yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
16°C
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Çok Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C

RİTİM TUTARAK HAYAT KURTARIYORLAR

RİTİM TUTARAK HAYAT KURTARIYORLAR
17.06.2022 17:40
0
A+
A-

 

 

Gazi Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hayata geçirilen proje ile geleceğin sağlıkçıları, ritim tutarak kalp masajı yapıyor. Bee Gees grubunun Stayin Alive adlı şarkısıyla kalp masajının ritmini hafızalarına kazıyan öğrenciler, hayat kurtarıyor..

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Gazi Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hayata geçirilen proje ile kalp masajında ritim tutarak hayat kurtarıyorlar. Bee Gees grubunun Stayin Alive adlı şarkısıyla kalp masajının ritmini hafızalarına kazıyan öğrenciler, hayat kurtarıyor.

Ritmi yakala..

Türkçe adı ‘hayatta kalıyorsun’ olan şarkı gerçek manada da insanları hayatta tutuyor. 1970’lerde dinlenen Bee Gees grubunun meşhur Stayin Alive şarkısı duran bir kalbin tekrar atmasını sağlamak için geleceğin sağlıkçılarına eğitim aracı oldu. Ritmi Yakala Projesi ile şarkı eşliğinde kalp masajı ritmini hafızalarına kazıyan öğrenciler, vatandaşların da bu ritmi kolaylıkla öğrenmesini amaçlıyor. Yalova Mesleki Eğitim ve İstihdam Fuarı’nda kurdukları stantta projelerini tanıtan Sağlık Hizmetleri Öğretmeni Hilmiye Sevgi Pekcan, proje ile gündelik hayatta kalp mesajının kullanılmasını kolaylaştırmak istediklerini belirterek, “Biz normalde kalp durduğunda, solunum durduğunda başlatıyoruz. Buna temel yaşam desteği deniyor. Bunun belli bir ritimde olması gerekiyor. Bu normalde, 1v, 2v, 3v olarak yapılır ama buna özel ritim tutturan şarkı eşliğinde yapılması. Gündelik hayatta da kullanılması ve akılda kalmasını kolaylaştırıyor” diye konuştu.

‘Şarkı sayesinde ideal ritim’..

Sağlık meslek lisesi öğrencisi İbrahim Akdemir de, “Kalbi durmuş bir vakaya kalp mesajı yapmamız gerekiyor. İlk acil yarım uygulamamız gerekiyor. Biz bu uygulamayı da Bee Gees grubunun yapmış olduğu müzikle bulduk. Normalde bizim 100 bası vermemiz gerekiyor dakikada. Şarkının bas sayısıyla bizim bas sayımız eş değer oluyor. Biz bunu insanlara tanıtıp daha kolay bir şekilde uygulaya bilmesi için hafızaya kazanılabilmesi için bu uygulamayı bulduk. Bu uygulamada da bir şarkıda 103 ve 108 bası arasında bas veriyor. Biz bu ritmi tutturduğumuzda zaten istediğimiz değerin üstüne çıkmış oluyoruz. Normalde ne az ne fazla vermemiz gerekiyor bası. Bu şarkı sayesinde ideal ritmi tutturabiliyoruz” diye konuştu.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.