yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,4268
EURO
34,5800
ALTIN
2.384,31
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
16°C
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C

‘MODERN TARIM UYGULAMALARINA GEÇMEMİZ LAZIM’

‘MODERN TARIM UYGULAMALARINA GEÇMEMİZ LAZIM’
01.08.2023 17:08
0
A+
A-
  • Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, tarımda suyun daha verimli kullanılabilmesi için çiftçiye, “Damlama sulama yöntemine geçin” dedi.

Beşli, modern tarım uygulaması ile hem susuzluk sorunun ortadan kalkacağını hem de çiftçinin daha rahat edeceğini söyledi. 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, son günlerde yaşanan su sorunları ile ilgili olarak HABERCİ’ye özel açıklamalarda bulundu. Yalova Belediyesi ile İl Özel İdaresi’nin konuyla ilgili çalışmalar yürüttüğünü, ancak vatandaşlara da suyu tasarruflu kullanmada büyük görevler düştüğünü söyledi.

‘Yetkililerin kesin bir çözüm bulması lazım’

Beşli, “Çiftçimiz şu anda meyve- sebze üretimini yoğun bir şekilde yapıyor. Meyve ve sebze demek, su demek. Bunun için çiftçimizin su ihtiyacı kışa oranla daha fazla oluyor. Havaların sıcak olması da bir etken, su buharlaşıyor ya da her hanenin su ihtiyacı artıyor. Elmalık ve Kirazlı köylerimizde su sorunları yaşandığını görüyoruz. Su; her canlı yaşamı için olmazsa olmaz bir ihtiyaçtır. Bu sorunun bir an önce giderilmesi gerekiyor. Yetkililerin kesin bir çözüm uygulaması lazım” dedi.

‘Damlama sulamaya geçilsin’

Suyu verimli ve tasarruflu kullanmada çiftçiye de büyük görevler düştüğünü belirten Beşli, “Tarımda serbest sulama yapılmaması lazım. Çiftçimiz biraz masraf yapıp, damlama sulamaya geçerse daha verimli ve tasarruflu su kullanmış olur. Serbest sulama hem toprağa zarar veriyor hem de böyle susuz günler yaşamamıza sebep oluyor. Bu yüzden suyu olabildiğince kontrollü kullanmalıyız. Modern tarım dediğimiz, modern sulama yöntemi ile hem çiftçimiz hem de doğa rahat bir nefes alacaktır” ifadelerini kullandı.

‘Gölet sayısı yeterli değil’

İl Özel İdaresi’nin öncülüğünde yapılan sulama göletlerinin tarıma oldukça katkı sunduğunu kaydeden Beşli, “Bazı bölgelerde yapılan sulama göletleri, bölgenin tarımına oldukça katkı sunuyor. Çünkü çiftçi her zaman suya ihtiyaç duyuyor. Sulama göletleri bazı bölgeler için ideal ancak, her tarım uygulaması için yeterli değil. Bunun içinde göletlerin sayısının artırılması lazım” şeklinde konuştu.

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.