yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
22°C
Yalova
22°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
18°C

YAFEM, MAKEDONYA’DA TÜRKİYE’Yİ TEMSİL ETTİ

YAFEM, MAKEDONYA’DA TÜRKİYE’Yİ TEMSİL ETTİ
13.05.2022 15:59
0
A+
A-

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Festivale Yalova’dan Yalova Folklor Eğitim Merkezi Gençlik ve Spor Kulübü Derneği (YAFEM) Başkanı Özer Koyuncu ve halk oyunları ekibi de katılarak bir gösteride bulundu. YAFEM oyuncularının gösterisi izleyicilerden uzun süren alkış aldı. Program sonunda YAFEM Başkanı Özer Koyuncu, Makedon ve Türk yetkililere teşekkür plaketi ile Yalova’dan getirilen hediyelerden takdim etti.

TÜRK KÖYLERİ TANITILDI..
Törenin açılışını yapan Festivalin Fahri Başkanı İrfan Nasrettinoğlu, “Biz, Türkiye Cumhuriyeti’ndeki sivil toplum kuruluşları, kişiler, büyükelçilerimiz, devletimiz Makedonya’nın tanıtımı konusunda çok büyük işler yaptık. Mesela bu festivali uluslararası düzeye çıkarmakla, çeşitli ülkelerden halk oyunları topluluklarını buraya getirilmesiyle, sadece Çalıklı’yı ya da Türk halk kültürünü değil, Makedonya’yı tanıtmış olduk. Bu festival sayesi de yöredeki birçok köy, kasaba Türkiye’deki çeşitli kentlerle kardeşlik ilişkileri kurdu. Böylelikle bu festival, Makedonya-Türkiye ilişkilerine katkıda bulundu” dedi.

TÜRKLER KÜLTÜRÜ İNŞAA ETTİLER..
Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök yaptığı konuşmada, “Ne mutlu ki Kuzey Makedonya, barış içinde bir arada yaşama kültürünü temsil etmek suretiyle Balkanlara ve dünyaya örnek olmaktadır. Makedonya’yı meydana getiren toplumlar arasında dayanışmanın ve uyumun sağlamasında bu ülkenin kadim halklarından olan Makedonya Türklerinin çok büyük bir rolü bulunmaktadır. Zira Türkler Makedonya’daki ve Balkanlar’daki halklardandır ve bu coğrafyanın kültürünü inşa eden milletlerdendir” dedi. Büyükelçi Sekizkök ayrıca, “Memnuniyetle ifade etmek isterim ki aynı coğrafyayı ve tarihi paylaşan, kültürleri iç içe geçmiş olan Türkiye ve Kuzey Makedonya arasında çok sağlam temellere dayanan ilişkiler bulunmaktadır. Ve hepimizin bildiği gibi ülkelerimiz arasında güçlü bağların ve kardeşlik ilişkilerinin inşa edilmesinde Makedonya Türk toplumu özel bir yere sahiptir” şeklinde konuştu.

MAKEDONYA HÜKÜMETİ DAHA FAZLA DESTEK VERMELİ..
Hıdırellez Bahar Şenlikleri Festivali Başkanı Dr. Şenol Tahir, “Covid19 sebebi ile 2 senedir festival yapılamadı ve ayrı kaldık. Çok şükür bir araya geldik, tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi. Tahir, Kuzey Makedonya resmi kurumlarının festivale daha fazla destekte bulunmaları gerektiğini desteklerinin az olduğunu belirterek, festivalin gerçekleşmesindeki katkılarından dolayı TİKA’ya teşekkürlerini iletti.

MAKEDONYA MÜSLÜMANLARI DESTEKLİYOR..
Makedonya Müslüman Birlikleri çatı kuruluşu olan Matuslteb Başkanı Hüsrev Emin, “Bu festivale katılan herkese hoş geldiniz diyorum. Biz 29 yıldır bu festivale destek veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz” dedi.

‘BEN DE BÖLGENİN İNSANIYIM’..
Türk toplumunu temsil eden Kuzey Makedonya Çalışma Bakan Yardımcısı Enver Hüseyin Hıdırellez geleneğinin çok yaygın olarak kutlanan bir değer olduğunu dile getirerek, “Binlerce yıldır Balkanlar’da özel şenliklerle kutlanarak günümüze gelmiştir. Bolluğun, bereketin, güneşin, sevginin bu Hıdırıllez gününde hepinizin evine, yerine, yurduna Hızır uğrasın diliyorum. Ben de bu bölgenin insanıyım, Halkımıza desteklerimiz hükumetin yardımları değil, Sivil toplum kuruluşları ve derneklerin de yardımları var” ifadelerini kullandı.

‘BELEDİYE ADINA MUTLUYUZ’..
Valandova Belediyesi Meclis üyesi festivale katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, festivalin Kuzey Makedonya’nın değerlerini tüm dünyaya tanıttığını söyledi. Ardından katılımcılar Çalıklı Namık Kemal İlkokulu’nda açılan hıdrellez sergisini gezdi. Balkan ülkeleri ve Türkiye’den gelen halk oyunları ekipleri gösterisi ve Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ses ve saz sanatçıları konserinin gerçekleştiği şenlikte, yağlı güreşler de ilgiyle izlendi. Kuzey Makedonya Kültür Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanı sıra birçok kurum ve kuruluşun da desteklediği ve 5 Mayıs’ta başlayan Çalıklı Hıdırellez etkinlikleri, 8 Mayıs’a kadar çeşitli etkinliklerle devam etti..

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.