<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
Yalova Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Samet Yalınkılıç, çevreci ve sürdürülebilir ulaşım için bisiklet yollarının artırılması çağrısında bulundu.
..”Belediyeler, bisiklet yollarının artırılması, güvenli park alanlarının oluşturulması ve bisiklet kullanımını teşvik eden projeler geliştirmelidir.”
Haber \ Büşra GÜNDÜZ
Yalova Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Samet Yalınkılıç, bisiklet kültürünün Yalova’da yaygın hâle getirilmesi ve bisiklet yollarının artırılması için şehri yönetenlere çağrıda bulundu. Otomobil kullanım sayısının Yalova gibi şehirlerde her geçen gün arttığını ve bu durumun şehirde yaşamı daha zor hâle getirdiğini ifade eden Yalınkılıç, bisiklet yollarının artırılmasının önemine değindi.
‘MEVCUT ULAŞIM ALIŞKANLIKLARININ NE ÖLÇÜDE SÜRDÜRÜLEBİLİR OLDUĞU SORGULANMALI’
Yalınkılıç, “Şehir yaşamındaki hareketliliğin hangi ulaşım biçimiyle gerçekleştirildiği, çevresel sürdürülebilirlik açısından kritik bir rol oynamaktadır. Kent içinde bireylerin ulaşım tercihi; yaya, bisikletli ya da motorlu araç kullanımı şeklindedir. Bu durum yalnızca bireysel düzeyde değil, aynı zamanda çevresel, sosyal ve ekonomik dengeler açısından da önemli sonuçlar doğurmaktadır. Bu noktada, mevcut ulaşım alışkanlıklarının ne ölçüde sürdürülebilir olduğu sorgulanmalı; sürdürülebilir olmayan ulaşım biçimlerinin tanımlanarak, sürdürülebilir alternatiflerin neler olabileceği üzerine düşünülmelidir. Bu tür bir sorgulama, kentsel planlama ve politika üretimi süreçlerine yön verebilmek açısından büyük önem taşımaktadır” dedi.
‘YALOVA İÇİN PROJE HAZIRLIYORUZ’
Otomobil kullanımının çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması adına, bisikletli ulaşımın potansiyelinden yararlanılması gerektiğini söyleyen Yalınkılıç, “Yalova’nın ulaşım mesafelerinin kısa olması sayesinde bisikletin etkin bir ulaşım aracı olarak tercih edilebilir potansiyeli oldukça yüksek olduğunu biliyoruz. Avrupa’nın pek çok şehrinde bisiklet, şehir içi ulaşımın en önemli unsurlarından biri hâline gelmişken, neden Yalova’da da aynı bilinç oluşturulmasın? Bu bağlamda, bisikletli ulaşım konusunda öncü rol oynayan Amsterdam ve Kopenhag gibi kentlerin yanı sıra, Münih, Paris, Montreal ve Türkiye’den Ankara kentinde atılan somut adımları Kent Konseyi Gençlik Meclisi olarak inceleyip Yalova için bir proje hazırlamaktayız. Bu noktada hem belediyelere hem de halkımıza büyük görevler düşüyor. Belediyeler, bisiklet yollarının artırılması, güvenli park alanlarının oluşturulması ve bisiklet kullanımını teşvik eden projeler geliştirmelidir. Ayrıca bisiklet kiralama sistemleri ve şehir içi ulaşımda bisiklet dostu politikalar, halkın bu ulaşım aracına yönelmesini sağlayabilir. Bunun yanı sıra, okullarda ve kamu kurumlarında bisiklet bilinci artırılmalı, toplu taşımayla entegrasyon sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.
‘YALOVA’YI BİSİKLET DOSTU BİR ŞEHİR HÂLİNE GETİRELİM’
Yalova’nın bisiklet dostu bir şehir vizyonu çizmesi gerektiğini belirten Yalınkılıç, “Kent Konseyi Gençlik Meclisi olarak bizler de bu dönüşüme destek vereceğiz. Günlük kısa mesafeli ulaşımlarımızda bisiklet kullanarak hem çevremize hem de sağlığımıza katkıda bulunabiliriz. Bisiklet sürmenin sadece bir spor değil, aynı zamanda bir yaşam biçimi olduğunu unutmamalıyız. Gelin, hep birlikte Yalova’yı bisiklet dostu bir şehir hâline getirelim” şeklinde konuştu.