yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ DENETİMLER SIKILAŞTI

KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ DENETİMLER SIKILAŞTI
04.06.2025 17:04
0
A+
A-

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Selçuk Yaman, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurban satış ve kesim yerlerinde denetimlerde bulunarak vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Selçuk Yaman, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurban satış ve kesim yerlerinde denetim gerçekleştirdi. Yalova’da hazırlıklar son aşamaya gelirken, halk sağlığı ve hayvan refahını korumaya yönelik çalışmalar da hız kazandı. Müdür Yaman, yaptığı açıklamada, vatandaşların kurbanlık hayvanlarını ildeki hayvancılık işletmelerinden ya da belediyeler tarafından kurulan geçici hayvan pazarlarından temin edebileceklerini belirtti. Kurban kesimlerinin ise ilgili komisyonlarca onaylanmış yaklaşık 160 geçici kesim yerinde yapılabileceğini vurguladı. Bayram döneminde hayvan hareketliliğinin artmasıyla birlikte bulaşıcı hayvan hastalıklarının yayılma riskine dikkat çeken Yaman, bu durumun ülke ekonomisine de zarar verdiğini ifade etti. Bu nedenle, hem yetiştiricilerin hem de vatandaşların kurallara uyması gerektiğini söyledi. İl dışından getirilen hayvanlar için veteriner sevk raporunun zorunlu olduğunu hatırlatan Yaman, vatandaşların da kulak küpesi, pasaport ve veteriner sağlık raporu bulunmayan hayvanları kesinlikle satın almamaları gerektiğini dile getirdi.

Yaman ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın geliştirdiği “TarımCebimde” mobil uygulaması ile vatandaşların alacakları kurbanlıkların tür, ırk, yaş ve cinsiyet gibi bilgilerine kolaylıkla ulaşabileceklerini belirtti. Gebe ya da damızlık değeri taşıyan dişi hayvanların kesiminin yasak olduğunu da hatırlattı.

KURBAN KESİMİ VE ETİN MUHAFAZASI

Kurban kesimlerinin, gerekli alt ve üst yapıya sahip, ruhsatlı mezbaha ve kombinalarda yapılmasının önemine değinen Yaman, bu alanlarda veteriner hekim ve temizlik hizmetlerinin de bulunduğunu söyledi. Kesim yeri bulunmayan kırsal alanlarda ise çevreye zarar vermeyecek şekilde kesim yapılabileceğini, ancak park, cadde ve sokak gibi kamu alanlarında kesimin yasak olduğunu vurguladı.

Kurban etlerinin bozulmadan muhafaza edilmesi için de önerilerde bulunan Yaman, etlerin önce serin ve hava alan bir ortamda dinlendirilmesi, ardından buzdolabına yerleştirilmesi gerektiğini ifade etti. Derin dondurucuda ise etlerin -18 derecede daha uzun süre saklanabileceğini söyledi.

ÇEVRE VE TOPLUM SAĞLIĞI UYARISI

Son olarak çevre ve toplum sağlığı açısından dikkatli olunması gerektiğini hatırlatan Yaman, kesim sonrası ortaya çıkan atıkların gelişigüzel çevreye atılmasının hem sağlık açısından tehdit oluşturduğunu hem de toplumda olumsuz algılar yarattığını belirtti. Kesilen hayvanların kulak küpesi ve pasaportlarının da en geç 7 gün içinde Tarım ve Orman Müdürlüklerine teslim edilmesi gerektiğini söyledi.

Müdür Yaman, “Kurbanlarımızın makbul ve kabul olması dileğiyle, tüm vatandaşlarımıza huzurlu bayramlar dileriz” ifadelerini kullanarak sözlerini tamamladı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.