yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
16°C
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Az Bulutlu
20°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C

Türkiye’deki BİLSEM’liler ‘Yalova Öykü Günleri’nde buluştu

Türkiye’deki BİLSEM’liler ‘Yalova Öykü Günleri’nde buluştu
31.05.2022 15:45
0
A+
A-

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Yalova Atatürk BİLSEM, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Özel Öğretim Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla düzenlenen Yalova Öykü Günleri, geniş katılım ile Halk Eğitim Merkezi’nde yapıldı. Yalova Atatürk BİLSEM, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Segâh Gümüş’ün hazırladığı proje ile Türkiye genelindeki BİLSEM’lerden hem ortaokul hem de lise kategorisinden öğrencilerin katıldığı, Ulusal Bilim- Kurgu Küçürek Öykü Yarışması’nın finali ve ödül töreni yapıldı. Ayrıca programda; Türk edebiyatının önemli öykücülerinin öykü, kurmaca ve küçürek öykü üzerine deneyim ve görüşlerini dile getirdiği bir panel gerçekleştirildi.

Türk öykücülüğü konuşuldu

Akademisyenler Prof. Dr. Şaban Sağlık ve Prof. Dr. Abdullah Harmancı’nın yanı sıra Muhammet Erdevir, Recep Kayalı, Sema Bayar, Arzu Özdemir, Mustafa Everdi ve Özlem Göktaş’ın konuşmacı olarak katıldığı iki ayrı oturumda, Türk öykücülüğünün dünden bugüne macerasının çeşitli yönlerine değinildi. Ayrıca küçürek öykü örnekleri ve bu türün gelişimi üzerinde duruldu. Nispeten yeni bir tür olan ve diğer metin türlerine göre daha az tanınan küçürek öykünün öğrenciler arasında sevildiği ve ilgi gördüğü görüldü. Oturum başkanlığını öykücü Muhammet Erdevir’in yaptığı birinci oturumda Prof. Dr. Şaban Sağlık küçürek öykünün gelişimini, Prof. Dr. Abdullah Harmancı nasıl yazar oldum sorusu etrafında örneklerle bir öykünün nasıl yazıldığını, öykücü Özlem Göktaş yaratma, yazma, yazarlık sürecini, öykücü Mustafa Everdi ise edebiyat ve yazarlığın yaşamdaki karşılığını anlatan birer konuşma yaptılar. Öğleden sonra yapılan ikinci oturumda da oturum başkanı ve öykücü Muhammet Erdevir kurgu metinlerin neden sevildiğini, küçürek öykü yazarı Arzu Özdemir küçürek öyküde zeigarnik etkiyi, öykücü Recep Kayalı küçürek öykünün geçmişi ve geleceğini, öykücü Sema Bayar öyküde imge ve yaratıcı gerilimin rolünü değerlendirdi.

Öykü Günleri’ne öğrencilerden yoğun katılım

Yalova Atatürk BİLSEM Müdürü Osman Arıcan’ın ve BİLSEM öğretmenlerinin ev sahipliğinde gerçekleşen programa Yalovalı ortaokul ve lise öğrencileri de yoğun ilgi gösterdi. Yalova Öykü Günleri programının ardından yazarlar kitaplarını imzaladı, öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

‘Öykü festivali gerçekleştirmiş olduk’

Projenin koordinatörü ve öykücü Segâh Gümüş, Yalova Öykü Günleri’yle ilgili şunları söyledi: “Ulusal Bilim- Kurgu Küçürek Öykü Yarışması fikriyle başladığımız bu projede Türkiye genelinde BİLSEM’lerde eğitim gören ortaokul ve lise öğrencilerimizin hayal güçlerinin ne kadar zengin ve renkli olduğunu göstermek istedik. Bununla birlikte öykücüleri şehrimize davet ederek yarışmada dereceye giren öğrencilerin çağdaş yazarlarla tanışmalarına aracılık ettik. Türkiye’de belki de ilk defa küçürek öyküyü merkeze alan bir öykü festivali gerçekleştirmiş olduk. Yazarlarımızı ve öğrencilerimizi Yalova’da ağırlamış olmaktan ötürü çok mutluyuz. Bu yarışmayla Türk edebiyatının yeni yazarlar kazandığına inanıyoruz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.