..”Deprem Yalova’nın bir gerçeği. Eski yapı stoğu ise ciddi bir sorun. Seçilmiş meclis üyeleri ve başkan, sorumluluk hissi ile bu sorunu çözmek adına inisiyatif aldı. Ancak gözüken o ki yapılan itirazlar neticesinde hukuki karar, plan notunun uygulamaya geçmesine engel olacak.”
..”İlk tercih insanımıza müstakil, bahçeli evler sunmak olmalı. Ancak merkez mahallelerimizde bu pek mümkün gözükmüyor. Apartman hayatına mahkum ettiğimiz insanlar için 4 veya 14 kat arasında bir fark yok. Önemli olan bu yoğunluğa cevap verecek otoparkı, yolu, yeşil alanı ihdas etmek.”
..”İnsanın yaşam hakkı müteahhit tarafından değil, halkın seçtiği yöneticiler tarafından belirlenmeli. Güvenlikli siteler değil güvenli mahalleler belediye tarafından planlanmalı, müteahhit eliyle yapılmalı.”
………………………………………………
‘Şehrin merkezinde kat artışından çekinmeyin!’
..”Şehrin merkezinde, bilhassa ticari merkezinde kat artışı yapmaktan korkmayın. Bireysel olarak binaları yenilemekten, yıkıp yapmaktan çok daha büyük bir etki yaratacağını, daha geniş kitleleri harekete geçireceğini, yeni bir ekonomi sahası ortaya çıkaracağını göreceksiniz.”
…………………………………………………
Yalova Belediyesi eski İmar Müdürü Kemal Baş, geçtiğimiz günlerde HABERCİ’nin gündeme getirdiği, riskli binaların yıkılıp yerlerine yeni ve sağlam binaların yapılmasına ilişkin konuyu değerlendirdi. “Deprem Yalova’nın bir gerçeği. Eski yapı stoğu ise ciddi bir sorun. Seçilmiş meclis üyeleri ve başkan sorumluluk hissi ile bu sorunu çözmek adına inisiyatif aldı. Ancak gözüken o ki yapılan itirazlar neticesinde hukuki karar, plan notunun uygulamaya geçmesine engel olacak. Bu engelleme bir fırsat olarak kabul edilmeli ve hemen alınması gerekli yeni kararlarla ilgili hazırlıklar yapılmalı” diyen Kemal Baş, şunları söyledi: “İlk olarak merkez mahalleler tekrar yaşanabilir hale getirilmeli. Rüstempaşa, Süleymanbey, Fevziçakmak, Bahçelievler mahallelerinde eski evlerde oturanları ölümden kurtarmak adına karar alınıyor. Ancak, aynı zamanda yaşamlarını daha sağlıklı, huzurlu, mutlu nasıl yaşarlar diye kararlar da alınmalı. Bu mahallelerde çocuk yaşamıyor mu? Bu çocuklar nerede top oynayacak, nerede-kiminle arkadaşlık yapacak, toprağı nerede şekillendirecek? Biz şehrin merkezinde mahalle maçı yaparak büyüdük. Mevcut Başkan’ın oturduğu Kaymakam Erkin Sokak’tan bizim oturduğumuz Hürriyet Sokak’a mahalle maçına gelirlerdi. Ne onların sokakta ne bizim sokakta ne de mahallemizde oyun oynayacak bir alan kalmadı.”
“Doğru planlama ve proje ile isteyin, takibini yapın yeter.”
Şehrin merkezinde bilhassa ticari merkezinde kat artışı yapmaktan korkmamak gerektiğinin altını çizen Yalova belediyesi eski İmar Müdürü Kemal Baş, bunun bireysel olarak binaları yenilemekten, yıkıp yapmaktan çok daha büyük bir etki yaratacağını, daha geniş kitleleri harekete geçireceğini, yeni bir ekonomi sahası ortaya çıkaracağını söyledi. “İlk tercih insanımıza müstakil, bahçeli evler sunmak olmalı. Ancak merkez mahallelerimizde bu pek mümkün gözükmüyor. Apartman hayatına mahkum ettiğimiz insanlar için 4 veya 14 kat arasında bir fark yok. Önemli olan bu yoğunluğa cevap verecek otoparkı, yolu, yeşil alanı ihdas etmek” diyen Baş, “Devletin imkanları bu alanları ihdas etmeye, ortaya çıkarmaya, kamulaştırmaya fazlasıyla yeter. Siz, doğru bir planlama ve proje ile isteyin, takibini yapın yeter. Halk için bu boş alanları oluşturduktan sonra kat artırımına gitmenin kimseye bir zararı olmayacaktır. Aksine; binalar yenilenecek, deprem güvenliği ile birlikte yaşanabilir, sağlıklı bir şehir vücuda getirilebilecektir. Devletin ve yerel sermayenin bu işlemlerin tamamını gerçekleştirmeye gücü de yeter bilgisi de” şeklinde konuştu.
“Bir yıl içerisinde dönüşüm başlayabilir.”
İlk olarak belediye ve valiliğin de içinde bulunduğu Cengiz Koçal Caddesi ve İstanbul Caddesi’nin bulunduğu adalar için dönüşüm planı ve tasarım projesi hazırlanabileceğini, koordinasyonun doğru sağlanması ile bir yıl içerisinde dönüşümün başlayacağını vurgulayan Kemal Baş, şunları söyledi: “Hem şehrin idari merkezi değişmemiş hem deprem güvenliği sağlanmış hem de yaşanabilir şehrin ilk adımları şehrin tam kalbinde atılmış olur. Vücuda gelen bu örnek dalga dalga tüm şehir merkezine yayılacak; yolları, otoparkları, yeşil alanları ve modern mimarisi ile yeni Yalova teşekkül edecektir. Bu kararlar alınırken hukuki yönden problem yaşanması istenmiyorsa Yalova Belediyesi imar ve planlama personelinin fikri alınsın. Personel yetişmiş, çağa uygun, dinamik ve aynı zamanda tecrübelenmiştir. Şehrin gelişimi ve dönüşümü ile ilgili dosyalar ellerinde mevcuttur. Sizi yanlışa götürmeyeceği gibi icraattan da alıkoymaz.”
“15. ve 16. mahalleleri planlayalım”
“Devletimiz Türkiye’nin her yerinde yeni mahalleleri planlamak üzere belediyelere arazi tahsisinde bulunuyor. Yalova olarak talebimizi yapalım. Yeni mahallelerimizi müstakil, bahçeli evlerden oluşan, 2 katlı, insan ölçeğinde binalar şekilde tasarlamalıyız” diyen Baş, son olarak şunları söyledi: “İnsanlar toprağa basmalı, bahçesinde toprağını şekillendirmeli, komşuluk ilişkileri yeniden canlanmalı, ezan sesi hoparlörsüz duyulmalı, ağaç boyunu geçmeyen bina yapmak en katı kanun olmalı. İçinde bakkal, marangoz, demirci, okul, hastane olmalı. İnsanlar yürüyerek hepsine ulaşmalı. İnsanın yaşam hakkı müteahhit tarafından değil, halkın seçtiği yöneticiler tarafından belirlenmeli. Güvenlikli siteler değil güvenli mahalleler belediye tarafından planlanmalı, müteahhit eliyle yapılmalı. Bu örnek ise bahçeli müstakil yaşamın sadece köylerimizde değil şehir hayatı için de mümkün olabileceğini gösterecektir. Arsa payının çok yüksek ve zorlayıcı olduğu bu dönemde devlet arazisini en ucuz maliyetle halkımızın imkanına sunmak gerçek bir sosyal belediyecilik örneği olacaktır. Geleneksel mahalle yaşamının yeniden ihyası demek olacak olan bu proje için geç kalınmadan devlet arazisi talebinde bulunmalıyız.”