yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,5167
EURO
34,8858
ALTIN
2.451,84
BIST
9.885,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C

TOPRAK DEDE UNUTULMADI

TOPRAK DEDE UNUTULMADI
20.01.2022 17:09
0
A+
A-

 

 

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Toprak Dede Hayrettin Karaca, vefatının ikinci yıldönümünde Türkiye’nin birçok ilinden TEMA Vakfı temsilciliklerinin düzenlediği etkinliklerle anılırken, Yalova’da ise Karaca Arberetumunda özel bir tören düzenlendi. Gerçekleşen törene Yalova Valisi Muammer Erol, TEMA Vakfı İl Temsilcisi Arzu Demir ve İl Yönetim Ekibi, TEMA Gönüllülerinin yanı sıra Karaca’yı seven ve ona değer veren birçok doğasever katıldı. Törene katılanların Karaca’nın çok sevdiği meşe ağacının çevresinde sevgi çemberi oluşturmasının ardından konuşma yapan TEMA Vakfı Yalova İl Temsilcisi Arzu Demir, kendisi ve ekibi adına Karaca’ya duydukları özlemi dile getirdi.

‘Doğa eğitimlerinin önemine dikkat çekti’..

Başkan Arzu Demir, anma töreninde yaptığı açıklamada, “Öncelikle TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanlarımızdan çok değerli Toprak Dedemiz Hayrettin Karaca’yı, vefatının ikinci yılında anmak üzere gerçekleştirdiğimiz törende bizimle birlikte olduğunuz için teşekkür etmek isterim. Toprak Dedemiz, doğaya çocukluğundan itibaren aşkla bağlıydı ve yaşamı boyunca doğanın korunması için örnek bir mücadele sergiledi ve doğaya hizmeti görev bildi. Hayatını toprak sevdasına ve bu sevdayı tüm nesillere aktarmaya adadı. 70 yaşında A. Nihat Gökyiğit ile birlikte TEMA Vakfı’nı kurduğunda vicdanı hür, fikri hür gençlerle beraber olup onlara çok sevdiği toprağın önemini anlatmak istedi. Gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için ağaçlandırma ve doğa eğitimlerinin önemine dikkat çekti” ifadelerine yer verdi.

‘Sözleri ve yaşam felsefesi, yıllar sonra bile hatırlarda kalacak’..

“Yıllarca üzerinden çıkarmadığı ve onunla simgeleşen kırmızı süveterini ‘Param var ama hakkım yok. Aldığımız her şeyin doğaya bir bedeli var’ diyerek açıklayan Toprak Dedemiz, sürdürülebilir bir yaşamın ‘tüketerek değil paylaşarak’ mümkün olduğuna inanıyordu” diyen Demir, “Karaca’yı doğduğu coğrafyanın ve zamanın ötesine taşıyan asıl unsur, inandığı değerleri kendi hayatında bizzat uygulayarak örnek bir yaşam sürdürmüş olmasıdır. Söylediği her sözün hayatında bir örneğini veya karşılığını görürsünüz. Bu sebeple sözleri ve yaşam felsefesi, yıllar sonra bile hatırlarda kalacak ve hep O’nun adıyla birlikte anılacaktır. 27 yıl sürdürdüğü doğa koruma çalışmalarıyla, alternatif Nobel olarak bilinen Doğru Yaşam Onur Ödülü’nün sahibi oldu ve Birleşmiş Milletler tarafından ‘Orman Kahramanı’ seçildi. Ancak iki ödül benim için vazgeçilmez derdi: Bunlardan biri, 2 bin 500 metre yükseklikte bir dağda, bir çocuğun onu gösterip, arkadaşlarına, ‘Koşun koşun erozyon dede gelmiş’ demesi. Diğeri ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasıydı” diye konuştu.

‘O’nun yolundan yürüyeceğiz’..

Her zaman Toprak Dede’nin yolundan yürüdüklerini söyleyen Demir, sözlerini şöyle tamamladı: “Şimdi geride kalan bizler O’ndan bu emaneti alarak devam ettirmeye çalışıyor ve her adımımızı O’nun yolundan yürümek için atıyoruz. Öğretilerini, sözlerini bir an olsun aklımızdan çıkarmadan, bize emanet ettiklerini unutmadan, yolundan yürümeye devam ediyoruz. Toprak Dedemizi derin bir saygı, sevgi ve özlem ile anıyoruz. O’nu her geçen gün daha da çok özlüyoruz. Toprak Dedemize duyduğumuz sevgimiz ve kendimize kılavuz saydığımız tüm öğretileri bundan sonra da her zaman bizimle olmaya devam edecek.”

‘Çok sevdiği, ömrünü adadığı toprakla birlikte mekanı cennet olsun’..

Yalova Valisi Muammer Erol ise, yaptığı açıklamada, “Bugün burada oluşumuzun vesilesi, iki yıl önce rahmete uğurladığımız hemşerimiz, yaptıklarıyla bugün övündüğümüz Hayrettin Karaca’nın, Yalovalılar olarak bize bıraktığı bu arazi ve içerisindeki her ağaçta, toprakta, fidanda emeği var. Bize, kendisinin gösterdiği yolda bir görev ve sorumluluk yüklüyor. Biz de bu bilinçle, bize bıraktığı değerler ve o değerler uğruna yapılacak işlerle birlikte onun yolundan yürümek adına buradayız. Kendisine tekrar rahmet diliyorum. Çok sevdiği, ömrünü adadığı toprakla birlikte mekanı cennet olsun” dedi.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.