yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
16°C
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
16°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C

‘MAAŞ ZAMLARI CEBE GİRMEDEN ERİYECEK’

‘MAAŞ ZAMLARI CEBE GİRMEDEN ERİYECEK’
22.06.2023 13:06
0
A+
A-

 

  • TÜİK’in açıkladığı Mayıs 2023 verilerine göre ülkemizde Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksinde yıllık yüzde 50,79, aylık yüzde 2,14 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 120,64 artış gerçekleşti. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, bu verilerin tarımsal üretim maliyetlerinin ve buna bağlı olarak gıda fiyatlarının genel enflasyonun üzerinde arttığını gösterdiğini dile getirdi..

“Başka bir ifadeyle enflasyonu düşük göstermeye çalışan iktidarın çabalarının aksine milyonlarca memur, emekli ve asgari ücretlinin beklediği maaş zammı daha cebe girmeden tarlada eriyecek.”

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, TÜİK’in açıkladığı Mayıs 2023 Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi verilerini değerlendirdi. Milyonlarca ücretlinin gözü ve kulağının yapılacak maaş zammında olduğunu hatırlatan Becan, “Açıklanan veriler tarımda üretici enflasyonunun ateşinin düşmediğini gösteriyor. Milyonlarca dar gelirli, asgari ücretli ve emekliyi daha da zor günler bekliyor” dedi.

HEM ÇİFTÇİ HEM VATANDAŞ ETKİLENECEK..

Mayıs ayı verilerine göre Tarım-ÜFE’de önemli bir artış gözlemlendiğini aktaran CHP’li Becan,“Mayıs ayında doğalgaz fiyatlarının sıfırlanmasıyla enflasyonu aylık yüzde 0,04’e çekerek ekonomi yönetiminde iyimser bir tablo yaratmaya çalışan iktidar ülkenin acı gerçeğinden kaçamıyor. Tarım ürünleri üretici enflasyonunda bir önceki aya göre yüzde 2,14 ve on iki aylık ortalamalara bakıldığında da yüzde 120,64’lük yükseliş yaşandı. Tarımda üretici enflasyonunun ateşi düşmedikçe hem çiftçilerimiz hem de halkımız olumsuz etkilenecek”diye konuştu.

DARALMA ARTACAK..

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksinin çiftçiler üzerindeki etkilerine değinen CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, “Tarım-ÜFE’deki artış, çiftçilerimizin üretim maliyetlerindeki dayanılmaz artışa işaret ediyor. Girdi maliyetlerinde yaşanan yükseliş, çiftçilerimizin üretim kapasitesini olumsuz etkilediği gibi, rekabet güçlerini de azaltır. Kuşkusuz bu durum, tarımsal üretimde kaçınılmaz bir daralmayla sonuçlanır” dedi.

GIDA FİYATLARI DOĞRUDAN ETKİLENECEK..

Vatandaşın da Tarım-ÜFE’deki artışlardan olumsuz etkileneceğinin de altını çizen Becan,“Tarım ürünlerindeki maliyet artışları, gıda fiyatlarına doğrudan yansıyor. Artan üretim maliyetleri, market raflarındaki fiyatların yükselmesine sebep oluyor. Buna ilaveten uzmanların ‘yazın kurak geçeceğine’ ilişkin uyarılarını da dikkate alırsak bu yıl çarşı ve pazarda gıda fiyatlarının ateş pahası olacak. Gıda harcamaları hane halkı bütçesinde kara delik oluşturmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

YALOVA DA ETKİLENİR..

Yalova ekonomisinin sanayi, turizm, hizmetsektörü ile tarım ve hayvancılık gibi dört temel üzerine kurulu olduğunu anımsatan CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, “İklim ve toprak yapısının tarımsal üretime elverişli ve verimli olması nedeniyleYalova’mızda tarımsal ürün çeşitliliği fazla. Ancak Tarım-ÜFE’deki artışı durdurmadığımız sürece tarım sektörünün sürdürülebilirliğini sağlamak mümkün olmayacak. Yalovalı çiftçilerimizin üretim maliyetlerini azaltmaya yönelik destek programları açıklanmalı, tarımsal girdi fiyatlarının kontrollü bir şekilde yönetilmesine yönelik yapısal adımlar ivedilikle atılmalıdır. Ancak bu şekilde üretici ile birlikte tüketiciyi de korumak mümkün olur” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.