yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
22°C
Yalova
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Parçalı Bulutlu
21°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

ÖMRÜNDE SADECE BİR KEZ ÇİÇEK AÇAN AGAVE AÇTI

ÖMRÜNDE SADECE BİR KEZ ÇİÇEK AÇAN AGAVE AÇTI
05.06.2022 12:47
0
A+
A-

 

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

TEMA Vakfı Kurucusu Merhum Hayrettin Karaca’nın torunu, Karaca Arboretum Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Yeşne İren Karaca, ‘Agave Americano’ adlı bitkinin çiçek açtığını söyledi. 40-60 yıl arası yaşayan ve ömründe sadece bir kez çiçek açan bitkiyi görmek isteyenler Karaca Arboretum’u hafta içi mesai saatleri içerisinde ziyaret edebilir. Çiçeğin Merhum Hayrettin Karaca tarafından dikildiğini ve çiçeği göremediğini söyleyen Karaca, “Ne yazık ki büyükbabam kendi bahçesinde kurduğu bu bahçede çiçek açtığını görmek nasip olmadı ona; çünkü 40 yaşında. Arkada bir küçük örneği daha var birkaç ay önce çiçeğini açtı ve bitkiyle beraber öldü. Aslında ölüsünü de biz muhafaza edip teşhir ediyoruz, gösteriyoruz” dedi.

‘ÖMRÜNDE SADECE BİR KEZ AÇIYOR’..

Çiçeğin ömründe sadece bir kez açtığını söyleyen Karaca, “Burası büyükbabam tarafından oluşturulmuştu. Arboretum, yaklaşık 110 dönüm üzerine kurulu ve yaklaşık 41 yaşında. Arkada görmüş olduğunuz ağacımız agave. Güney Amerika’ya ve Orta Amerika’ya özgü yaygın bulunan bir tür. Sukulent türlerinden büyük, iri yapraklı, ihtişamlı, bahçelerde heykel görüntüsü veren bir tür. Bunun özelliği ömrü hayatında tek bir kere çiçek açması. Ömrü yaklaşık 40-60 seneyi buluyor. Ne yazık ki büyükbabam kendi bahçesinde kurduğu bu bahçede çiçek açtığını görmek nasip olmadı ona; çünkü 40 yaşında. Arkada bir küçük örneği daha var. Birkaç ay önce çiçeğini açtı ve bitkiyle beraber öldü. Ölüsünü de biz muhafaza edip teşhir ediyoruz, gösteriyoruz. Bu bitkiden şurup elde ediliyor. Çok yaygın olarak sanayide de kullanılıyor. Dekoratif olarak da kullanılıyor. Üzücü olan bütün ömrünü bu görmüş olduğunuz çiçeği üretmek üzere harcaması. Çok güçlü bir bitki. Genellikle sıcak iklim seviyor” dedi.

‘ÖBÜRLERİNİ GÖRMEYE BELKİ ÖMÜR YETMEZ’..

Çiçeğin uzun süre canlı kalmadığını söyleyen Karaca, “Canlı birkaç ay kalıyor. Yani çok uzun sürmüyor. Çiçek sürgün atıyor. Biz örnek getirdik diğeri de yavruları olarak etrafına sürgün atıyor. Bahçede başka yerlerde de bu çiçekten var. Yeni toprakla buluşturduğumuz bireyler de var. Tabi belki ben de göremeyeceğim onları çünkü 40-60 sene beklemek zorunda kalacağız. Bundan sonra gelen jenerasyon çiçek açtığını görecek. Türkiye florasında da doğada da aslında izleyebilirsiniz. Aslında çok şanslıyız böyle bir şeye şahit olduğumuz için 40-60 yıl gibi bir süreci var” dedi.

‘OLANIN OLMAYANA BORCU VAR’..

Karaca’nın şiarlarını da paylaşan Karaca, “Büyükbabamın burasıyla ilgili çok hatırası var. Burası bir gen merkezi. Karaca genelde kendisi TEMA Vakfı’yla öne çıkıyor ama burası da bir vakıf. Karaca Arboretum Vakfı. Kendisinin aile bahçesinde zaman içerisinde oluşturduğumuz bir yer. Dedemin en büyük şiarlarından bir tanesi; ‘yaşamak için yaşatmak.’ Burayı da bir yaşam alanı olarak muhafaza etmek istedik. Onun için türleri barındırıyoruz.  Olanın olmayana borcu var bu dünyada. Bu kapsamda da biz burayı vakıflaştırdık. Halkla herkesle paylaşmak için geziye açık bir yere getirdik” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.