yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
16°C
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C

‘SERMAYECİK, MAVİ YEMİŞ MERKEZİ OLACAK’

‘SERMAYECİK, MAVİ YEMİŞ MERKEZİ OLACAK’
07.09.2023 22:40
0
A+
A-
  • Geçen yıl 200 dekarlık alana ekimi yapılan mavi yemiş meyvesinin başarılı bir şekilde yetiştiğini söyleyen Sermayecik Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Resul Çiftçi, “Bu yıl da 100 dekarlık bir alana ekim yapacağız. 3 yıl sonra 400 ton meyve alacağız” dedi.

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

İl Genel Meclisi Üyesi, Sermayecik Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Resul Çiftçi’nin bireysel girişimleri ve köy halkının katılımı ile hazırlanan proje kapsamında geçen yıl ekilen mavi yemiş meyvesi gelişimine devam ediyor. 2022 yılının Ekim ayında 200 dekarlık alana yapılan dikimin ardından bu yıl da 100 dekarlık alana fide ekilecek.

‘Çiftçiye fide desteği sağlandı’

Tarım İl Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi’nin projeye destek verdiğini ifade eden Çiftçi, “Bu meyve her toprak da yetişmiyor. Toprak PH’ının uygun olması lazım. Sermayecik’te yüzde 70 oranında uyumlu olduğunu gördük. Tarım Bakanlığı ve İl Özel İdaresi, ücretin bir kısmını ödeyerek, üreticiye fide desteği sağladı. Tarım İl Müdürümüz Sayın Suat Parıldar da bahçeye gelerek, incelemelerde bulundu. Tarım İl Müdürlüğümüz diğer projelerde olduğu gibi bu projede de yanımızda oldu. Üreticiye fideyi verip bırakmıyorlar. Düzenli aralıklarla bahçeye gelip, kontroller sağlanıyorlar. Onların da beyanı, gelişmelerin çok çok iyi olduğu yönünde” dedi.

‘400 ton ürün alacağız’

Toplamda 300 dekarlık alanda üretim yapılacağını söyleyen Çiftçi, “2022’nin Ekim ayında 200 dekarlık alana ekim yaptık. 55 bin adet fide dikildi. Bir yıl dolmadan, hiç firesiz bütün fideler tuttu. Sulama sistemleri, meyvenin istediği tüm yöntemler uygulandı. Bu yıl da 100 dekarlık bir alana ekim yapacağız. Eylül sonu Ekim başı gibi. Toplamda 300 dekar alanda olmuş olacak. 400 ton gibi bir ürün almayı hedefliyoruz. Sermayecik’e katkısı gitgide artıyor” şeklinde konuştu.

‘Bu yıl meyve almayacağız’

Çalı bitkisinde ilk yıl ürün alınmadığını belirten Çiftçi, “Çalı bitkisinde 3. yılda ürün alınır. Bu yıl meyve almayacağız. Sonraki yıl yarı yarıya ürün alacağız. Kalibresini görmek için ürün alacağız. Ağacın 25 yıl gibi bir ömrü olacak. Dönüm başına 1 buçuk ton verim alacağız. Sermayecik köyü mavi yemiş merkezi olacak” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.