yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,5237
EURO
36,1715
ALTIN
2.971,24
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Açık
10°C

Oyunlardaki Potansiyeller

29.05.2024 14:51
0
A+
A-

Satranç ve Go, Wargaming’in en basit ve en eski formudur. Wargaming ise Satranç ve Go’nun çok daha evrilmiş, ilerletilmiş ve geliştirilmiş formudur. Satranç Grandmasterları ve 9 dan (Go oyunundaki rütbe) Go oyuncuları ile bunların çok ciddi müsabakaları mevcuttur. Hem taktiksel, hem operasyonel, hem de stratejik anlamda; en mikro boyuttan en makro boyuta kadar ve hem Military Wargaming hem de Business Wargaming de böyle bir yere evrilebilirse dünyamız çığır açabilir. Hali hazırda E-Spor alanı da gittikçe gelişen bir alan. Örnek olarak Suudi Arabistan şimdiden E-Spor alanında ciddi potansiyeller gördü ve bu alanda şimdiden çok ciddi yatırımlar yapıyor. Eğer Wargaming’i de gerek Bilgisayar ortamı, gerekse de diğer ortamlara uyarlayabilirsek; o zaman Grandmasterlar yaratabiliriz ve bu Grandmasterlar da bizi yepyeni bir çağa taşıyabilir! Military Wargaming, defalarca rüştünü ispatladı. Business Wargaming ile de sivilde çok benzer başarılar elde edilebilir. Güreş, binicilik, cirit, okçuluk vs gibi sporların kökenleri nerelere dayanıyor sizce? Dipnot olarak ayrıca Parkour sporunun da çok ciddi potansiyeller barındırdığını ekleyeyim!

Oyunlara sadece oyun olarak bakmak, gerçekten de o kadar da doğru birşey midir? Dungeons&Dragons ve Magic: The Gathering de ayrıca isimleri anılması gereken masaüstü oyunlardandır. Burada kastettiğim şey şudur: Bir yandan zevk alırken öbür yandan ciddi talimler ve hesaplar! Aynı anda! Tabi herkes herşeye ve aynı şeye uyum sağlayamaz. Bir balık, bir maymun gibi ağaca tırmanabilir mi? Peki bir maymun su altında ne kadar kalabilir? Devasa mekanizmalarda her çeşit kimseye ihtiyaç vardır. Okullarda çocuklar ve gençler yetiştiriliyor ama pek çok çocuk ve genç için hem okumak hem de öğrenmek çok olumsuz çağrışımlar yapıyor. Özel ayarlanmış gerek spor, gerekse de e-spor ortamlarının teşviki ile fazla bir zahmet ve maliyet olmadan çok gerekli ve lüzumlu kadrolar yetiştirilebileceği gibi ayrıca ciddi turnuvalar aracılığıyla üstüne çok ciddi karlar elde edilebilir; ve bunun da üstüne ciddi bir yumuşak güç elde etmek de mümkün olacaktır!

Altyapıdan yetişen dezavantajlı çocukların futbol ile hayatlarının kurtulabildiği bilinen bir gerçektir. Bana göre ana amacı kar elde etmek veya şampiyon olmaktan çok altyapı aracılığıyla dezavantajlı çocukların hayatlarının kurtarılmasını önceleyen futbol takımlarının kesinlikle olması; ve hatta desteklenebildiği kadar desteklenmesi gerektiğine son derece inanıyorum. Ayrıca bu dediğim sadece futbol için değil istisnasız bütün sporlar ve e-spor türleri için geçerlidir. Business Wargaming ile muhteşem işadamları ve holding ekipleri yetiştirebiliriz ve sadece bu muhteşem işadamları ve holding ekipleri bile bizi nerelere nerelere taşıyabilir… Peki; Wargaming ile bunları yapabiliyorsak başka türlerle, başka sporlarla ve başka e-sporlar ile neler neler yapabiliriz? Sporları ve e-sporları oldukça faydalı kadroları çok az maliyet ve çabayla yetiştirebileceğimiz daha nerelere kanalize ve adapte edebiliriz?

 

Pek akla gelmeyen çok ciddi bir potansiyel var bu alanlarda! Zorunlu eğitimin kökeni Prusya’dır ve çıkışının kökeni de halkın ve o gençlerin lehine olan şeyler kesinlikle değildir! Ben size belki de asla aklınıza gelemeyecek bambaşka yollar öneriyorum! ABD ordusunun America’s Army adlı bir bilgisayar oyunu çıkartıp müthiş bir reklam gücü elde ettiği gerçeği de var elimizde! Bundan 100 sene önce de Kurşun Askerler ve daha sonrasında da GI Joe ve Action Man örnekleri var! Yani illaki bilgisayar başında olmak zorunda da değil! Hayalgücünü ve Yaratıcılığı öldürmemeli, bilakis herkes için ama özellikle çocuklarda ve gençlerde arttırabildiğimiz kadar arttırmalıyız! AR-GE yatırımlarının Gayrisafi yurtiçi hasılanın en az %5’i ve olabiliyorsa %10 ve hatta daha fazla olması gerektiğine inanıyorum! Konvansiyonel olmayan yöntemlerdeki potansiyeli iyi görün! Bütün insanlığı yepyeni çağlara taşıma imkanımız var! İyi görün; iyi düşünün!

İnstagram: @bahatunafikir

Mail adresi: xyztu12345@gmail.com

Yazarın Diğer Yazıları
09.10.2024 14:32
15.09.2022 16:48
21.03.2024 14:13
07.08.2024 12:01
25.09.2024 13:44
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.