yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Açık
21°C
Yalova
21°C
Açık
Salı Açık
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C

UZMANLARIN TERCİHİ: YALOVA BALI

UZMANLARIN TERCİHİ: YALOVA BALI
24.11.2023 14:43
0
A+
A-
  • Yalova balının uzmanlar tarafından tercih edildiğini söyleyen Yalova İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hakan Gündüz, “Kalite belgelerimiz ile Yalova balını taçlandırdık” dedi.

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Yalova İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hakan Gündüz, uzmanların Yalova kestane balını tercih ettiğini söyleyerek, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Gündüz, “Bu gururu Yalova halkı ile paylaşmak ve Yalova’mızda kaliteli bal üretimini arttırmak istiyoruz” dedi.

‘Uzmanlar evlerinde Yalova balını kullanıyor’

Gündüz, “Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın (MARKA) desteği ile yürütmekte olduğumuz “Kovadan Sofraya Güvenli ve Sürdürülebilir Arıcılık Projesi ile ballarımız gıda ve bal alanında uzman olan bilim insanlarının ve mühendislerin ilgisini çekmeye başlamıştır. Artık ülkemizin önde gelen kurumsal laboratuvarlarındaki ve AR-GE merkezlerindeki uzmanlar evlerine bizim ballarımızdan sipariş vermeye başlamıştır” şeklinde konuştu.

‘Kalite belgelerimiz ile Yalova balını taçlandırdık’

“Yalova kestane balı ülkemizde en yoğun kestane polenine sahip ballardan bir tanesidir” diyen Gündüz, “Kestaneden sonra balımızda en yüksek polen içeriği ıhlamura aittir. Bu nedenle Yalova kestane balı hem çok faydalı hem de çok lezzetlidir. MARKA’nın sağladığı destek ile Yalova balı ve Yalova propolisin coğrafi işaret çalışmaları başlamıştır. Bu çalışmalar sırasında üniversiteden hocalarımız ile Yalova’nın farklı bölgelerinden bal numuneleri alınmıştır. Bu ballarda yapılan analiz sonuçları Yalova’mız adına çok sevindirici sonuçlar göstermiştir. Çok yoğun kestane poleni, onu takip eden ıhlamur poleni ve Yalova ormanlarında endemik olarak bulunan bitkilerin polenleri ile mükemmel bir kestane balına sahip olduğumuzu gördük” ifadelerini kullandı.

‘Coğrafi işarette sona gelindi’

Yalova balı coğrafi işaretinde süreç sonuna gelindiğini söyleyen Gündüz, “Yalova balı coğrafi işareti alınması için büyük çaba sarf edilmiştir. Burada Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün ve Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü yöneticileri ve uzmanlarının büyük emekleri olduğunu ifade etmem gerekmektedir. Yalova’da bal konusunda hızlı ilerleme sağlanması, uluslararası platformlarda Yalova balının tanıtılması, ürün kalitesinin arttırılması ve girdi maliyetlerinin düşürülmesi gibi birçok konuda bizlere destek oldular ve olmaya devam etmekteler” dedi.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.