yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
21°C
Cumartesi Çok Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

KIRSAL KALKINMANIN ADI: SERMAYECİK

KIRSAL KALKINMANIN ADI: SERMAYECİK
30.05.2022 16:23
0
A+
A-

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Altınova Belediyesi 14. Geleneksel Sermayecik Köyü Çilek Festivali’nde renkli görüntüler yaşandı. Binlerce kişinin katıldığı çilek festivalinde en iyi çilek yetiştiricisi belirlendi. Çilek yetiştiriciliği yarışmasında dereceye girenlere ödülleri, protokol üyeleri tarafından verildi. Festivale, Yalova Valisi Muammer Erol, AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, Altınova Kaymakamı Regaip Ahmet Özyiğit, Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, Tavşanlı Belediye Başkanı Mücahit Kaçar, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

‘2. GÖLET TARIMA KATKI SUNDU’..

Festivalin açılış konuşmasını gerçekleştiren Sermayecik Köyü Muhtarı Adem Gençtav, “Son olarak 2019 yılında yapmış olduğumuz çilek festivalimizi iki yıldır tüm dünyada ve ülkemizde yaşanan kovid-19 salgını nedeni ile yapamamıştık. Hamdolsun, korona virüsünün etkisini azaltması ile tekrar sizlerle hasret giderme fırsatı bulduk. Sermayecik Köyü havası, doğası, suyu, insanları ve ürettiği zengin ürünleri ile Yalova’mızın nadide köylerinden bir tanesidir. Köyümüzde yaklaşık yarım asırdan bu güne, çilek üretimi yapılmakta ve gelişerek devam etmektedir. Her yıl köyümüzde ortalama 450-500 ton çilek üretimi yapılmaktadır. Sermayecik çileği tadı, kokusu, aroması, kalibresi, verimi ve raf ömrünün uzun olması sebebi ile çok talep görmektedir. Köyümüzde çileğin yanı sıra kiraz, ceviz, kızılcık, fasulye, fındık ve erik yetiştiriciliği de ticari olarak yapılmaktadır. Biz üreticiler, devletimizin her daim yanımızda olduğunu biliyor, bu doğrultuda üretimi her geçen yıl arttırmaya devam ediyoruz. 2019 yılındaki çilek festivalinde sözünü aldığımız Sermayecik 2. Tarımsal Sulama Göleti, 2022 yılında tamamlanarak üreticilerimizin hizmetine sunulmuştur. Yeni göletimiz ile birlikte daha önce sulanamayan ve atıl durumda olan tarım arazileri suya kavuşarak üretime kazandırılmıştır. Sermayecik 2. göletinin yapılmasında büyük emeği ve desteği olanlara teşekkür ederiz” dedi.

‘KAZANCINIZ BOL OLSUN’..

Festival ile birlikte İstanbul’un fetih gününü de kutlayan Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, “2 yıllık pandemi sürecinden sonra bir araya geliyoruz. İnşallah çok güzel bir festival olacak. Dünyada üretimin çok önemli olduğunu gördük. Bunun en güzel örneğini, pratiğini bizlere gösteren bir köy burası. Bu köyümüzün tarımda ilerlemesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu birliktelikle yürüyen bir iş. Omuz omuza verince ilerleyen bir iş. Bu birlikteliğin en güzel örneğini burada görüyoruz. Bugün İstanbul’un fethinin yıldönümü. Atalarımızın büyük işler yaptığı bir gün bugün. Bu günü unutmayalım. Türk milletinin ne kadar büyük bir millet olduğunu unutmayalım. Bundan sonra da bu büyüklüğü dünyaya gösterebilecek bir milletiz. Düşüncelerimiz farklı olabilir ama birlikteliğimizi, bu vatan için, bu millet için birlikteliğimizi hiçbir zaman kaybetmeyelim. Üreticilerimize de bundan sonraki süreçte bol ve bereketli ürünler diliyorum. Kazancınız bol olsun diyorum” dedi.

‘SERMAYECİKLİLER ÇOK ÇALIŞKAN’..

Altınova Kaymakamı Regaip Ahmet Özyiğiz ise konuşmasında, “Burası devlet-millet birlikteliğinin sonucu. Devlet olmadan millet olmadan hiçbir şekilde başarı elde edilemez. Milletimiz yani Sermayeciklilerimiz çok çalışkan ve çok üretken bir yapıda. Devletimiz de büyük bir destekle burada büyük bir başarı elde edildi. Bu çalışmada bu festivalde herkesin başarısı ve katkısı var. Ben bu emekte herkese teşekkür ediyorum. Bu birliktelik bu emek olmazsa böyle güzel sonuç olmazdı. Bundan sonra da ülkemizde memleketimizde güzel işleri başaracağız” dedi.

‘KIRSAL KALKINMANIN ADI SERMAYECİK’..

İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar ise, Sermayecik çilek yetiştiriciliğinden bahsetti. Parıldar, “İl Müdürlüğü tarafından gerek Bakanlık gerekse İl Özel İdaresi destekleri ile yöreye uygun, verimi yüksek ve tüketici talebi göz önüne alınarak çilek yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak üzere projeler geliştirilmiştir. İlimiz büyük pazarlara yakınlığı ve özellikle yaz döneminde turizm amaçlı artan nüfus yoğunluğu nedeniyle çilek üretiminde cazip fiyatlar sunmaktadır. Mayıs ayından Ekim ayı sonuna kadar devam eden altı aylık periyotta, pazara sürekli çilek sunma imkanı bulunmaktadır. Yapılan etüt çalışmalarıyla çilek yetiştiriciliğine uygun toprak ve iklim yapısına sahip köylerimizde, çilek yetiştiriciliğini teşvik etmek amacıyla öncelikli olarak Sermayecik köyü gibi havza potansiyeli olan köylerimiz desteklenmektedir. Sermayecik bir kırsal kalkınma hikayesidir. Doğduğu yerde doymak isteyen insanların, toprağının bir karışını bile boş bırakmamak için çalışan insanların hikayesidir. Yalova’dadır. Yalova’yı aşmıştır. Hatta Türkiye’yi de aşmıştır. Sermayecik Köyü Türkiye’nin birçok yerinde tanınan bir köy, Çilek de Sermayecikle özdeşleşen bir ürün olmuştur. Türkiye’de Sermayecik denilince çilek, çilek denilince de Sermayecik akla gelmektedir. Sermayecik modeli kurumlar arası işbirliğinin başarı ürünüdür. Burada Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, muhtarlık, kaymakamlık, ilçe müdürlüğü, belediye başkanlığı, İl Özel İdaresi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bunların hepsinin katkı sağladığı bir modeldir. Sermayecik Köyü’nde tüm bu saydığım kurumların işbirliğiyle uyguladığımız kırsal kalkınma modeliyle çiftçimiz köyünde kalmıştır. Bu çalışmalarda 2007 yılında köyümüzde kurulan ve başarıyla çalışmalarını sürdüren kooperatifimiz önemli bir lokomotif görevi üstlenmiştir. Köyde üretilen çilekler bölgemizde ve özellikle İstanbul halinde ‘Sermayecik Çileği’ ismi ile haklı bir üne kavuşmuş ve tüketiciler tarafından tercih edilmiştir. Köyde üretilen Sermayecik Çileği İstanbul’da tüketicilerin takdirini kazanmıştır. Gelinen bu aşamada Sermayecik çileğinin taklit ve tağşiş edilmesini önlemek için, markalaşmak ve coğrafi işaretlerle ürünün aidiyetini sağlamak hedeflenmektedir” dedi.

YARIŞMALAR YAPILDI..

Konuşmaların ardından, en iyi çilek yarışması, çilek güzellik yarışması ve çilek yeme yarışmaları düzenlendi. Daha sonra çilek yetiştiriciliği yarışmasında dereceye girenlere ödülleri, protokol üyelerince takdim edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.