yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,5069
EURO
34,9330
ALTIN
2.437,78
BIST
9.717,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
21°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

‘TRABZONSPOR ŞAMPİYONLUĞU HAKKIYLA KAZANDI’

‘TRABZONSPOR ŞAMPİYONLUĞU HAKKIYLA KAZANDI’
23.06.2022 14:42
0
A+
A-

 

 

  • Trabzonspor’da 1985-1986 sezonunda Alman teknik adam Jürgen Sundermann’ın yardımcılığını yapan ve ülkemizde de Gençlerbirliği ve Kocaelispor gibi takımlarda görev alan, Türk futbolunun yaşayan efsanesi Murtaza Tavhan, bordo-mavililerin 38 yıl sonra gelen şampiyonluğu ve Türk futboluyla ilgili değerlendirmede bulundu.

 

  • Onur ERDİK / ÖZEL HABER

Trabzonspor’un 1983-1984 sezonunda şampiyon olmasının ardından 1985-1986 sezonunda o dönem Alman teknik direktör Jürgen Sundermann’ın yardımcısı olarak bordo-mavililerde yardımcı antrenörlük görevi yapan Murtaza Tavhan, Türkiye, Almanya ve Rusya’da çeşitli takımları çalıştırdı. Trabzonspor’un 38 yıl sonra gelen şampiyonluğunu değerlendiren deneyimli spor adamı Murtaza Tavhan, bordo-mavili ekipteki hikayesini anlattı.

‘Hami Mandıralı’yı altyapıdan aldım’..

Trabzonspor’un eski antrenörlerinden Murtaza Tavhan, “1985-1986 sezonunda Trabzonspor’dan teklif gelince işlettiğim lokantayı bir arkadaşıma devrettim. O dönemde Jürgen Sundermann Almanya’da Stuttgart’ı şampiyon yapmıştı. O’nun yardımcısı olarak Trabzonspor’da göreve getirildim. Bizden önce şampiyon olan takımdı ve iyi bir ekip olduğunu biliyordum. Doğrusunu söylemek gerekirse biz geldiğimizde şampiyon olacak takım değildik. Çünkü bazı oyuncuların yaşı ilerlemişti. Ancak o dönem Hami Mandıralı’yı altyapıdan aldım. O’nu da İstanbul’da Fenerbahçe maçında oynatmıştım. Sundermann’ın Fransa’da mahkemesi vardı. Onun için hazırlık maçında takımı ben kurmuştum. Hami’yi de kadroya alıp oynatmıştım. Hami ile Almanya’da karşılaştığımızda da, ‘Hocam; birisi başlangıç yapacaktı, onu da sen yaptın. Allah senden razı olsun’ dedi. Bu, bana güzel bir hatıra oldu. Trabzonspor’da çok güzel çalışmalar yaptım” ifadelerini kullandı.

‘Trabzonspor şampiyonluğu hakkıyla kazandı’..

Bordo-mavililerin 38 yıl aradan sonra 2021-2022 sezonunu Süper Lig şampiyonu tamamlamasıyla ilgili değerlendirmede bulunan Tavhan, “Trabzonspor’un bu seneki kadrosu, çok iyi ve kaliteli transferlerden oluşan bir kadroydu. Trabzonspor’un bir avantajı da diğer büyük takımların çok kötü bir sezon yaşamasıydı. Trabzonspor’un bu kadrosu her zaman şampiyon olacak kadrodur. Zaten bu şekilde de güzel oynayıp ligi şampiyon tamamladı. Trabzonspor şampiyonluğu hakkıyla kazandı. Bu kadro muhafaza edilirse yeni sezonda da üst sıralara oynayacak bir ekip” diye konuştu.

 

‘Alman teknik adamların gelmesi, Türk futbolunu geliştirdi’..

Almanya’da 17 defa uluslararası seminere katıldığını söyleyen ve o dönemde Türkiye’den hiçbir antrenörün bu seminerlerde yer almadığının altını çizen Murtaza Tavhan, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu biraz eksiklikti ama daha sonra Galatasaray’a Jupp Derwall’in ve diğer Alman teknik adamlarla antrenörlerin gelmesi Türk futbolunu geliştirdi. Bir zihniyet değişikliği de oldu. Futbolcular daha fazla verimli olmaya başladılar. Yabancılar çok para kazanıyordu. ‘Çalışırsan sen de kazanacaksın’ mantığıyla yerli isimler de ön plana çıkarak yurt dışına gittiler. Bizim yerli antrenörler de seminerlere katıldı. Almanya’dan gelen hocalar Türkiye’de seminer düzenlediler. Antalya’da seminerler yapıldı. Böylece bir gelişme oldu. Yaşanan gelişme sonrasında futbolcularımız Türkiye’den Avrupa’ya giderek ülkemizi temsil ettiler. Almanya’da oynayıp yetişenler de buraya geldi.”

‘Stefan Kuntz’lu milliler şuan iyi gidiyor’..

Milli takımda Şenol Güneş’in ardından göreve gelen Stefan Kuntz önderliğinde Türk milli takımının iyi bir seviyeye ulaştığını kaydeden Tavhan, açıklamasını şu şekilde tamamladı: “Türk milli takımında Şenol Güneş’e biraz haksızlık yapıldı. O da talihsiz bir durum. Futbol anlamında başarılı sonuçlar alınamadı ancak kendisi başarılı bir hocaydı. Kadroyu oluşturamadı. Problemli bir kadro ortaya çıktı. Bunun üzerine de milli takımın başına Stefan Kuntz getirildi. O da hem Alman ekolü hem de Beşiktaş’ta oynamanın verdiği avantaj ile Türk milli takımının başına geçti. Şu anda iyi gidiyor. Takım ve kadro çok iyi durumda. Yeni oyuncular var. Türk futbolunun bu şekilde ilerleyeceğine inanıyorum. Futbolumuz gelişecektir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.