yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
22°C
Yalova
22°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
24°C
Pazar Parçalı Bulutlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
18°C

KİVİ EKONOMİSİNE YILLIK 20 MİLYON TL’LİK KATKI

KİVİ EKONOMİSİNE YILLIK 20 MİLYON TL’LİK KATKI
07.01.2022 16:24
0
A+
A-

 

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yoğun çalışmaları sonucu geçen yıl hayata geçirdiği ‘Kocadere-Şenköy Havzasında Kivi Üretiminin Geliştirilmesi Projesi’nin 2. etabı kapsamında kivi bahçelerinin tesisinde kurulacak malzemelerin dağıtımı yapılmıştı. Dağıtımı yapılan beton direklerin bahçe kurulumları ise tam gaz devam ediyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, “Projenin 1. Etabında 16 çiftçimize 65 dekar kivi bahçesi kurulumunda kullanılacak 2 bin 600 adet beton direk ve gerekli tel ve kurulum malzemeleri dağıtıldı. Çiftçiler kivi askı sistemini tesis ederek fidanları diktiler ve sulama sistemlerini de kurarak 65 dekar bahçe tesislerini tamamladılar. Projenin 1. etabında başvuru yaptığı halde hibe desteği alamayan çiftçilerin taleplerini 2. etap projemiz ile tamamlanıyor.  Bu etapta da yine 16 çiftçimize 50 dekar alanda bahçe tesis etmek üzere 2.000 adet beton direk ve diğer askı sistemleri malzemeleri hibe desteği olarak verildi. Destek ile kivi bahçe maliyetinin yaklaşık yüzde 50’si karşılanıyor. Böylece 2. etabın sonunda 115 dekar alanda yeni kivi bahçeleri kurulmuş oldu. 2016-2018 yıllarında uygulanan Genç Çiftçi Projeleri ile bölgede 22 genç çiftçimize 110 dekar alanda kivi bahçesi kurulmuştu. Böylece bugüne kadar Kocadere, Şenköy, Teşvikiye köylerimizde toplam 54 çiftçimize 225 dekar alanda kivi bahçe tesisi için hibe desteği sağlandı. Bu desteği 500 dekara tamamlamak için projenin bundan sonraki etapları için de Bakanlığımız ‘Tarım Arazilerinin Etkin Kullanımının Desteklenmesi’ 2022 proje programına 200 dekar alanda hibe desteği sağlanması için proje sunulmuştur. Proje alanında bugüne kadar yapılan çalışmalarla Kivi üretim alanı 500 dekarı geçmiştir. Kivi bölge ekonomisine yıllık ortalama 18-20 milyon TL katkı sağlıyor” dedi.

Bölgeye büyük katkı..

Bölgede kivi yetiştirmeye elverişli alanların azami ölçüde değerlendirilmesi ile kivi yetiştiriciliğini geliştirmek,  belli bölgede üretimini yoğunlaştırarak üreticinin girdi alımlarında ve pazarlamada söz sahibi olması, danışmanlık ve hizmet alımlarının tek elden daha ucuza yapılabilmesi, pazara sürekli ve sürdürülebilir ürün arz etme imkanı bulunacak. Sektörle ilgili yatırımcıların (soğuk hava deposu, malzeme satıcıları vs.) bu bölgeye ilgileri artacak, ekonomik olarak yatırım yapma imkanı doğacak ve dolayısıyla Yalova ekonomisine çok önemli katkı sağlanmış olacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.