yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,1177
EURO
37,8913
ALTIN
2.800,83
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
25°C
Yalova
25°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
24°C
Pazar Hafif Yağmurlu
25°C

TARIM MÜDÜRLÜĞÜ UYARDI

TARIM MÜDÜRLÜĞÜ UYARDI
12.07.2024 14:23
0
A+
A-

SICAK HAVALARDA BESİN ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT!

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte besin zehirlenmeleri, en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri haline geliyor..

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Hijyen kurallarına uyulmaması, son tüketim tarihi geçmiş ürünlerin tüketilmesi ve soğuk zincirin ihmal edildiği açıkta satılan gıdalar, besin zehirlenmelerinin başlıca sebeplerini oluşturuyor. Bu konuda Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü önemli uyarılarda bulundu.

GIDA GÜVENLİĞİ VE RİSKLER..

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, sıcak havaların etkisiyle insanların daha fazla dış mekanlarda vakit geçirdiğini ve bu durumun açıkta satılan yiyeceklerin tüketimini artırdığını belirtti. Uygun koşullarda muhafaza edilmeyen, hijyen şartlarına dikkat edilmeden hazırlanan gıdaların tüketilmesi, gıdalarda bulunan bakterilerin ve toksinlerin vücuda alınmasına neden oluyor. Özellikle et ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklı ürünler başta olmak üzere, pirinç ve konserve gibi gıdaların tüketimine dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı. Açıkta satılan ve önceden pişirilmiş besinlerin riskli olduğunu bilmek ve bu tür ürünlerin tüketiminden kaçınmak önem taşıyor.

ULUSLARARASI GIDA GÜVENLİĞİ GÜNÜ..

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından her yıl 7 Haziran’da kutlanan Dünya Gıda Güvenliği Günü’nün önemine de dikkat çekti. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, dünya genelinde her yıl 5 yaş altında 125 bin, toplamda ise 420 bin kişi güvenli olmayan gıdalar nedeniyle yaşamını yitiriyor. Güvensiz gıdalardan kaynaklanan hastalıklar nedeniyle dünya genelinde yaklaşık 600 milyon vaka hastanelere başvuruyor. Bu yıl, uluslararası günün sloganı “Gıda Güvenliği: Beklenmedik Durumlar İçin Hazırlık Yap” olarak belirlendi.

BESİN ZEHİRLENMESİ DURUMUNDA YAPILMASI GEREKENLER..

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, besin zehirlenmesi ile karşılaşıldığında, ilk olarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtti. Ayrıca, yaşanılan durumu bildirmek için İl/İlçe Tarım Müdürlüklerine dilekçe verilebileceğini ve Alo 174 Gıda Hattı’na arayarak, mail atarak veya WhatsApp uygulaması üzerinden şikâyette bulunulabileceğini söyledi. Bu, sorunun kaynağına gidilmesi ve gerekli reaksiyonların alınması açısından büyük önem taşıyor. Sıcak havalarda besin zehirlenmelerine karşı alınacak önlemler ve yapılacak bilinçli tercihlerle, bu tür sağlık sorunlarının önüne geçmek mümkün. Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, her bireyin tükettiği gıdaların hijyen ve güvenlik şartlarına uygun olup olmadığını kontrol etmesinin, sağlıklı bir yaz dönemi geçirmeleri için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.