yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
16°C
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

‘SANATÇIYA PARA VAR, KÖYLÜYE SU YOK’

‘SANATÇIYA PARA VAR, KÖYLÜYE SU YOK’
27.07.2023 17:43
0
A+
A-
  • İYİ Parti İl Başkanı Osman Kendir ve partililer, yaklaşık 2 aydır su sorunu ile mücadele eden Elmalık ve Kirazlı köyü sakinlerinin sesine kulak vermek için bir araya geldiler.

..”Geçmişte su kaynakları ile övündüğümüz, su şehri dediğimiz Yalova’mız, başta İstanbul olmak üzere çevre illere su verir durumdayken bugün gelinen noktada ise köylerimizde musluklardan su akmıyor olması endişe vericidir.”

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

İYİ Parti İl Başkanı Osman Kendir, yaklaşık 2 aydır Elmalık ve Kirazlı köyünde yaşanan su sorununa ilişkin bir basın toplantısı yaptı. İl binasında gerçekleştirilen toplantıda, partililer damacana ve su kovası ile susuzluğa dikkat çektiler.

‘Köy halkı ile bir araya geldik’

İYİ Parti İl Başkanı Osman Kendir, “Geçmişte su kaynakları ile övündüğümüz, su şehri dediğimiz Yalova’mız, başta İstanbul olmak üzere çevre illere su verir durumdayken bugün gelinen noktada ise köylerimizde musluklardan su akmıyor olması endişe vericidir. Ancak, geçtiğimiz günlerde Gökçe Barajımızın doluluğu ile ilgili yapılan açıklamada doluluk oranının yüzde 90 üzerinde olması ise konunun susuzluktan değil, açıkça yönetim beceriksizliğinden kaynaklandığını da görmekteyiz. Köylümüz ve bizler dolu olan baraj suyuna sadece bakıyor ama ulaşamıyoruz. Geçtiğimiz gün, Kirazlı ve Elmalık köylerimizde yaşanan su kesintileri nedeniyle oluşan durumu yerinde öğrenmek için muhtarlarımız ve köylülerimiz ile bir araya geldik. Su kesintilerinin Kurban Bayramı’ndan yaklaşık 1 hafta önce başladığı, köylülerimizin bayramı susuz geçirdikleri ve aralıklı olarak günlerce su verilmediği, son 1 haftadır ise Kirazlı köyü ile Elmalık köyü Yenimahalle mevkiinde ise tamamen suyun olmadığı, Kirazlı köyüne Haziran ayına ait 14 bin 22 TL su faturası geldiği ve bedelin ödendiği, köylünün ise belediyeye borcunun olmadığı ve su faturasında 3 bin 426 TL’nin atık su bedeli olarak alındığı, Kirazlı köyündeki mevcut su deposunun 150 m3 kapasiteli olduğu, köyün günlük su ihtiyacının ise 250-300 m3 arasında olduğu anlaşılmış” şeklinde konuştu.

‘Taşı su ile değirmen döndürülüyor’

Taşıma su ile değirmen döndürülmeye çalıştığını kaydeden Kendir, “Depolanan suyun köyün bir günlük ihtiyacını bile karşılamadığından mevcut su deposunun yetersiz olduğu, köyleri besleyen hattın Paşakent üzerinden, Soğucak, Kirazlı ve Elmalık köylerini beslediği ana hattın günümüz nüfusuna göre ise yetersiz kaldığı, Elmalık köyünde merkez ve Yenimahalle olmak üzere iki saha bulunduğu, köy merkezinde muhtarlığımızca sabah 9.00 gibi su vanasının kapatılarak kesildiği akşam üzeri 17.00-17.30 gibi açıldığı ve böylelikle gece 2.00’ye kadar suyun kullanılabildiği, ancak Yenimahalle bölgesinde ise durumun Kirazlı köyü ile aynı olduğu, belediyemizce tankerle su taşındığı, her tankerin ise en fazla 13 m3 su getirebildiği anlaşılmaktadır. Köy halkı ile yerinde yaptığımız incelemede musluklardan suyun akmadığı, su depolarının boş olduğu ve tanker ile su taşındığına birlikte şahit olduk. Maalesef taşıma su ile değirmen döndürülmeye çalışıldığı da aşikardır. Bu kapsamda köylümüzün tek bir talebi var. O da, bir an evvel mağduriyetlerin giderilmesi ve çözüm üretilerek musluktan suyun akıtılmasıdır. Yeterli teknik altyapıya sahip olmayan ve olma mecburiyeti de bulunmayan muhtarlıklarımıza destek verilmesi ve konuya sahip çıkılması elzemdir. Köylümüz hiçbir siyasi yapı ve yönetici ile kişisel bir problemlerinin olmadığını ifade etmekle beraber, konunun yerel ve ulusal basında yer bulmasına rağmen yetkililerin halen daha üst düzeyde muhatap olmamasından ise ayrıca üzüntü duymaktadırlar” ifadelerini kullandı.

‘Sorumluluk alın’

Köylerde yapılan görüşmelerde vatandaşların kullanmış oldukları ifadeleri de kamuoyuyla paylaşan Kendir, “İfadeler bize derdini anlatan köylümüze ait; ‘Sanatçıya para var, köylüye su yok. Abdestsiz cenaze namazı kıldık’ gibi söylemleri üzülerek işittik. Yöneticilerimizden talebimiz; ilave hat yapılacaksa ilave hat, yenilenmesi gerekiyor ise yeni hat, ilave pompa konulacaksa ilave pompa koyalım, sondaj yapılacaksa sondaj yapalım. Yeter ki bu hattı besleyelim ve köylümüz susuz kalmasın. Bu kapsamda ilimizin yetkili isimlerini, teknik elemanları ile birlikte köy meydanında köylünün yanında çözüm üretirken görmek istiyoruz. Özellikle su gibi kutsal bir nimet söz konusu iken, lütfen siyasete su karıştırmayalım, işi sulandırıp da bulandırmayalım. Sorumluluk alın” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.