katlandığı yaz sezonunun en hareketli dönemine girdiğimiz de göz önüne alındığında ne kadar ciddi ve büyük bir sorunla karşı karşıya olduğumuz ortaya çıkıyor.

  • NE YAPILMALI?

Şehrin seçilmişlerine, siyasilerine ve başta Sayın vali olmak üzere, üst düzey yönetenlerine bir kez daha sesleniyoruz: Bir araya gelin, başta belediye olmak üzere, hizmet ve yatırımların sürdürülebilirliği noktasında ilgili kurumların sorunlarının masaya yatırıldığı, çözüm odaklı bir beyin fırtınası gerçekleştirin. Ortak sorumluluk üstlenmeden sorunların üstesinden gelinemeyeceğinin bir an önce farkına varın!!

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.