Haber \ Büşra GÜNDÜZ
Yalova Kanser Hastaları Derneği Başkanı Sibel Beyosmanoğlu, 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle bir açıklama yaptı. Beyosmanoğlu açıklamasında, “1-7 Nisan Kanser Haftasındayız. Hastalarımızın sağlık problemlerinin giderilmesi, sosyal yaşamlarının rahat olması, hasta olmamaları için neler yapılması çerçevesinde Yalova Kanser Hastaları Derneği olarak çalışmalarımıza 8 yıldır devam etmekteyiz. Pandemi sebebiyle genel olarak sağlık sorunlarının artığı bir yaşamda, kanser hastalarımızın sorunlarının çözülmesi konusunda derneğimiz; hastalarımız, sağlıkçılarımız, kurumlarımız ile sıkı bağlar kurarak, çözüm getirmeye çalışmaktadır. Pandemi nedeniyle yapamadığımız etkinliklerimiz olsa da bu süreçte hastalarımıza psikolojik, hukuki, maddi ve manevi desteğimiz daha da artmıştır. STK’larla, destekçilerimizle, kurumlarımızla el ele verip, kanser olmamak için neler yapabiliriz yönünde çalışmalar ortaya koymaktayız. 8 yıldır çalışmalarımızın hedefinde; onkoloji merkezi, çocuk onkolojisi, erken tanı cihazı ve en önemlisi onkoloji ünitesinin olduğu bir hastaneye kavuşmak var. Yaptığımız çalışmalarda en temel hedefimiz birlik ve beraberlik sağlamak. Çünkü bir ve beraber olursak başaramayacağımız hiçbir şey yok. Mücadelemize birlikte devam edeceğiz” dedi.
Etkinliklerden bahsetti
Kanser Haftası dolayısıyla yapılacak olan etkinliklerden bahseden Beyosmanoğlu, “1-7 Nisan Kanser Haftası’nda pandemi kurallarına uygun olarak yapacağımız etkinlikler; 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda yapacağımız görsel farkındalık etkinliği, hastalarımızla iftar yemeği, hasta ziyaretleri, onkolog ziyaretleri, mini kermes (motivasyon kurslarımızda yaptığımız ürünlerinde bulunduğu), sosyal yardımların dağıtılması, derneğimizde dualar edilmesi ziyaretlerin kabulü gibi çalışmalarımız olacak” şeklinde konuştu.
‘Erken teşhis hayat kurtarır’..
Kanserde erken teşhisin önemine de vurgu yapan Beyosmanoğlu, “Bütün kanserler erken belirti vermemektedir. Yine de şüpheli belirtiler olduğu takdirde doktora başvurulması erken teşhis olasılığını arttırmakta, bu da tedavi sürecini ve sonrasını olumlu etkilemektedir. Kanser türlerinin uyarılarını erken keşfetmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi erken tanı şansını arttırmaktadır. Bireyler kendi vücutları hakkında bilgi sahibi olmaya, olağan dışı bir değişikliğin fark edilmesi adına teşvik edilmeli ve erken teşhisin değeri hakkında bilgilendirilmelidir. Çünkü erken teşhis, tedavinin başarılı olması adına atılan ilk ve en önemli adımdır” ifadelerini kullandı.