yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
16°C
Yalova
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C

MOR ARONYA HASADA BAŞLADI

MOR ARONYA HASADA BAŞLADI
17.09.2023 14:51
0
A+
A-

BU YIL HEDEF 60 TON ARONYA TOPLAMAK

  • Yalova’da kurulan Mor Aronya, ‘mucize meyve’ aronyanın hasadı gerçekleştiriyor. Kırklareli ve Yalova’da 220 dönüm ekili arazide 100 bin fidan ile kendi aronyalarını yetiştiren Mor Aronya, bu yıl 60 ton meyve işlemeyi hedefliyor..

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Mor Aronya, %100 aronya meyvelerinden tamamen doğal içerikli, katkısız ürünler üretip tüketicileriyle buluşturuyor. Üretimde kullandığı aronyaların, tüm aşamalarını analizlerle kontrol ederek doğal ve katkısız ürünler hazırlarken aronya pazarına da yön vermeye devam ediyor. Aynur Rona ve Songül Koç, tarımsal faaliyete pandemi öncesinde başlarken, kadın girişimci olarak kurdukları Aronya Sağlık ve Gıda şirketi ile Mor Aronya markasını hayata geçirdiler. Girişimci kız kardeşler, “Son yıllarda Türkiye’de aronyaya artan talepten mutluyuz. Ömrü 25-30 yılı bulan bir çalı bitkisi olan ve ülkemiz coğrafyasıyla çok iyi uyumlanan aronyanın 5 yaşına gelen bir fidanından ortalama 4-5 kg meyve alınabiliyor. Mor Aronya olarak, 3 yaş ve 4 yaş 100 bin fidanımız var ve tahmini rekolte de yüzümüzü güldürüyor. Her yıl üretim miktarımızı artırıyoruz ve bu yıl hedefimiz 60 ton aronyayı katma değerli ürün olarak işlemek” dedi.

Hedefleri kendi tesislerini kurarak üretimde büyümek..

Mor Aronya Yönetim Kurulu Başkanı Aynur Rona, “Kendi arazilerimizden ve anlaşmalı olduğumuz çiftçilerden aldığımız doğal ve yüksek antioksidan oranına sahip aronyaları işleyip katma değerli ürünler haline getiriyoruz. Üretimde kullandığımız tüm aronyaları kendi bahçelerimizden elde etmeyi ve gelecek yıllar içinde 400 ton ürün hasat etmeyi hedefliyoruz. Yüzde 100 aronyadan ürettiğimiz aronya suyu, aronya konsantresi, sirkesi, tozu, kurusu, elma ile tatlandırdığımız reçeli, marmelatı ile sağlıklı gıda alanındaki ihtiyacı göz önüne alarak üretim yapıyoruz. Takviye gıda alanında üretimini tamamladığımız aronya kapsülü ve çiğnenebilir jel formu raflarda yerini aldı. Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor. Sağlık üzerinde olumlu etkileri olan çay reçete formüllerini üniversitelerdeki değerli danışmanlarımızla hazırladık ve yakında çıkartmaya hazırlanıyoruz. Hedefimiz orta vadede kendi tesisimizi kurmak. Kendi aronyalarımızın yanı sıra diğer üreticilerin de  aronyalarını işlemeyi amaçlıyoruz” dedi.

Türkiye’de aronyadan elde edilen ilk gıda takviyesi..

Türkiye’de aronya meyvesini kapsülve gummy formluürün haline getiren ilk marka olduklarını belirten Mor Aronya Yönetim Kurulu Başkan Vekili Songül Koç, “Bilinen tüm meyveler içinde en fazla antioksidan içerdiği bilimsel çalışmalarla kanıtlanan aronya, C vitamini, PP, B, E vitamini ve yüksek miktarda antosiyanin içeriyor. Aynı zamanda potasyum, magnezyum, kalsiyum, manganez ve yüksek oranda life sahip olan aronya, anti-aging özelliğinin yanısıra bağışıklığın güçlenmesi, kalp-damar sağlığının korunması, alerjilerin gerilemesi ve birçok otoimmün hastalık üzerinde olumlu yönde etki sağlıyor. Kanser, yaşa bağlı dejenerasyonlar, demans, alzheimer gibi kronik rahatsızlıklarda, radyasyonun olumsuz etkilerinde, ruhsal ve mental sağlık gibi birçok konuda koruyucu özelliği bulunuyor. Türkiye’de bir ilk olarak, aronyayı çiğnenebilir jel formu ve %100 bitkisel kapsül gıda takviyesi olarak tüketicilerimize ulaştırdık” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.