yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,5967
EURO
34,8303
ALTIN
2.503,68
BIST
9.460,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
15°C
Yalova
15°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
22°C

SUNİ TOHUMLAMA PROJESİ MEYVELERİNİ VERMEYE BAŞLADI

SUNİ TOHUMLAMA PROJESİ MEYVELERİNİ VERMEYE BAŞLADI
08.03.2022 16:28
0
A+
A-

 

 

Haber / Esin KAYA

Yalova’da Hayvancılık Faaliyetlerinin Geliştirilmesi ve İyileştirilmesi Projesi kapsamında Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Yalova İl Özel İdaresi tarafından bütçe temini yapılan ve Yalova Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından da uygulanan, dişi sığırların kaliteli etçi ve kombine ırk boğaların spermaları ile tohumlanarak daha verimli hayvanlar elde edilmesi amacı güdülen Suni Tohumlamaya Destek Projesi’nde güzel sonuçlar elde edilmeye başlandı. İl Müdürlüğü olarak 2021 Şubat ayında, suni tohumlama uygulamasını özendirme amacına yönelik proje hayata geçirildi. Proje ile kültür ırkı kaliteli hayvanların elde edilmesi amacıyla 2020 yılında 2.883 adet olan suni tohumlama sayısı, yetiştiricilerde yeniden ilgi oluşturarak 2021 yılında 3.303 adet olarak gerçekleşti. Yalova’da büyükbaş hayvanlar için suni tohumlama hizmetleri ‘Suni Tohumlama, Tabii Tohumlama ve Embriyo Transferi Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik’  kapsamında İl Müdürlüğü tarafından izin verilen kişi ve kuruluşlar tarafından yürütülüyor. Bu kapsamda da Yalova Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği İl Müdürlüğü tarafından verilen izin kapsamında bu hizmeti veriyor.

YÜZDE 69 GEBE KALMA OLASILIĞI..

Suni Tohumlamaya Destek Projesini kapsamında uygulama maliyetlerini düşürmek için başta simental ırkı olmak üzere 2.000 adet dondurulmuş boğa sperması alınarak girdi temininde bulunuldu.  Bu projenin 60.000 TL olan bütçesinin tamamı Yalova İl Özel İdaresi’nden hibe olarak karşılandı. Alınan dondurulmuş spermalarla ile tohumlanan damızlık büyükbaş hayvanlar  %69 gibi yüksek gebe kalma oranıyla projenin başarısını artırdı. Proje kapsamında Mart 2021 yılında tohumlanan damızlık hayvanlardan buzağılar doğmaya başladı. Doğan buzağılara kulak küpesi takılarak kimliklendirme işlemi ve TÜRKVET kayıtları yapıldı. Yetiştirici ziyaretlerinde hayvan sahipleri doğan buzağıların kalitesinin fark edildiğini beyan etmesi projenin amacına ulaştığını gösteriyor. Yetiştiriciler projeyi yapan İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne, projeyi uygulayan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine ve bu projeye kaynak sağlayan Yalova Valiliği İl Özel İdaresi’ne teşekkürlerini ifade ederek projenin çok verimli ve yararlı olduğunu, bu desteğin her yıl yapılması gerekliliğini dile getirdiler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.