yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3434
EURO
34,9448
ALTIN
2.392,62
BIST
10.210,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
19°C
Yalova
19°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C

MAG-DER 21.YILINI KUTLUYOR

MAG-DER 21.YILINI KUTLUYOR
05.07.2023 13:49
0
A+
A-
  • MAG-DER Başkanı Sabri Karaçam, derneğin Yalova’daki çalışmalarının 2002 yılında başladığını, ancak resmi olarak 2004 yılında kurulduğunu söyledi.

..”Yangından etkilenen vatandaşlara moral kaynağı olduk. 6 Şubat 2023 depreminde ilk giden ekiplerdendik. 1 hafta boyunca kurtarma çalışmaları yaptık. Afet sonrasında hayatta kalanların büyük çoğunluğu, ilk 24 saat içinde çevreden yetişen, genellikle eğitimi ve ekipmanı olmayan yakınları ve komşuları tarafından kurtarılan kişilerdir.”

  • ..”2023 yılında içerisinde MAG eğitimleri ve kamplı eğitimlere başladık. Afet riskleri ve bu risklere karşı alınabilecek önlemler konusunda yerel halkı bilgilendirerek, afetlere duyarlılığı ve bilinç düzeyini artırmaya devam edeceğiz.”

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Mahalle Afet Gönüllüler Derneği (MAG-DER) Başkanı Sabri Karaçam, derneğin kuruluşunun 21. yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Karaçam açıklamasında, derneğin yapmış olduğu çalışmaları anlattı. Karaçam, “Türkiye genelinde Mahalle Afet Gönüllüleri (MAG), yerel örgütlenmenin gerekliliği inancıyla, sayısız can kaybı ve ekonomik kayıplara neden olan 1999 Marmara depreminin ardından, 2000 yılında kuruldu. Afetlere hazırlanmanın ve bir afet durumunda afetlere ilk müdahalenin mahalle düzeyinde gerçekleştiği bilinci ve deneyiminden yola çıkan MAG yapılanması Türkiye’de afet bilincini artırmayı ve bireylerin afet durumunda hayatta kalma ve sevdiklerini kurtarmaya çalışma refleksinin doğru biçimde hayata geçirilmesi için eğitim almalarını hedefledi. MAG yapılanması, mahalle düzeyinde örgütlenen gönüllülere hem eğitim hem de malzeme temin ederek, mahalle düzeyinde afete hazırlık birimleridir” dedi.

İlk çalışmalar 2002 yılında başladı

MAG-DER’in Yalova’daki çalışmalarının 2002 yılında başladığını söyleyen Karaçam, “Mahalle Afet Gönüllüleri, Yalova’da 2002’de ilk olarak Bahçeli Evler Mahallesi’nde 50 kişiye eğitim vererek başladı. Daha sonra sırasıyla Mustafa Kemal Paşa Mahallesi, Çiftlikköy, Gazi Osman Paşa Mahallesiyle devam etti. Yalova MAG-DER resmi olarak 7 Temmuz 2004 tarihinde kuruldu. Dernek kurulduktan sonra Altınova, Fevzi Çakmak, Süleymanbey, İsmet Paşa, Paşakent, Adnan Menderes Mahallesi’nde, Subaşı, Çınarcık ve Koru beldemizde çalışmaları yapıldı. Yalova genelinde 8 mahalle, 3 ilçede, 2 belde de örgütlenmiş olarak 15 adet arama kurtarma konteynerimiz var. Konteynerlerimizde daha hızlı müdahale etmek için şarjlı kesme ve kaldırma ekipman eksiklikleri var. Çeşitli etkinliklerle tamamlamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Karaçam, bilgiler verdi

MAG-DER’in hizmet alanlarını anlatan Karaçam, şu bilgileri verdi: “MAG-DER; başta depremler olmak üzere meydana gelebilecek her türlü afete hazırlık, afet bilincini geliştirerek afet riskinin azaltılması ve afet durumunda profesyonel ekipler gelene kadar ilk müdahaleyi yapmak ve profesyonel ekipler geldikten sonra da gerekli desteği sağlamak amacıyla gönüllü katılımıyla mahalle bazlı oluşturulmuştur. Dernek ayrıca, başta Yalova Valiliği (İl Afet Yönetim Merkezi) olmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşları, diğer resmi ve özel kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak, düzenleyeceği faaliyetlerle afet bilincinin arttırılması, afetlere hazırlıklı olma ve afet risklerinin azaltılması konusunda kamuoyunu aydınlatmaktadır. Her yıl ekibi dinamik tutmak için tatbikatlar, doğa yürüyüşleri, eğitim tazelemeler yapmaktayız. 2021 yılında Akdeniz’de oluşan yangınlara gidemedik ama Yalovalı vatandaşlarımız ve MAG’ların topladıkları yardımları yangın bölgesine ulaştırdık. Yangından etkilenen vatandaşlara moral kaynağı olduk. 6 Şubat 2023 depreminde ilk giden ekiplerdendik. 1 hafta boyunca kurtarma çalışmaları yaptık. Afet sonrasında hayatta kalanların büyük çoğunluğu ilk 24 saat içinde çevreden yetişen, genellikle eğitimi ve ekipmanı olmayan yakınları ve komşuları tarafından kurtarılan kişilerdir. Afet sonrasındaki ilk 72 saat, hayat kurtarma açısından en kritik saatlerdir. Ama Maraş’ta bunu göremedik. Çünkü bölgede MAG yapılanması yoktu. Dışardan gelen ekipler çalışıyordu. Biz kez daha şu gerçeği gördük. Mahalle Afet Gönüllülerinin önemini. 2023 yılında içerisinde MAG eğitimleri ve kamplı eğitimlere başladık. Afet riskleri ve bu risklere karşı alınabilecek önlemler konusunda yerel halkı bilgilendirerek, afetlere duyarlılığı ve bilinç düzeyini artırmaya devam edeceğiz.”

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.