yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

‘UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ!’

‘UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ!’
06.02.2025 16:33
0
A+
A-

6 ŞUBAT DEPREMİNİN YIL DÖNÜMÜNDE YALOVA MİMARLAR ODASI’NDAN ANLAMLI ÇAĞRI: ‘UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ!’

  • Geçtiğimiz yıl 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkıma neden olan depremler, Türkiye tarihinin en büyük afetlerinden biri olarak kayıtlara geçti. Binlerce vatandaşın hayatını kaybettiği, on binlercesinin yaralandığı bu felaket, ülkemizin deprem gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Asrın felaketinin yıl dönümünde bir açıklama yapan Yalova Mimarlar Odası, “Bu acıyı sadece anmakla yetinemeyiz” diyerek, depreme karşı hazırlıklı olmanın ve bilimsel temelli önlemler almanın gerekliliğine vurgu yaptı.

 

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Türkiye’yi derinden sarsan 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümünde, Yalova Mimarlar Odası anlamlı bir açıklama yaparak hem hayatını kaybedenleri anıyor hem de depreme karşı alınması gereken önlemleri hatırlattı.

6 ŞUBAT 2023 UNUTULMAZ BİR ACI..

Geçtiğimiz yıl 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkıma neden olan depremler, Türkiye tarihinin en büyük afetlerinden biri olarak kayıtlara geçti. Binlerce vatandaşın hayatını kaybettiği, on binlercesinin yaralandığı bu felaket, ülkemizin deprem gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi.nBu büyük felaketin yıl dönümünde bir açıklama yapan Yalova Mimarlar Odası, “Bu acıyı sadece anmakla yetinemeyiz” diyerek, depreme karşı hazırlıklı olmanın ve bilimsel temelli önlemler almanın gerekliliğine vurgu yaptı.

YALOVA VE 1999 DEPREMİNİN ACI HATIRALARI..

Yalova Mimarlar Odası, 17 Ağustos 1999’da yaşanan büyük Marmara Depremi’ni de hatırlatarak, Yalova’nın da benzer bir felaketi yaşadığını belirtti. Açıklamada, 1999’da yaşanan büyük yıkımın ardından geçen 24 yıla rağmen yeterli önlemlerin alınmadığına dikkat çekildi. “1999 depreminden sonra alınması gereken önlemler, yapı güvenliği ve kentsel dönüşüm konusunda halen eksikliklerimiz var. Yıllar geçmesine rağmen derslerimizi tam anlamıyla çıkaramadık. Şimdi, 6 Şubat depremini bir milat kabul edip, bundan sonra benzer acıların yaşanmaması için harekete geçmeliyiz” ifadeleriyle yetkililere çağrı yapıldı.

MİMARLAR ODASI’NDAN 5 MADDELİK ÇAĞRI..

Yalova Mimarlar Odası, depremlere karşı alınması gereken önlemleri sıralayarak, yetkilileri ve toplumu duyarlı olmaya davet etti. “Deprem Güvenliği Önceliğimiz Olmalıdır: Deprem, doğal bir afettir; ancak can kayıpları ve yıkımlar, önlenebilir sonuçlardır. Yapı güvenliği, bilimsel ve teknik standartlara uygun şekilde sağlanmalıdır. Kentsel Dönüşüm Hızlandırılmalıdır: Risk taşıyan bölgelerde kentsel dönüşüm projeleri hızla hayata geçirilmelidir. Ancak bu süreç sadece bina yenileme değil, yaşanabilir ve güvenli şehirler oluşturma hedefiyle yürütülmelidir. Toplumsal Bilinç Artırılmalıdır: Deprem bilinci, toplumun her kesimine yayılmalı, afet eğitimleri yaygınlaştırılmalıdır. Mimarlık ve Mühendislik Hizmetleri Önemsenmelidir: Yapı güvenliği, ancak nitelikli mimarlık ve mühendislik hizmetleriyle sağlanabilir. Ruhsatsız ve kaçak yapılaşmanın önüne geçilmelidir. Deprem Sonrası Planlamalar Yapılmalıdır: Acil müdahale, barınma, psikolojik destek ve yeniden inşa süreçleri, önceden planlanmalı ve düzenli olarak güncellenmelidir.”

‘UNUTMAYALIM, UNUTTURMAYALIM!’..

6 Şubat depreminin yıl dönümü vesilesiyle Yalova Mimarlar Odası, bir kez daha bütün yetkilileri, meslektaşlarını ve vatandaşları duyarlı olmaya çağırdı. “Bu acıların bir daha yaşanmaması için hep birlikte el ele vererek güvenli bir gelecek inşa etmeliyiz” denilen açıklamada, mimarlık ve mühendislik meslek alanlarının depreme dayanıklı yapılaşma konusundaki kritik rolüne dikkat çekildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.