yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Açık
18°C
Yalova
18°C
Açık
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C

‘PROBİYOTİK KULLANMAK ÇOK ÖNEMLİ’

‘PROBİYOTİK KULLANMAK ÇOK ÖNEMLİ’
09.10.2022 16:09
0
A+
A-

Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, probiyotiklerin vücuda yararlı, canlı bakteriler olduğunu hatırlatarak kefir kullanıma dikkat çekti..

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, probiyotik kullanımının önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Arıca, probiyotiklerin vücuda yararlı, canlı bakteriler olduğunu hatırlattı. Probiyotiklerin sağlık için önemine değinen Arıca, “Özellikle Türkiye’de, ülkemizde ve dünyada, Avrupa’da sezaryenle doğum çok fazla artmış durumda. Sezaryenle doğumun arttığı yerlerde canlı bakteriler, özellikle normal doğumdan bebeğin alması gereken o canlı, faydalı bakterileri alamıyor. Bunları daha sonradan takviye bir şekilde hem gıdalardan hem diyetlerden bunu sağlayabiliyoruz” diye konuştu.

‘EL YAPIMI OLMALI’..

Probiyotik takviyesi yapılırken evde yapılmış taze ürünlerin tercih edilmesi tavsiyesinde bulunan Prof. Dr. Arıca, “Yoğurt mu kefir mi yoksa dışarıdan probiyotik takviyesi mi yapalım. Eğer biz kefiri kendi evimizde yapabiliyor isek, özellikle Türkiye’nin üstündeki Kazakistan, Özbekistan gibi birtakım ülkelerden alıp kendimiz çoğaltıp yapabiliyorsak evet, biz kefiri yiyelim. Yoğurdu da evde yapabiliyorsak yine yapalım ama dışarıdan alınan kefir veya diğer türevlerinde canlı bakteri sayısı azalıyor. Özellikle yoğurtta gün geçtikçe her gün o canlı bakteri sayısı azalıyor. O yüzden taze yoğurtta, köy yoğurtlarında, evde yapılan yoğurtlarda canlı bakteri, probiyotik, faydalı bakteri sayısı artmaktadır” ifadelerini kullandı.

‘ÇOK CİDDİ VERİLER BULUNUYOR’..

Probiyotiklerin insan sağlığı için önemine değinen Arıca, canlı bakterilerin otizmden kansere birçok hastalığa yararına değinerek şöyle konuştu: “Özellikle son günlerde otizm çok artmış durumda. Özellikle kanser olayları çok artmış durumda. İlerleyen dönemlerde bu canlı faydalı bakterilerin otizmden, kanserden koruduğuna dair çok ciddi veriler bulunmakta. O yüzden kefiri kendimiz yapabiliyorsak yiyelim. Yoğurdu kendimiz evde yapabiliyorsak yapalım. Bunlardan hiçbirini yapamıyorsak özellikle sezaryenin çok yoğun olduğu ülkelerde dışarıdan probiyotik, canlı bakteri takviyesi yapılmalıdır. Özellikle enfeksiyon dönemlerinde antibiyotik kullanıyorsak, antibiyotikle beraber canlı bakterileri, faydalı bakterileri özellikle enfeksiyon döneminde ya da çok sık enfeksiyon geçiren bir çocuk var ise o sık enfeksiyonun değerini azaltmak için vücudumuza bu canlı bakterileri, faydalı bakterileri, probiyotikleri almalıyız. Bu probiyotikleri gıdalardan, yoğurttan, kefirden alabilmeliyiz. Evde yapıyorsak, güvendiğimiz yerlerden alabiliyorsak bunları alıp, vücudumuzda canlı şekilde probiyotik kullanımına özellikle son günlerde önem vermeliyiz. Önümüz kış. Kış aylarında enfeksiyon sayısını azaltmanın bir yolu da faydalı bakterileri vücutta korumak olacak.”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.