yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3653
EURO
34,7971
ALTIN
2.394,12
BIST
10.270,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
16°C
Yalova
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C

KATFA-DER’DEN ÜRETİCİLERE ZİYARET

KATFA-DER’DEN ÜRETİCİLERE ZİYARET
18.01.2023 16:27
0
A+
A-

 

 

  • Uluslararası Kadın ve Toplumsal Gelişim Derneği (KATFA-DER) üyeleri, organik sirke yapım atölyesini ve orkide seralarını gezdiler.

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Uluslararası Kadın ve Toplumsal Gelişim Derneği (KATFA-DER) üyeleri, ‘İlimizi Tanıyoruz’ programı kapsamında çeşitli ziyaretler gerçekleştiriyor. Dernek üyeleri, Yalova’da üretilerek dünyanın birçok ülkesine ihraç edilen organik sirke atölyesini ve dünya üretim sıralamalarında ve ihracatında en üst sırada olan kesme orkide seralarını gezerek, üretim aşamaları hakkında satış konusunda izlenen yolları yetkili kişilerden öğrendi. Çiftlikköy’de üretilen sirke atölyesini ziyaret ederek, üretici Fuat Pınar’dan sirke üretim aşamalarını ayrıntılı şekilde öğrenen dernek üyeleri, çeşitli sorularına da cevaplar buldular.

‘En iyi sirkeyi ben üretiyorum’..

Şirket sahibi Pınar, 53 farklı sirke ürettiğini ve bu sirkelerin en az 7 yıllık bir emek ve bekleme aşamasını geçirdiğini dile getirdi. Evde çeşitli meyvelerden yaptığımız sirkelerin aslında sirke olmadığını belirten Pınar, sirke olması için aşamalara çok dikkat edilmesi gerektiğini, kullanılan malzemelerin organik olması gerektiğini belirtirken sirkelerin yaşayan organizmalar olduğunu, duygu ve hislerimizden dahi etkilendiklerini belirtirken evde ürettiğiniz sirkelerin çok da organik olmadığı konusuna da dikkat çekti. Dünyada en iyi sirkenin kendisi yaptığını söyleyen Pınar, bu yılki en iyi sirke üreticisinin kendisinin seçildiğini de dile getirdi. Ürettiği sirkelerin kullanım süresinin süresiz olduğunu ve sıfır alkol olduğunu belirtti.

‘Yalova patentli olsun’..

Başkan Anıl, Yalova’nın üzümünden Yalova’da üretilen bir sirke olduğuna göre bu sirkenin Yalova’nın patentli ürünleri arasına geçmesi gerektiğini söyledi. Tarım İl Müdürlüğü’nün Yalova patentli birçok ürün geliştirdiğini vurgulayan Nurten Anıl, bu ürünün de Yalova patent alması için yetkililere gerekli başvuruların yapılmasını bunun dikkate alınması gerektiğini arzu ettiğini söylerken, “Bu konuda bizim de elimizden gelen bir şey olursa seve seve yanınızda oluruz” dedi. Anıl, Yalova’nın kendine özgü birçok ürünleri var gün geçtikçe bunların üzerine dahası da gelmekte neden bir tane de Yalova patentli sirkemiz olmasın diyerek sözlerini tamamladı.

Orkide bahçesine ziyaret..

Buradaki ziyaretini tamamlayan dernek üyeleri, orkide seralarını da gezerek, orkide yetiştiriciliği hakkında da bilgiler aldılar. Aralık ve Mayıs ayları arasında bir kökten sadece bir kesme orkide yetiştiğini belirten yetkililer, “Maliyetler o kadar fazla ki bazen masrafımızı karşılamıyor. Oysaki dünyaya en fazla orkide ihraç eden şehir biziz çiçeklerin yetişmesinin arkasında çok büyük emekler var ısı derecesini nemini her zaman dengede tutmak zorundayız ki çiçekler bozulmadan istediğimiz gibi açabilsin ve biz de verim alalım” dedi.

Teşekkür etti..

Başkan Anıl, “Orkide bahçesinde olmak cennetten bir köşede olmak gibi o kadar güzel duygular yaşattı ki bize o çiçeklerin arasında olabilmek o mutluluğu yaşamak gerçekten bambaşka bir duygu. Tabii bu güzellikleri görebilmek ve bu güzellikleri yaşayabilmek oldukça külfetli ve maliyetli bizler bunları göremiyoruz sadece görsel şölen kısmını yaşıyoruz Bu nedenle de emek karşılığını bulamıyor çoğu zaman aslında o görsel şölenin arkasında yaşanan onca emeği ve maliyeti bildiğimizde ederinin ne kadar altında bir fiyatla satıldığını da anlayacağız bunun arkasında onca insan emeği var ve bu emekler gerektiği şekilde karşılanmalı. Kesme orkide satışının perakende yapılmadığını üzülerek öğrendik keşke satın alıp katkımız olabilseydi. Bizler de birer dal alıp en azından küçük birer katkıda bulunmayı Arzu ederdik. Ama bize o kadar güzel duygular yaşattılar ki bu görsel şölen için Tuğtekin çiçekçiliğe çok çok teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.