yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,2298
EURO
37,3165
ALTIN
2.930,22
BIST
8.860,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
21°C
Yalova
21°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
17°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
17°C
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C
Cumartesi Açık
19°C

‘PLANLI ÜRETİMDE BÜYÜK ATILIM’

‘PLANLI ÜRETİMDE BÜYÜK ATILIM’
16.09.2024 18:00
0
A+
A-

Yalova Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Selçuk Yaman, ilimizin tarımsal üretimde yaptığı büyük atılımları ve geleceğe yönelik planlarını anlattı..

 

..”Şenköy kızılcığı, Akköy bamyası, Yalova orkidesi ve Yalova kıvırcık koyunu et ve süt ürünlerinin de coğrafi işaret alması için çalışmalarımız devam ediyor. Bu süreç, ilimizin yöresel ve coğrafi işaretli ürün ekosisteminin tamamlanmasına büyük katkı sağlayacak.”

 

..”2025-2027 yıllarını kapsayacak olan bitkisel üretim desteklemeleriyle tarımda yeni bir dönem başladı. Planlı üretimle ilk defa bitkisel üretim destekleri üç yıllık olarak açıklandı ve destek tutarları girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre her yıl güncellenecek.”

 

..”Herkesi suyu tasarruflu kullanmaya ve ülkemizin su seferberliğine katılmaya davet ediyorum. Yarınlarımız, çocuklarımız ve vatanımız için bu seferberlik çok önemli.”

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

İl Tarım ve Orman Müdürü Vekili Selçuk Yaman, Yalova’nın tarımsal ürünleri coğrafi işaret tescilleri ve planlı üretimle yeni bir döneme girdiğini belirtti. Yalova’da yoğun şekilde üretilen Yalova aronyası, Yalova kivisi ve Yalova kestane balı, coğrafi işaret alarak tescillendi. Ayrıca, Yalova kıvırcık koyunu türü de tescil edilmiş olup, bu tesciller Yalova’nın tarımsal zenginliğine önemli katkılar sağladı. Yaman, “Bu ürünlere ek olarak Şenköy kızılcığı, Akköy bamyası, Yalova orkidesi ve Yalova kıvırcık koyunu et ve süt ürünlerinin de coğrafi işaret alması için çalışmalarımız devam ediyor. Bu süreç, ilimizin yöresel ve coğrafi işaretli ürün ekosisteminin tamamlanmasına büyük katkı sağlayacak” dedi.

2023 VE 2024 YILLARINDA PROJE VE DESTEKLEMELER..

2023 yılında Yalova’da bitkisel, hayvansal ve su ürünleri konularında toplam 20 proje uygulandı. Bu projeler Tarım ve Orman Bakanlığı, Yalova İl Özel İdaresi ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan finansmanla desteklenerek Yalova üreticilerine toplamda 20 milyon TL kamu desteği sağlandı. 2024 yılı için ise 23 proje hazırlandı. Ağustos ayı itibarıyla bu projelerden 17’si onaylanmış olup, 3’ü onay aşamasında. Yaman, 2024 yılında 2.442 üreticinin 5.404 dekar üretim alanı için toplamda 28,5 milyon TL tutarında kamu desteği sağlanacağını belirtti. Ayrıca bu projelere 5,7 milyon TL tutarında üretici katkısı da alınacağını ifade etti. Bu projelerin amacı, tarımsal üretimi desteklemek, üreticilerin gelir düzeyini artırmak ve ülke ekonomisine katkı sağlamak.

‘PLANLI ÜRETİMLE YENİ DÖNEM’..

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üretim planlaması kapsamında; üretim planlaması, sözleşmeli üretim, kayıtlılık ve işlenmeyen arazilerin üretime kazandırılması gibi yeni politikalar geliştiriliyor. Bu adımlar sayesinde, arz güvenliğinin sürdürülebilir olması ve üreticilerin gelir düzeylerinin artırılması hedefleniyor. Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından üç yıllık dönemleri kapsayacak şekilde havza veya işletme bazında hayvansal üretim planı ve su ürünleri üretim planlaması yapılarak bakanlığa sunuldu. Yaman, “2025-2027 yıllarını kapsayacak olan bitkisel üretim desteklemeleriyle tarımda yeni bir dönem başladı. Planlı üretimle ilk defa bitkisel üretim destekleri üç yıllık olarak açıklandı ve destek tutarları girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre her yıl güncellenecek. Çiftçilerimiz artık hangi havzada, hangi ürüne, ne kadar destek alacağını önceden bilecek ve bu bilgiyle daha güvenli bir üretim sürecine girecek” dedi.

DESTEK MİKTARLARINDA BÜYÜK ARTIŞ..

Planlama kapsamında 2025 yılında yapılacak olan desteklemeler, 2024 yılına göre yaklaşık 4-5 kat artırıldı. Örneğin, buğday ve arpa için 2024 yılında 1 dekar alan için 185 TL olan destekleme miktarı, 2025 yılında temel destek planlama desteği, sertifikalı tohum desteği ve organik gübre desteği ile birlikte 807 TL’ye çıkacak. Bu artışlar, üreticilerin daha güvenli ve planlı bir şekilde üretim yapmalarını teşvik ediyor.

ULUSAL SU SEFERBERLİĞİ İLE SORUMLULUK ÇAĞRISI..

Yaman, su kaynaklarının verimli kullanılması gerektiğine vurgu yaparak, Ulusal Su Seferberliği’nin önemine dikkat çekti. 2023/9 sayılı Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile yürürlüğe giren Ulusal Su Seferberliği kapsamında, belediyeler, çiftçiler, sanayiciler, kurumlar ve bireyler için önemli sorumluluklar belirlenmiş durumda. “Herkesi suyu tasarruflu kullanmaya ve ülkemizin su seferberliğine katılmaya davet ediyorum. Yarınlarımız, çocuklarımız ve vatanımız için bu seferberlik çok önemli” diyerek sözlerini tamamladı. Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, planlı üretim, coğrafi işaretli ürünler ve su tasarrufu konularında attığı adımlarla, Yalova’nın tarımsal üretimini güçlendirmeye ve sürdürülebilir hale getirmeye yönelik çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.