Başkan Bozkurt, Marmara Denizi’ni etkileyebilecek potansiyel zararlara dikkat çekerek, denetimlerin sıkı ve düzenli yapılması gerektiğini söyledi..
Haber / Zeynep TAŞTAN
Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Bozkurt, enflasyonun etkileri ve turizmde yaşanan sıkıntılar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Enflasyon artışının esnafı zor durumda bıraktığını belirten Bozkurt, fiyat artışlarının turistlik bölgelerde büyük sorunlara yol açtığını söyledi. Çınarcık, Esenköy, Çiftlikköy ve Armutlu gibi yerlerde yaşanan sıkıntıların esnafı doğrudan etkilediğini ifade etti. Enflasyon artışının esnafı etkilediğini söyleyen Bozkurt, “Turistlik bölgelerimizde gerçekten bu yıl büyük sıkıntılar var. Vatandaşlarımızın geçime yönelik harcama yapmaları tatil yerlerini tabi ki de etkiledi. Tatil yerlerimiz sıkıntıda. Özellikle Çınarcık, Esenköy, Çiftlikköy, Armutlu gibi yerlerde bu yıl gerçekten sıkıntılı durumlar söz konusu. Bu da esnafımızı etkiledi. Ulaşımdaki pahalılık, otel ve konaklamalardaki pahalılık, yiyecek-içecek sektöründeki pahalılık turizmi etkiledi” ifadelerine yer verdi.
‘BU YIL KİRASINI ÖDEYEBİLEN ESNAF ŞANSLI ESNAFTIR’..
Bozkurt, ulaşım, otel ve konaklama, yiyecek-içecek sektörlerindeki pahalılığın turizmi olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Teşvikiye bölgesindeki eğlence yerlerinde alınan yıkım kararlarının bölgeyi ciddi şekilde etkilediğini belirterek, turizmin temel unsurlarından birinin eğlence olduğunu vurguladı. Eğlencenin olmadığı yerde turizmin de olamayacağını söyleyen Başkan Bozkurt, “Teşvikiye bölgesindeki eğlence yerlerindeki yıkım kararı alınması da o bölgeyi ciddi oranda etkiledi. Kapandı gibi bir hava verildi. O bölge epey kişiye istihdam sağlıyor. Turizmin en temel malzemesi eğlencedir. Eğlence olmayınca turizm de olmaz. O bölgede her hafta ünlü bir sanatçı gelip konser veriyor. Etkisi çok fazla oluyor. İnşallah önümüzdeki yıl bu yıl olduğu gibi olmaz. Bu yıl kirasını ödeyebilen esnaf şanslı esnaftır. Yalova Merkez yılın 12 ayına hitap ettiği için turizm sezonundan sonra da hareketlilik devam ediyor. Merkeze günübirlik gelenler de oluyor. Özellikle tersaneler bölgesinden gelenler oluyor. Yalova 2 ayrı turizm nüfusuna hizmet ediyor aslında. Diğer bölgelere göre de bu aslında artı bir durumdur. Okullar açıldıktan sonra da rahatlama çok daha iyi oluyor. İlçelerimizde bu durum dediğim gibi farklı bir durumda” dedi.
‘KIŞ TURİZMİ DE AKTİF HALE GETİRİLMELİ’..
İlçelerde kış turizminin de aktif hale getirilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Bozkurt, “İlçelerimizdeki turizm sezonunun 12 aya yayma şansımız yok. İlçelerimizin 4 tanesi de deniz sezonuna bağlı. Ama Termal’de yaz-kış sezon olabiliyor. Turizm sezonunu uzatabilmek için deniz ulaşımında devamlılık olması gerekiyor. Eylül ayı geldiği zaman İDO hemen seferlerini kesiyor. TURYOL da zaten belli havalarda gelemiyor. İstanbul’dan buraya gelmeleri ortalama 50-55 dakika. İnsanların buraya rahatça gelmeleri için ulaşımın her gün devam etmesi gerekiyor. Bu ilçelerimizde otelciliğin ve pansiyonculuğun gelişmesi lazım. Bu bölgelerde doğa turizmini de aktif hale getirip devamlılığını sağlamamız gerekiyor. Bazı ilçelerimizde Çiftlikköy ve Altınova gibi sanayi yok. Tersaneler ve OSB’ler sayesinde bu iki ilçe kendisini döndürüyor. Zaten turizm olan ilçelerimizin doğa yapısı da sanayiye uygun değil. O yüzden yaz ve kış turizminin bu ilçelerde daha aktif hale getirilmesi gerekiyor” dedi.
‘TERSANELER SIKI DENETLENMELİ’..
Tersanelerin Yalova’ya olan etkisinin büyük olduğunu belirten Bozkurt, tersane çalışanlarının yerel esnafa katkı sağladığını söyledi. Ancak tersane işletmecilerinin çevreye duyarlı olup olmadığının denetlenmesi gerektiğini vurgulayan Bozkurt, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tersanelerin Yalova’ya etkisi tabi ki vardır. Buradaki esnaftan alışverişlerini yapıyorlar. Kıyafet alıyorlar; pazardan alışverişlerini yapıyorlar. Ulaşımı kullanıyorlar. Servisçi esnafımız tersanelerden kazanç sağlıyor. Bir de bunun karşı tarafı var. Tersane işletmecilerimiz acaba çevreye duyarlı mı çalışıyor? Tersaneler atıklarını nerelere bırakıyor ve bu bıraktıkları yerler denetleniyor mu? Katı atık sistemleri var mı? Çevreye duyarlı çalışmıyorlarsa; bizim burada esnafımıza destek olmaları da bir anlam ifade etmiyor. O bölge Körfez de dahil; boydan boya tersane bölgesi olmuş durumda. Tüm Marmara Denizi’ni etkileyebilecek bir yer. Verebilecek oldukları zarar tüm Marmara’yı etkileyebilir. O yüzden iyi ve sıkı denetlenmeleri gerekiyor. Denetimlerin düzenli yapılması gerekiyor. Belediyelerin özellikle çok daha duyarlı olması gerekiyor. Biz Yalova’da 3-5 yılı değil; kendi çocuklarımızın-torunlarımızın yaşayacağı yılları düşüneceğiz. Marmara Bölgesi’nde tatil beldeleri çok. Sadece deniz değil; doğa da aynı şekilde kirlenebilir. Çok dikkat etmek gerekiyor.”