yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,4768
EURO
34,8126
ALTIN
2.420,37
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
16°C
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C

‘ÖNCE SAĞLAM BİNALARA KAVUŞMALIYIZ’

‘ÖNCE SAĞLAM BİNALARA KAVUŞMALIYIZ’
05.09.2022 13:42
0
A+
A-
  • Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER) Başkanı Sabri Karaçam, “Olası Marmara depremine hazır mıyız?” diyerek, vatandaşları bilinçlenmeye davet etti.

..”MAG’lar bulundukları mahallelerde, profesyonel ekipler gelmeden ilk müdahaleyi yapmak üzere eğitim alırlar. Ekim/Kasım aylarında MAG arama kurtarma eğitimlerimiz başlayacak.”

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER) Başkanı Sabri Karaçam, afet bilinç eğitimlerinin öneminden bahsederek, “Yaşamı şansa bırakmayın” dedi.

‘Önce sağlam binalara kavuşmalıyız’..

Karaçam, “Marmara’da oluşacak bir depremde, 6 il ve nüfusun üçte biri etkilenecektir. Böyle bir deprem olduğunda İstanbul’da 30 bin binanın ağır hasar göreceği, öngörülmektedir. İstanbul Türkiye’nin kalbidir, arama kurtarma ekipleri enkazlar da çalışırken 10 kişilik bir ekiple görev yapar, 24 saat esasına göre çalışır. 6 kişilik bir ekiple çalışıldığını düşünürsek, dinlenmeleri göz önünde tutarsak, bu da yalnızca İstanbul için yüz binlerce ihtiyaç oluşur. Bu anlamda Yalova’ya kurtarma ekiplerinin yönlendirilmesi az veya hiç kurtarma olmayacaktır. Onun içindir ki Yalova’da kendi yağımızla kavrulmasını bilmeliyiz. Buradaki hazırlıklarımız bu kapsamda yapmalıyız. Şu an kurtarma ikinci planda kalmalı, önce sağlam binalara kavuşmalıyız. Kentsel dönüşüm gerçekleşmemiş ilimizde, tabi ki oluşacak depremde yıkıntılar enkazlar olacak. Ne yapacağız?” şeklinde konuştu.

‘Eğitimler Ekim- Kasım ayında başlıyor’..

Eğitim çalışmalarına önümüzdeki aylarda başlayacaklarını söyleyen Karaçam, “Devletimizin elinde kurtarma ekipleri yetmeyecek. Yalova’da kendi yağımızla kavrulmak için gönüllü çalışan derneklerimize ağırlık vermeliyiz. Bu konuda arama kurtarmada mahalle bazlı, örgütlenmiş 15 mahallede görev yapan Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği var. 20 yılı geçkin çalışmalarımız ve tecrübemiz var. Sadece depremi düşünmeyelim, fırtına, sel baskını, aşırı kar yağışı, susuzluk gibi doğal afetleri de dikkate almalıyız. Afete hazırlık, herkesin kolaylıkla atabileceği ve atması gereken bir seri küçük adımın toplamından başka bir şey değildir. Hazırlık bir gecede yapılmaz ve asla tamamlanmaz. Atılan her küçük adım önemlidir. Yalova halkına MAG arama kurtarma eğitimleri dışında afet bilinç eğitimlerini de vermeye devam edeceğiz. Büyük çaplı afetlerden sonraki ilk 72 saatte profesyonel ekiplerin yetersiz kalması ya da önceliklerinin bulunması nedeniyle, halkın kendi kendine ilk müdahaleyi gerçekleştirmesi gerektiği artık bilinen bir gerçektir. Bu gerçekten yola çıkan MAG, Mahalle Afet Gönüllüleri uygulaması kapsamında, gönüllü olan mahalle halkına hem eğitim hem de malzeme temin ederek, mahalle düzeyinde afete hazırlık birimleri yaratmaktadır. MAG’lar bulundukları mahallelerde, profesyonel ekipler gelmeden ilk müdahaleyi yapmak üzere eğitim alırlar. Gönüllü sayımızı artırmak zorundayız. Ekim/Kasım aylarında MAG arama kurtarma eğitimlerimiz başlayacak” ifadelerini kullandı.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.