yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
17°C
Yalova
17°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Hafif Yağmurlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

‘KENT KONSEYİ; KENTİN ORTAK AKLIDIR’

‘KENT KONSEYİ; KENTİN ORTAK AKLIDIR’
29.08.2023 18:09
0
A+
A-
  • Gözde FM’in Okyanus isimli yayınına katılan Yalova Kent Konseyi Başkanı Mustafa Kandemir, Dirençli Kentler Çalıştayı’nın diğer illerde de örnek teşkil ettiğini söyledi.

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Yalova Kent Konseyi Başkanı Mustafa Kandemir, Gözde FM’de Kutsi Aksay’ın sunduğu Okyanus programının konuğu oldu. Kutsi Aksay’ın sorularını yanıtlayan Kandemir, Kent Konseyi’nin yapmış olduğu çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

‘Kentin ortak aklıdır’

Kent Konseyi’ni ‘kentin ortak aklı’ diye tanımlayan Kandemir, Yalova Kent Konseyi’nin işleyişini şöyle anlattı: “Yerel Gündem 21 ile hayatımıza giren, daha sonra da Kent Konseyi olarak devam eden genç bir oluşumdan bahsediyoruz. Valilik makamından birçok kuruma, kamu kuruluşlarından ildeki sivil toplum kuruluşlarına büyük bir yelpaze sahip. Sivil irade ile devletin iradesini ortak noktada buluşturan, özgür düşüncelerini söyleyebildikleri, her oluşumun temsil yetkisinin seçimle meşru haline geldiği, kamuoyu gücünü elinde bulunduran bir iradeden bahsediyoruz. Böylesine güçlü bir yapıya sahip olan oluşumun en önemli görevi de genel kurullardan gelen öneri,  istek ve arzuları yönetim kurulları olarak rapor haline getirmek, sivil iradenin rahatça konuşabileceği ve fikirlerini sunabileceği ortamlar oluşturarak; buradan çıkan sonuçları ilgili kurumlara iletmektir. İletilen raporlar neticesinde ilgili kurumlardan gelen cevapları, yine genel kurula bildirmek, yapılması gereken konuları sivil idare olarak takibini yapmaktır. Yalova bu konuda ciddi adımlar atmış. Geçmişte örnekleri de vardır. Kısacası şöyle diyebiliriz; tamamen gönüllülerden oluşan ve kentin çalışan büyük bir ARGE departmanıdır. Yani kentin ortak aklıdır.”

Raporlar İl Genel Meclisi’ne de sunuldu

Kent Konseyi, kendilerine gelen sorun ve talepleri bir rapor haline getirip, Yalova Belediye Meclisi’ne sunuyor. Bunun dışında bir ilk gerçekleştirilerek raporlar İl Genel Meclisi’ne de sunuldu. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kandemir, “Kent Konseyleri oluşturmuş oldukları raporları, belediyeye sunar. Biz zaten kapsayıcı olarak hareket ediyoruz. Belediye sınırları içerisinde olmayan konular da bize geliyor. İl Özel İdaresi; köylerin bağlı olduğu, çok güzel hizmetlerin yapıldığı bir yer var. Bize gelen şeyleri oralara da iletmemiz lazım. Bizim bir şansımız; daha önceden genel sekreterlik görevinde bulunan Hasan Soygüzel başkanımız var. Kendisi de Kent Konseyleri Birliği’nde yönetim kurulu üyesi. Yalova olarak ne katabiliriz? Bir şey yapalım ama ‘Türkiye’de örnek olsun’ dedik. Bu raporları İl Özel İdaresi’ne de sunduk. Bununla kalmayarak, hangi müdürlükler varsa onlarla da irtibata geçiyoruz” dedi.

‘Dirençli Kentler Çalıştayı diğer illere de örnek oldu’

Dirençli Kentler Çalıştayı’nın diğer illerde de büyük yankı uyandırdığını söyleyen Kandemir, “Bu yaptığımız çalışma Yalova’nın geleceği noktasında, idare edenlere müthiş bir yol gösterici harita çıkarmış olduk. Biz bu çalıştayı, yüzyılın felaketi olarak bilenen depremden önce yapmayı planladık. Çalışmalara başladık, ancak kalplerimizi parçalayan felaketten sonra ara verdik. Anladık ki, çok doğru bir karara imza atmışız. Çalıştayı hazırlayan ekip, yine kendi alanlarında işlerin nasıl hareket edeceğini iyi bilen arkadaşlarımızdan oluştu. Bu sayede de kentin söz sahibi olduğu, yüksek ölçekte katılımın sağlandığı bir çalıştay gerçekleşti. 32 kurum ve kuruluş, 212 kişi. Dirençli Kentler Çalıştayı, bütün sorunları ele aldı. Çevre, sağlık, ekonomi ve toplum, doğal afetler, şiir, bölge planlama, savaşlar, göçler, akıllı kentler ve yönetişim başlıkları adı altında yapıldı. İki gün süre çalıştay sonucunda rapor haline getirildi. Bütün kurum ve kuruluşlar aynı masaya getirildi. İl dışından da hocalarımız geldi. Daha elzem olan konular ise, sosyolojik ve psikolojik açıklardan değerlendirildi. Kentimizin direnç seviyesi ortaya çıkarıldı. Tabi ki raporlarla ilgili bu çalışma, ilgili yerlere iletilmeye başlandı. Belediyeden başladık, bakanlıktan tutun Ankara nezrinde de yetkili yerlere ileteceğiz. Türkiye’ye örnek bir çalışma oldu. Bu çalışma yapıldıktan sonra birçok il bizlerden bilgi aldı. Bu da çalıştayın önemini artırdı. İstanbul ve Bursa, bizden konuyla ilgili bilgiler aldı. Buna benzer çalışmaların yapılabilmesi için bizleri davet ettiler. Böylesine güzel bir işe imza attığımız için mutluyuz” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.