yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,5807
EURO
35,0710
ALTIN
2.457,99
BIST
10.499,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
28°C
Yalova
28°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
28°C
Cuma Az Bulutlu
30°C
Cumartesi Az Bulutlu
31°C
Pazar Az Bulutlu
31°C

İLK OUTDOOR OTONOM ROBOTU DOWAKSA’DA

İLK OUTDOOR OTONOM ROBOTU DOWAKSA’DA
01.07.2024 16:25
0
A+
A-

TÜRKİYE’NİN İLK OUTDOOR OTONOM ROBOTU DOWAKSA FABRİKASINDA GÖREVDE

  • Türkiye’nin ilk ve tek, dünyanın önde gelen karbon elyaf üreticilerinden DowAksa, endüstriyel otomasyonda bir ilke imza attı.

Haber / Zeynep TAŞTAN

Türkiye’nin ilk outdoor otonom robotu DowAksa fabrikasında kullanılmaya başlandı. Bu yenilikçi robot, zaman, güvenlik ve iş gücünün daha verimli kullanılması açısından büyük bir avantaj sağlıyor. DowAksa, ileri teknoloji karbon elyaf kompozit malzeme üretim tesisinde sektörün ilk outdoor robotunu kullanarak önemli bir inovasyon gerçekleştirdi. Bu yenilikçi robot, fabrikada örneklerin taşınmasında verimliliği ve güvenliği artırarak, insan iş gücünü daha kritik görevlere yönlendirme imkanı sağlıyor. Türkiye’nin ilk outdoor otonom robotu, DowAksa fabrikasındaki belirli ve kritik ihtiyaçlara yanıt olarak doğdu. Çalışanlar daha önce karbon elyaf kompozit malzeme örneklerini üretim sahasından laboratuvara bisiklet yardımı ile taşırken robot sayesinde taşıma işlemi otonom hale geldi ve bu sayede çalışanlar daha verimli çalışmaya başladı.  Hem zaman tasarrufu hem de iş gücünün verimli kullanılmasını sağlayan robotun doğal navigasyon yeteneklerinin fabrika sahasına herhangi bir ek ekipman eklemeye gerek kalmadan çalışmasına olanak tanıdığını anlatan DowAksa Tedarik Zinciri Direktörü Buket Yurtsever “Önüne çıkan engellerde duruyor veya yeni bir yol planlıyor. Ayrıca, bu yetenekler sayesinde robot, çeşitli hava koşullarında dış ortamda 24 saat sürekli çalışabiliyor. Bu da örneklerin laboratuvara zamanında ve güvenli bir şekilde ulaştırılmasını sağlıyor. Bu teknolojik çözüm, zaman ve güvenlik açısından olduğu kadar operasyonel verimlilik ve iş gücünün daha verimli kullanılması açısından da büyük bir avantaj sunuyor” şeklinde bilgi verdi.

YÜZDE YÜZ YERLİ ÜRETİM: BİRFEN İMZASI..

Outdoor otonom robotu yüzde yüz yerli üretim. Birfen Elektrik Elektronik, DowAksa fabrikasının müteahhit firması olarak, bu robotun tasarım ve üretimini tamamen kendi Ar-Ge ekibiyle gerçekleştirdi. Robotun, DowAksa’nın ihtiyaçları doğrultusunda özel olarak tasarlandığını ve fabrika ortamının zorlu koşullarına uyum sağlayacak şekilde geliştirildiğini anlatan DowAksa Tedarik Zinciri Direktörü Buket Yurtsever, “Özellikle yokuş çıkma kapasitesi ve ürüne özel taşıma haznesi gibi özellikler bu özel tasarımın bir parçası. Birfen Elektrik Elektronik’in bu sektörde 40 yıllık bilgi birikimi, endüstriyel ürünlerin karbon tozuna dayanımı konusunda oldukça güçlü bir altyapıya sahip olmalarını sağlıyor. Ayrıca, yazılımın da kendi kontrollerinde olması, sahada yapılan optimizasyonları hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleştirebilmelerine olanak tanıyor. Şu anda, DowAksa fabrikasında kullanılmak üzere üretilen 1 adet robot aktif olarak kullanılıyor” dedi.

40 KG’A KADAR AĞIRLIK TAŞIYOR..

Robot, DowAksa’nın Yalova’da bulunan ileri teknoloji ile üretim yapan karbon elyaf kompozit malzeme üretim tesisinde 400 metrelik, kendisi için izin verilen alanda sahada ekstra bir işaretçiyi takip etmeden sadece doğal navigasyon sistemi ile hareket ediyor. 40 kg’a kadar karbon elyaf kompozit malzeme örneklerini güvenli bir şekilde taşıyor. Üzerindeki izleme arayüzü ile anlık konumu ve tahmini varış süresi takip ediliyor. Üretimden çıkan numuneler robota yerleştiriliyor ve laboratuvara gönderiliyor. Varış noktasına ulaştığında laboratuvar personeline uyarı gönderiyor. Personel, örnekleri robottan alarak taşıma işlemini tamamlıyor.

SERİ ÜRETİM İLE SEKTÖRE KATKI SAĞLAMAK HEDEFLENİYOR..

Gelecekte, talep ve ihtiyaçlar doğrultusunda bu sayının artırılmasını planladıklarını aktaran DowAksa Tedarik Zinciri Direktörü Yurtsever sözlerini şöyle tamamladı: “Robotun seri üretimini ve sektöre sunulmasını hedefliyoruz. Robotun maliyeti, bakım masrafları dahil olmak üzere, işletme açısından uzun vadede önemli tasarruflar sağlıyor. Bu tür robotların kullanımını diğer projelere de taşıyarak fabrikanın genel verimliliğini ve üretim kapasitesini daha da artırmayı planlıyoruz.”

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.