yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,5187
EURO
34,9172
ALTIN
2.436,32
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
15°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

‘KIYILAR DEVLETİNDİR!’

‘KIYILAR DEVLETİNDİR!’
07.03.2022 16:12
0
A+
A-

 

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Geçtiğimiz Pazar günü Çiftlikköy Sahil Yürüyüş Yolu Yaprak Sokak kesişim noktasında ilginç bir olay yaşandı. Gürer Maden Nakliyat Asfalt İnş Taah. San. Tic. Ltd. Şti. yetkilileri tarafından Sahil Yürüyüş Yolu demir paravanlarla kapatıldı. Sahil Yolu’nun kapatılması büyük tepki topladı. Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar, yolun özel mülkiyet olmadığını belirtti. Yolun, Kıyı Kanunu’na göre devlete ait olduğunu söyleyen Silpagar, “Kıyılar, devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyılarla sahil şeritlerinin, kullanılış amaçlarına göre derinliği ve kişilerin bu yerlerden yararlanma imkan ve şartları kanunla düzenlenir” dedi.

‘ENCÜMEN KARAR ALDI’..

Vatandaşın başvurusuna istinaden belediye encümeninde karar alındığını söyleyen Silpagar, şunları söyledi: “Pazar günü saat 15:00 civarında belediyemiz haber merkezine vatandaşlarımızın Sahil Yürüyüş Yolu’nun inşaat firması tarafından kapatıldığı ihbarları üzerine Belediyemiz Zabıta ekipleri şikayet konusu yere gidildi. Sahil Yürüyüş Yolu’nun Yaprak Sokak kesişim noktasında Gürer Maden tarafından kapatıldığı tespit edildi. Konu tutanak altına alınmıştır. Çiftlikköy Sahil Mahallesi, ada mevkii 3108 parsel no.lu taşınmaz, Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 12.10.2016 tarih ve 2692 sayılı karar ile 3. derece arkeolojik sit alanı ilan edilmiş olup, parsele ilişkin 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 24.01.2018 tarih ve 3355 sayılı kararı ve Belediye Meclisi’nin 05.02.2018 tarih ve 23 sayılı kararı ile onaylandı. Koruma amaçlı imar planı kesinleştikten sonra vatandaşın başvurusuna istinaden, 28.03.2018 tarih ve 74 sayılı belediye encümen kararı ile parsel üzerinde ifraz ve yola terk işlemi yapıldı.”

‘BİR BAŞVURUSU BULUNMUYOR’..

İskan işlemleri için vatandaşın belediyeye bir başvurusun bulunmadığını söyleyen Silpagar, şöyle konuştu: “Yapılan işlemler sonrasında, 1984 ada 10 parsel, 410,51 m2’lik ayrılan kısım imar planında kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında yani kıyı alanında kalıyor. 1984/9 parselde 26.12.2018 tarih ve 2018/271 sayılı inşaat ruhsatı düzenlenmişti. Gürer Maden, inşaat yapım çalışmalarına başladı. Söz konusu firma, inşasına iskan işlemleri için bugün tarihi itibari ile belediyemize herhangi bir başvurusu bulunmuyor. Art niyetli bazı şahıslar tarafından söz konusu inşaat firmasının iskanının haksız, hukuksuz ve mesnetsiz bahaneler ile iskan verilmediği ve uygulama ve terkin yapılmadan nasıl ruhsat verildiğini sosyal medya hesaplarında paylaşıldığı görüldü. Çiftlikköy Belediye Başkanı ve çalışanları hiçbir siyasi amaç gütmeden, din, dil, ırk ve mezhep gözetmeksizin herkese eşit şeffaf bir şekilde,  5393 sayılı belediye kanunu, 3194 sayılı imar kanunu ile ilgili kanun ve yönetmeliklere uygun şekilde görevini ifa etmektedir.”

‘KIYILAR DEVLETE AİTTİR’..

Kıyı Kenar Kanunu’nu hatırlatan Silpagar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak kıyı alanında kalan bu parsel için Gürer Maden adına tapu çıkmıştır. Anayasa’nın ‘kamu yararı’ başlıklı ve ‘kıyılardan yararlanma’ alt başlıklı 43. maddesinde kıyıların özel mülkiyete konu olamayacağı ifade ediliyor: “Kıyılar, devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyılarla sahil şeritlerinin, kullanılış amaçlarına göre derinliği ve kişilerin bu yerlerden yararlanma imkan ve şartları kanunla düzenlenir.” Aynı zamanda Kıyı Kanunu’nun 5. maddesinde, ‘kıyılar, devletin hüküm ve tasarrufu altındadır’ şeklinde, 6.maddesinde de ‘kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz’ şeklinde belirtildiğinden Sahil Yürüyüş Yolu Pazar günü saat 19:00’da Zabıta ekipleri tarafından halkımızın hizmetine tekrar açıldı. Söz konusu alanın kıyı kenar çizgisi içerisinde kaldığından dolayı durum, İlçe Kaymakamlığı’na bildirildi.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.