yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,5825
EURO
34,7736
ALTIN
2.509,60
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
17°C
Yalova
17°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

SİYASETEN İHALE KİME KALACAK; İŞTE O BELLİ!

SİYASETEN İHALE KİME KALACAK; İŞTE O BELLİ!
18.05.2022 17:52
0
A+
A-

 

İhale tarihi 26 Mayıs.. Çınarcık kavşağındaki arsada geri sayım başladı.. Kamuoyu aydınlatılmadan, bilgi paylaşımı yapılmadan, toplumsal uzlaşı sağlanmadan bir satış girişimi daha..

‘Yap-işlet-devret’, ‘kat karşılığı’, ‘hasılat paylaşımı’.. Özel İdare’ye ait arsa bu üç modelden biri ile değerlendirilecekti..

3’ÜN 1’İ NİHAYET BELLİ OLDU:    SATIŞ + HASILAT PAYLAŞIMI!

 

  • Haber / M. Ali CANTÖRÜN

 

  • Meclis Başkanı Soygüzel, bakın ne demişti?

Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, geçtiğimiz günlerde bir ajansa yaptığı açıklamada, İl Özel İdaresi’ne ait arazinin ‘yap-işlet-devret’, ‘kat karşılığı’ ya da ‘hasılat paylaşımı’ yöntemlerinden birisi ile ihale edileceğini bildirmişti. Soygüzel, konuyla ilgili meclis toplantısında açıklamalarda bulunarak, arazinin doğrudan satış yöntemiyle ihaleye çıkarılmayacağını ifade etmişti. Alanla ilgili 8 yıldır çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Soygüzel, şunları söylemişti: “İmar planlarına ‘ticaret alanı’ olarak işlenen, bulunduğu konuma nazaran verimli kullanılamayan bu arazinin, daha işlevsel kullanılarak kent hayatına kazandırılması ve kamuya gelir getirmesi amacıyla değerlendirilmesi için ilgili birimlerce çalışmalar yapılmıştır. Proje; AVM, otel ve ofis konseptlerini bir arada bulunduracak ve hiçbir şekilde ‘doğrudan arsa satışı yapılmadan’ gerçekleştirilecek olup ‘yap-işlet-devret’, ‘kat karşılığı’ ve ‘hasılat paylaşımı’ modellerinden biriyle değerlendirilecektir.”

  • İl Özel İdare ihaleye çıktı

İl Özel İdaresi, “Mülkiyeti idaremize ait olan aşağıda belirtilen taşınmazların 5302 sayılı yasanın 7, 10 ve 26. maddeleri ve 2886 sayılı yasanın ilgili maddesi gereğince Arsa Satışı Karşılığı Gelir (Hasılat) Paylaşımı yöntemiyle satılması işi ihale edilecektir” giriş metniyle ihaleye çıktı. Bahçelievler mahallesinde bulunan 1254 ada, 1 ve 2 no.lu (toplamda yaklaşık 25 dönüm) iki parsel, 140 milyon TL muhammen bedel ve kapalı teklif usulü artırma ile ihale edilecek. İhalenin, 26 Mayıs 2022 Perşembe günü saat 14.30’da Yalova İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi Salonu’nda ihale Komisyonu’nca yapılacağı belirtildi.

  • ‘Hasılat paylaşımı’ kesin.. Ancak ‘arsa satışı’ da var!!

İhale metninde de ifade edildiği gibi, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel’in, “Proje; ‘yap-işlet-devret’, ‘kat karşılığı’ ve ‘hasılat paylaşımı’ modellerinden biriyle değerlendirilecektir” şeklindeki ifadelerinden sonra son karar ‘HASILAT PAYLAŞIMI’ şeklinde oldu ve buna göre ihaleye çıkıldı. Ancak kritik nokta şu: Arsa, hem satılıyor, hem de satış sonrası hasılat paylaşımı gerçekleşiyor. Bu durumda Özel İdare, sattığı arsadan para alacağı gibi aynı zamanda yatırımdan da ‘hasılat paylaşımı’ yoluyla sürekli gelir mi elde edecek; kamuoyu net bir açıklama bekliyor.

  • Kamuoyu merak ediyor; ihaleyi kimler alacak?

Şimdi, Yalova halkı merak ediyor: İhaleye Yalova içinden ya da dışından hangi firmalar girecek, belirtilen ‘AVM, otel ve ofis’ konseptine uygun bir ihale mi olacak ve sonuçta ihaleyi kim-hangi kişi ya da grup alacak? Zira kamuoyunda uzunca bir süredir yerli ve yabancı bazı kişi ve firmaların adı dolaşıyor, projenin detayları zamanında Yalova kamuoyuyla paylaşılmadığı ve yeterli bilgilendirme yapılmadığı için de birtakım eleştiriler ve iddialar dinmek bilmiyor.

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.