yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
18°C
Yalova
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Salı Açık
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

‘RUS TURİSTLERİN TERCİHİ YALOVA’

‘RUS TURİSTLERİN TERCİHİ YALOVA’
13.08.2023 17:44
0
A+
A-

Yalova Kültür ve Turizm İl Müdürü Ziya Karatekin, geçen yıla göre kente gelen turist sayısında yüzde 15-20 aralığında düşüş yaşandığını söyledi.

 

Haber / Onur Erdik

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin, HABERCİ’ye özel açıklamalarda bulundu. Kentteki turist yoğunluğundan konaklamadaki doluluk oranları ve turizm alanlarına kadar bilgi veren Karatekin, bazı konaklama merkezlerindeki verilerin kendilerine ulaşmamasından dolayı kesin rakam veremediklerini kaydetti.

‘Geçen yıla göre yüzde 15-20 aralığında düşüş var’..

Ülkedeki ekonomik şartların, Ege ve Akdeniz’de yaşanan orman yangınlarının turizmi etkilediğini söyleyen Karatekin, “Geçtiğimiz yıla göre ilimizde turist sayısında yüzde 15-20 aralığında düşüş var. Ekonomik şartların yanı sıra bunun etkenlerden birisi de Ege ve Akdeniz’de yaşanan orman yangınları. Bu yerlerin lokasyon olarak ilimize de yakın olmasından dolayı turizm olumsuz etkileniyor. Turizm daha çok Karadeniz bölgesine eğilim gösterdi. Oralardan da Akdeniz’e doğru bir kaymanın olabileceği düşünülüyor. Bunu da önümüzdeki günlerde göreceğiz. Bunların yanı sıra özellikle yabancı ülkelerden insanların, yaşanan depremler nedeniyle gelmelerinde düşüş yaşandı. Tabii bu da bilimsel olarak değerlendirilecektir” şeklinde konuştu.

‘Rus turistlerin tercihi Yalova oldu’..

Kentteki otellerin bir kısmının verilerinin, kendi sistemlerine girmemesinden ötürü rakamsal anlamda belirsizlik ortaya çıktığını ve özellikle bahar döneminde Rusya-Ukrayna arasındaki krizden dolayı Rus turistlerin Yalova’ya geldiklerini belirten Karatekin, “Otellerimizin bir kısmının verileri bizim sistemimizin verilerine girmediğinden çok net rakam yok. Verilerde bir belirsizlik var. Bu yıl bahar aylarında Rus turistlerin sayısında artış gördük. Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan krizin ardından Türkiye’nin bu bölgeye yakınlığından dolayı tercih öncelikle ülkemize yönelik oldu. Bu anlamda da Yalova, lokasyon olarak ülkemizin kuzeyine yakın bulunduğu için Rus turistlerin tercihi Yalova oldu” ifadelerini kullandı.

‘Doğa turizmini çeşitlendirmek istiyoruz’..

Çevre illerden gelecek turistler için turları çoğaltmak, doğa turizmini de çeşitlendirmek istediklerinin altını çizen Ziya Karatekin, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Çevre illerden kentimize yapılacak turları çoğaltmak istiyoruz. İstanbul, Bursa, Kocaeli, Sakarya gibi şehirlerden seyahat acentelerini ilimize getirmek suretiyle Yalova’daki tur rotalarını kendilerine gösterdik. Buralara tur düzenlemelerini özendirmeye çalıştık. Sonuç olarak bu son derece olumlu şekillendi. Sonbahar aylarından itibaren tur bilgilendirmesinden dolayı ilimize çevre illerden turların artacağını düşünüyoruz. Onun dışında ilimiz, doğasıyla çevre illere göre öne çıkan bir konuma sahip. Bundan dolayı da doğa turizmini çeşitlendirmek istiyoruz. Bununla ilgili Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak çalışmalarımız var. Trekking parkurlarımızı turizme açmak için hazırladığımız projenin ihalesini alan firmayla, geçtiğimiz hafta dört gün boyunca Teşvikiye vadisinden Kurtköy ve Elmalık güzergahına, Kurtköy-Güneyköy bölgesine, Sugören-Elmalık civarında 7 adet yürüyüş parkurunu işaretlemek suretiyle yerinde tespitlerini yaptık. Buraların uluslararası standartta bir yürüyüş parkuruna dönüştürülmesi için altyapı projesinin hazırlanmasını sağlıyoruz. Sahaya uygulanmasını Orman İşletme Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, ilimizdeki destek verecek kurum ve kuruluşlarla birlikte gerçekleştireceğiz.”

‘Doluluk oranı yüzde 50-60 civarında’..

Geçen yıla göre yaşanan turist sayısı düşüşüne bağlı olarak konaklama tesislerindeki doluluk oranının şu sıralar yüzde 50-60 civarında olduğunu açıklayan İl Kültür ve Turizm Müdürü Karatekin, “Yalova’da yaklaşık 160 tane konaklama ve turizm belgeli tesisimiz var. Doluluk oranları yüzde 50-60 arasında. Otellerimizle görüştüğümüz zaman rezervasyonlu satışlarının düşük seyrettiği, kapıdan giren günlük doluluk oranıyla rezervasyon ve ileriye dönük planlı satışlarında çıtayı yukarıya doğru yükselttiğini görebiliyoruz. Bundan dolayı ileriye dönük projeksiyon yapmakta zorlanıyoruz. Yurtdışında yaşayan, çalışan vatandaşlarımız otellerde ciddi bir doluluk oluşturuyor” diye konuştu.

‘Orkide üretimi tur şirketlerinin ilgisini çekti’..

Yalova’nın her bölgesinin turizm anlamında büyük değere sahip olduğunu bildiren Karatekin, konuşmasını şöyle tamamladı: “Altınova burada çok ciddi şekilde öne çıktı. Özellikle Hersek Lagünü ve botanik bahçeler, gidip görülmesi gereken yerler arasında ön plana çıkıyor. Hemen yukarısındaki Sugören’de bulunan Göç Müzesi önemli bir yere sahip. Merkeze yaklaştıkça Yürüyen Köşk, Kağıt Müzesi, Karaca Arboretum, Güneyköy gerek mutfak kültürü gerekse de kültürel-sanatsal faaliyetlerle deneyimsel turizme sağladığı imkanlarıyla dikkat çekiyor. Termal bizim en önemli, tarih ve doğa açısından değerimiz. Aynı şekilde Teşvikiye vadisi, doğası ve şelaleleriyle, dipsiz gölüyle bir turistik destinasyon olarak sunduğumuz önemli bir bölge. Ayrıca Yalova’da orkide üretimi de tur şirketlerinin ilgisini çekti. Bir takım deneyimsel turizme yönelik çalışmalar yapabilirsek bu da Yalova’nın turizmi açısından önemli bir değer olacak. Araştırma Merkezi’ndeki Geofit bahçesi özellikle Eylül ve Mayıs arasında turistler için önemli bir destinasyon olacak.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.