yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,0208
EURO
38,0116
ALTIN
2.827,90
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
25°C
Yalova
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
24°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
24°C
Pazar Parçalı Bulutlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

‘KURALLARA UYUN!’

‘KURALLARA UYUN!’
05.09.2024 17:40
0
A+
A-

Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, öğrenci servis ücretlerini mesafeye göre belirledi. Tarifeye uymayan servisçiler şikayet edilecek.

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Bozkurt, 2024-2025 eğitim-öğretim yılının 9 Eylül 2024’te başlayacağını ve 20 Haziran 2025’te sona ereceğini duyurdu. Yeni eğitim döneminin öğrencilere, öğretmenlere, velilere ve servis şoförlerine hayırlı olmasını dileyen Bozkurt, başarılı bir eğitim yılı temennisinde bulundu. Başkan Bozkurt ayrıca, öğrenci taşımacılığı ve kantin hizmetleri konusunda önemli uyarılarda bulundu.

‘ÖZEL OKULLARDA FARKLI FİYAT TARİFESİ UYGULANAMAZ’..

Başkan Mustafa Bozkurt, öğrenci servis taşımacılığı konusunda bazı şikayetlerin kendilerine ulaştığını belirtti. Bozkurt, Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak servis taşımacılığı için bir fiyat tarifesi belirlediklerini ve bu tarifeye uyulması gerektiğini vurguladı. Tarifeye göre, servis ücretleri ev ile okul arasındaki mesafeye göre belirleniyor ve mesafeye göre belirlenen fiyat 9 eşit parçaya bölünebiliyor. Bozkurt, özellikle bazı özel okulların, belirlenen tarifelerin üzerinde ücret talep ettiğine dair şikayetler aldıklarını ifade etti. Bozkurt, gazetemize yaptığı açıklamada, “Velilerimiz tarafından servis taşımacılığı ile ilgili bize gelen bazı sıkıntılar oldu. Biz odalar birliği olarak bir tarife belirledik.  Bu tarifede ev ile okul arasındaki kilometreye göre fiyat belirlenecek. Bu kilometreye göre fiyat 9’a bölünecek. Fakat bazı özel okullarda bu fiyatın üzerinde tarife istendiği ile ilgili şikayetler geldi. Bununla ilgili kesinlikle velilerimizi, Ticaret İl Müdürlüğü’ne, Odalar Birliği’ne ya da Valiliğe şikayette bulunmalarını öneriyoruz. Çünkü bizim verdiğimiz fiyatın üzerinde taşımacılık yapmak kesinlikle yasaktır. Taşımacılık yaparken bazı özel şartlar ortaya koyduklarını söylüyorlar. Bu şartlar zaten Milli Eğitim Bakanlığı’nın, servis taşımacılığı yönetmeliği ile Yalova Belediyesi’nin servis taşımacılığı yönetmeliklerinde zorunlu olarak belirtildi. Arabalarda GPS takip sisteminin bulunması gibi. Zaten bu GPS takip sistemi arabalarda zorunlu. Bu arabaların takibi okul, servis ve veliler tarafından telefonlara indirilen uygulama sayesinde yapılıyor. Bununla ilgili velilerimiz ayriyeten ek bir fiyat ödememesi gerekiyor. İlçelerden gelen servislerde görüyoruz; okullarda çalışan öğretmenleri rehber personel gibi gösteriyorlar. Bu kesinlikle yasaktır. Her arabada rehber personel olmak zorunda. Bu rehber personel de Halk Eğitim’de sertifikalı olmak zorunda. Sertifikasız kesinlikle olamaz. Çocuklarımız servisçilere emanet. Servisçilerin yanında da bir rehber personel bulunmak zorunda” dedi.

‘SERVİS ARAÇLARININ YÖNETMELİKLERE UYGUN OLMALI VE ‘P’ PLAKA ZORUNLU’..

Bozkurt, servis araçlarının Yalova Belediyesi tarafından verilen ‘P’ plakasına sahip olması gerektiğini, aksi takdirde bu araçların kaçak servisçilik yaptığı anlamına geleceğini belirtti. ‘P’ plakalı araçların gerekli yönetmeliklere uygun olduğunu ve gerekli evrakları tamamladıklarını ifade eden Bozkurt, hem serviste hem de rehber öğretmen konusunda tüm yükümlülüklerini yerine getiren servisçilerin desteklenmesi gerektiğini belirterek şu açıklamalarda bulundu: “Servislerin ayrıca okul servis yönetmeliğine göre uygun olması gerekiyor. Ruhsatlarına işli olması gerekiyor. Özellikle 2018 ve üstü araçlarda koltuk sensörü, uç noktaları gösteren kamera ve emniyet kemeri olması gerekiyor. Özellikle koltuk sensörü çok önemli. Arabalarda öğrenci unutulduğuna çok şahit olduk. Koltuk sensörü olduğu zaman öğrenci koltuktan kalktığı zaman kameradan şoför görebiliyor. Eğer o koltukta bir öğrenci oturuyorsa ve arabanın içinde kaldıysa; kameradan fark edebiliyor.  Yalova mücavir sahası içerisinde tüm öğrenci servisi araçlarının Yalova Belediyesi tarafından verilen ‘P’ plakası olması gerekiyor. Eğer ki ‘P’ plakalı araçlar dışında servis çekiliyorsa bu kanunlara ve yönetmeliğe uygun değildir. Bu korsan servisçiliktir. Bütün araçların ‘P’ plakası bulunması gerekiyor. Çünkü mevzuata uygun yapan ‘P’ plakasını alan, evraklarını tam yapan, rehber öğretmenini bulunduran vermiş olduğu yükümlülük ve görevini tam yerine getiren esnafımızla, bunu yerine getirmeyenle ayrım yapmamız gerekiyor.”

‘KOMŞULARIN ÇOCUK TAŞIMASI YASAK’..

Mustafa Bozkurt, aynı apartmanda oturan komşuların birbirlerinin çocuklarını okula götürmesinin yasal olmadığını belirtti. Bu durumun kanun gereği yasak olduğunu vurgulayan Bozkurt, herhangi bir kaza durumunda sorumluluğun büyük olacağını ve ciddi sonuçlar doğurabileceğini ifade etti. Velilerin sadece kendi çocuklarını taşıyabileceğini belirten Bozkurt, emniyet birimleri ve jandarmanın bu konuda sıkı denetimler yaptığını da sözlerine ekledi ve şu açıklamalarda bulundu: “Kanun gereği aynı apartmanda oturan, komşular çocukların hepsini alıp da okula götüremez. Sadece kişi kendi çocuğunu götürebilir. Yalova’da bununla ilgili suiistimal oluyor. Aynı apartmanda komşuların çocuklarını alıyorlar bir arabaya; bir hafta arayla okula taşıyorlar. Böyle paylaştırma yapıyorlar. Bu kanun gereği yasak. Şikayet olduğu zaman arabalar ve sürücüleri hakkında işlem yapılır ve ağır sonuçları da olur. Sadece kişi kendi çocuğunu götürebilir. Komşunun çocuğunu da sürekli götürüyorsa bu iş artık taşımacılığa-ticarete giriyor. Bu haksız rekabettir. Emniyet birimlerimiz, Jandarma teşkilatımız bununla ilgili zaten çok sıkı denetim içerisindeler; kendilerine de teşekkür ediyoruz. Komşusunun çocuğunu okula götürürken Allah korusun bir kaza oldu; hesabını kim verecek?”

‘KİLOMETRE BAŞINA ÜCRET ALINMALI’..

Servis ücret tarifesini de kamuoyu ile paylaşan Başkan Bozkurt, “Kilometre tarifesi 0-3 km, 27 bin 176 TL. 3-6 km, 28 bin 120 TL. 6-9 km, 29 bin 415 TL. 9-12 km, 33 bin 300 TL. 12-17 km, 35890 TL. 17-22 km, 39 bin 405 TL. 22-27 km, 43 bin 290 TL. 27-32 km, 50 bin 875 TL ve 32-37 km 55 bin 962 TL’dir. İstenirse bu tarife 9 eşit parçaya bölünebilir. Rehber personelin ücreti ilaveten tarifeye yansıtılır. Bu rakam da öğrenci başı aylık 600 TL’dir” dedi.

‘KANTİNLERDE TARİFE VE HİJYEN KURALLARINA DİKKAT EDİLMELİ’..

Okul kantinlerinin periyodik olarak hijyen ve fiyat yönünden denetlenmesi gerektiğini vurgulayan Mustafa Bozkurt, “Okul kantinlerimiz periyodik olarak denetlenmesi gerekiyor. Tarife olarak da hijyen olarak da kantinler sıkı bir şekilde denetlenmeli. Fahiş fiyattan satış yapanlara yaptırımlar uygulanması gerekiyor. Bununla ilgili de şikayetler geliyor. Özel okullardaki kantinler ya da başka okullardaki kantinler arasında maalesef farklar oluyor. ‘Özel’ statüsü onların bu anlamda ‘özel’ olduğu anlamına gelmiyor. Kantinleri işleten tüm esnaf da ‘özel’dir. Kantincilerimiz devlet kurumuna ait değil; herkes kendine çalışıyor” dedi.

‘KIRTASİYE ÜRÜNLERİ ALIRKEN DİKKAT EDİLMELİ’..

Okul sezonu öncesinde kırtasiye alışverişlerinde anne ve babalara önemli uyarılarda bulunan Bozkurt, “Okul sezonu öncesi kırtasiye alışverişleri yapılıyor. Anne-babaların alışveriş yaparken özellikle dikkat etmesini istiyoruz. Kırtasiye ürünlerinde ‘CE’ belgesine dikkat edilmesini rica ediyoruz. Çocuklarımıza kanserojen maddeler alınmamalı. Merdiven altı ürünler alınmamalı. Renkli, cafcaflı ürünler alınırken hammaddesine dikkat edilmeli. Çocuklarımızın sağlığı için çok önemli” ifadelerine yer verdi.

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.