yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,5706
EURO
34,8788
ALTIN
2.427,65
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
22°C
Yalova
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Parçalı Bulutlu
21°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

İLYASKÖY’DEKİ DOĞAL GÖLETİN ÇEVRESİNDE NELER OLUYOR?

İLYASKÖY’DEKİ DOĞAL GÖLETİN ÇEVRESİNDE NELER OLUYOR?
14.06.2022 10:41
0
A+
A-

­

SORULAR, SORULAR..

1- Yaklaşık 200 bin metre küp dolgu yapılacağı iddia edilen bu bölge için hazırlanmış bir proje var mı?
2- Proje ve uygulama ihalesi yapıldı mı?
3- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile DSİ ve Orman Bölge Müdürlüğü’nün görüşleri alındı mı?
4- Söz konusu toprak, orman ve doğal gölet çevresine, izinler alınarak ve planlara işlenerek mi dökülüyor?
5- Denetim ve sorumluluk kimde?
6- Yalova kamuoyuna bir bilgilendirme yapılması düşünülüyor mu?

KONUNUN UZMANLARI NE DİYOR?

“Göletin genişletiliyor gibi gözükmediği, etraftaki kotlardan da faydalanıp yedirilerek döküm yapıldığı, bu şekilde bir dolgunun gölet suları yükseldiğinde kayarak göleti doldurabileceği apaçık ortadadır.”

Haber/Yorum – İbrahim Yurdagül

Çevreyi ve doğayı sevmek, korumak. Yılın belli günlerinde göstermelik etkinlikler, süslü sözler, birkaç genci-öğrenciyi yanınıza alarak sahilde-caddede yapacağınız temizlik veya çöp toplama etkinlikleri ile geçiştirilebilecek bir durum değil; olmamalı.
İşte size çarpıcı bir örnek. Yer, Yalova’nın İlyasköy’ündeki doğal gölet ve çevresi.

Yalova kamuoyu bilgilendirme bekliyor..
Göletin çevresi resmen dolgu alanına dönmüş durumda. Yola ve çevreye serilen toprak hafriyat toprağı mı yoksa bir proje uygulaması mı bilmiyoruz ve yetkililere sesleniyor, Yalova kamuoyu adına bilgilendirme talep ediyor, açıklama bekliyoruz.

İlyasköy’de yaşananlar ortada
İlyasköy’de bulunan doğal göletin çevresine dökülen toprak ve ormanın tahrip edildiği iddiası ile bölgeden ulaşan bilgi ve fotoğraflar endişe verici. Yer üstü sularının korunması kapsamındaki yönetmeliğe bakıldığında, havzaların korunması ile ilgili maddeler gayet açık.

Yönetmelikler ne diyor?
“ a.1. Tabii Göl, Baraj Gölü ve Göletlere Matuf Koruma Alanları.
Yönetmelikte, içme ve kullanma suyu olarak belirlenen veya belirlenmesi planlanan tabii göl, baraj gölü ve göletlere dair koruma alanları tespit edilmiştir. İlgili maddelerde bu alanlara dair düzenlemeler ve hukuki kısıtlamalar getirilmiştir. Buna göre mutlak koruma alanı; içme-kullanma suyu temin edilen veya edilmesi planlanan tabii göl, baraj gölü ve göletlerin, maksimum su seviyesinden itibaren yatayda 300 metre genişliğindeki kara alanıdır. Kısa Mesafeli Koruma Alanı – Kısa mesafeli koruma alanı; içme-kullanma suyu temin edilen veya edilmesi planlanan tabii göl, baraj gölü ve göletlerin, mutlak koruma alanı sınırından itibaren yatayda 700 metre genişliğindeki kara alanıdır. Orta Mesafeli Koruma Alanı – Orta mesafeli koruma alanı; içme-kullanma suyu temin edilen veya edilmesi planlanan tabii göl, baraj gölü ve göletlerin, kısa mesafeli koruma alanı sınırından itibaren yatayda 1000 metre genişliğindeki kara alanıdır. Uzun mesafeli koruma alanı; içme-kullanma suyu temin edilen veya edilmesi planlanan tabii göl, baraj gölü ve göletlerin mutlak, kısa ve orta mesafeli koruma alanlarının dışında kalan içme-kullanma suyu havzasının bütünüdür..“

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.