yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
18°C
Yalova
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Salı Açık
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

KOLLARI SIVAYIN!

KOLLARI SIVAYIN!
21.02.2023 17:11
0
A+
A-

YA ŞİMDİ YA HİÇ!

Vali, vekiller, belediye ve yerel yönetimleri uyarıyoruz; vakit varken acil önlemlerinizi alın..

YALOVA KAMUOYU ADINA HABERCİ’DEN AÇIK MEKTUP

Haber-Yorum/ İbrahim YURDAGÜL

  • Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce Yalova merkezdeki tüm binaların kontrolü bir kez daha güncellenmeli ve yıkılması gerekli olan binalar -başta okullar, sağlık kuruluşları, kamuya açık alanlar olmak üzere- tek tek ve eksiksiz tespit edilmeli.
  • Acilen yıkılması gereken binaların yıkım işlemleri süratle tamamlanmalı; yerlerine alternatif yeni yapıların yapımına başlanmalı. (Yerinde inşaat da olabilir, zemini müsait farklı alanlardaki yapılanmalar şeklinde de olabilir.)
  • Demir ve beton firmaların ciddi biçimde denetlenmeleri, özellikle yeni inşaatların yapımında kullanılacak demir ve betonun kalite kontrolü sağlanmalı.
  • Deprem esnasında olası yıkımlar sonrası binalar arası geçiş ile ilgili önlemler alınmalı; bu noktada park sorunu acilen çözülmeli, zaten dar olan cadde ve sokaklarda çift taraflı park mutlak surette yasaklanmalı ve bunun için de açık ve kapalı otoparklar tesis edilmeli.
  • Toplanma alanları net biçimde belirlenmeli ve afet durumunda buralarda toplanma, barınma ve hayatı devam ettirme noktasında tüm ihtiyaçların önceden temini -çadır, battaniye, konteyner, vb.- sağlanmalı.
  • Özellikle zemin katlarda ve bodrumlarda, farklı gerekçelerle sütun kesiklerine, alan genişletmelere izin vermeyecek şekilde denetimler yapılmalı.
  • Zemini sıkıntılı olan alanlardaki eski yapılar tek tek elden geçirilmeli, 1999 sonrası yeni yeni yönetmeliğe uygun yapılan binaların da sağlamlık testleri güncellenmeli.
  • Yapı denetim firmalarının seçimi müteahhit tercihlerine bırakılmamalı, bu firmalar devlet tarafından belirlenmeli ve böylece müteahhit-yapı denetim yetkilisi arasındaki ticari bağlantının önüne geçilmeli, ilgili mühendislik firmalarının masa başından onay vermelerinin önüne geçilmeli, zemin etüt çalışmalarından inşaatın tamamlanmasına ve iskan alınmasına kadarki tüm süreç denetim ve kontrol altında tutulmalı. (Her ne kadar konu merkezi hükümeti ilgilendirse de Yalova’nın yerel yönetimleri bu noktada Ankara’da etkin rol oynamalı.)
  • İmar affı ile ruhsatlandırılan ve ikamet edilen tüm yapılar acilen incelenmeli, gerekiyorsa bu yapılar yıkılarak yerlerine yenileri yapılmalı ve hak sahiplerine süratle teslim edilmeli.
  • Kentsel dönüşüm konusunda yeni bir durum değerlendirmesi yapılmalı; Bağlarbaşı mahallesindeki yapıların deprem güvenliği test edilerek, eğer gerekiyorsa, dönüşümde önceliğin bu bölgeye değil de şehir merkezinde dağınık halde bulunan sağlıksız yapı stoğuna verilmesi sağlanmalı. (Zamanlama çok önemli; kentsel dönüşümdeki öncelik doğru tespit edilmeli.)
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.